Turist în Moldova: satul Răciula, Călărași – odihna la „Ograda cu salcâmi” și explorarea împrejurimilor

Răciula face parte din unul dintre cele mai populare trasee turistice ale Moldovei, datorită mănăstirii din localitate, care reprezintă de fapt „un sat în sat” pentru că se află chiar pe teritoriul localității. Dar pe lângă aceasta, localitatea oferă turiștilor posibilitatea de a explora dealuri mari și frumoase, de a se odihni pe malul unor lacuri din apropiere, cât și de a asculta legendele povestite de localnici. Recent, în localitate s-a deschis „Ograda cu salcâmi” –  o casă de vacanță care poate fi închiriată.

Unde este și cum ajungi 

Răciula se află la circa 62 de kilometri de Chișinău și la circa 10 kilometri de orașul Călărași. Drumul durează o oră cu mașina. Iar dacă mergi cu autobuzul, vei cumpăra de la Gara Centrală un bilet la autobuzul care circulă în localitate. Există și alte trei-patru curse care tranzitează localitatea. Prețul biletului este de circa 52 de lei.

Ce oferă și cât costă 

„Ograda cu salcâmi” oferă șase locuri de cazare. În plus, există posibilitate de a instala corturi personale pe stadion și în curte. Acolo sunt și patru locuri de parcare. 

Sursa foto: Facebook/ Ograda cu salcâmi
Sursa foto: Facebook/ Ograda cu salcâmi

Pe teritoriul căsuței de vacanță se află hamace, scrâncioburi, bean-uri, un teren de mini fotbal & badminton. De asemenea, aici a fost instalat un ecran și un proiector pentru vizionare de filme în curte. Oaspeții se pot distra și jucând darts sau jocuri de masă/board game-uri. 

Sursa foto: Facebook/ Ograda cu salcâmi
Sursa foto: Facebook/ Ograda cu salcâmi

Tot aici a fost amenajată o zonă de grătar pentru frigărui. La „Ograda cu salcâmi” nu sunt prestate servicii de alimentație, de aceea oaspeții își pot prepara mâncarea singuri.

Sursa foto: Facebook/ Ograda cu salcâmi
Sursa foto: Facebook/ Ograda cu salcâmi

Prețul de închiriere a căsuței de vacanță este de 3500 de lei per noapte. Însă, proprietarii spun că prețul mai poate fi negociat. 

Locuri frumoase de văzut 

Răciula se poate mândri cu una dintre frumoasele mănăstiri din Republica Moldova, comparată de presa de la noi cu „un mic Vatican”. Aceasta pentru că lăcașul, spre deosebire de altele, se află chiar în sat, iar curtea acestuia include două biserici şi zeci de case ale maicilor şi mirenilor. Lăcașul, constituit prin anul 1800, a fost închis în 1959 de sovietici. Dar sătenii s-au împotrivit închiderii mănăstirii. În timpul altercațiilor cu milițienii, au murit trei persoane. Mulţi au fost răniţi, iar stareţa mănăstirii şi opt dintre săteni, consideraţi a fi instigatorii la revoltă, au fost trimişi în închisoare. În anul 1990 mănăstirea a fost redeschisă.

Un alt obiectiv din sat care nu trebuie ratat este Casa Mierii – un mic muzeu în stil național, în care există „exponate” din viața albinelor, un magazin de unde puteți cumpăra miere și produse apicole. Stupul de sticlă este una dintre atracțiile acestei gospodării. În interiorul lui există rame verticale cu faguri, printre care albinele se învârtesc.Pe parcursul vizitei puteți gusta mai multe tipuri de miere, să faceți vreun suvenir din ceară de albine, dar și să luați acasă un borcănaș cu mierea preferată.

De asemenea, putem trece și pe la Casa Olarului, care este în satul vecin Hoginești. Atelierul meșterului Vasile Goncear mai păstrează vie tradiția olăritului lăsată de strămoși, iar cei care-i trec pragul pot afla multe lucruri interesante. 

Ce spun localnicii/oamenii care au fost 

Locația este una proaspăt deschisă, însă a atras deja laude din partea oaspeților. 

 Centrul de Informare Turistică Călărași a anunțat că va include locația în broșura structurilor de cazare ale Călărașiului.

Călătorie plăcută spre o nouă destinație!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.