Turist în Moldova, satul Pașcani, raionul Cahul – drumeții și cel mai mare lac din țară

Sursa foto: Facebook/ Casa Bunicului Sursa foto: Facebook/ Casa Bunicului

Aflat pe stânga Prutului, pe malul lacului Manta, localitatea Pașcani oferă oaspeților din sudul Moldovei priveliști fascinante. E destinația perfectă pentru amatorii de drumeții în sânul naturii, dar care caută și oportunități de relaxare autentică. Acum doi ani, în plină pandemie, în localitate și-a deschis larg ușile pensiunea „Casa Bunicului”, care oferă cazare și mâncare. 

Unde este și cum ajungi  

Localitatea se află la o distanță de 167 de kilometri de Chișinău și 8 kilometri de orașul Cahul. De la Chișinău cu mașina vei ajunge în circa trei ore. Dacă mergi cu autobuzul, vei cumpăra de la Gara de sud un bilet la autobuzul de pe ruta Chișinău-Pașcani. Prețul este de circa 130 de lei.

Ce oferă și cât costă 

„Casa Bunicului” se află în satul Pașcani, la 500 de metri de lacul Manta, cel mai mare lac natural din Republica Moldova. Pensiunea reprezintă o casă rurală autentică, cu șase camere și 12 locuri de cazare.  

Sursa foto: Facebook/ Casa Bunicului
Sursa foto: Facebook/ Casa Bunicului

Pe teritoriul pensiunii se află un restaurant, zonă de grătar, pentru cei mici există un loc amenajat de joacă. De asemenea, sunt foișoare care pot găzdui până la 30 de persoane. Au fost instalate hamace, unde te poți odihni ascultând ciripitul păsărilor. 

Sursa foto: cahul.travel
Sursa foto: cahul.travel

Oaspeții sunt serviți cu bucate tradiționale moldovenești, pe care proprietarii le gătesc doar din produse naturale. Musafirii sunt rugați să rezerveze camera cu două zile înainte, pentru ca cei de pe loc să gătească mâncarea proaspătă. Una din specialitățile pensiunii este un vin de casă  – „Rară Neagră”, creat după rețeta bunicului Gheorghe Lazăr.

Sursa foto: Facebook/ Casa Bunicului
Sursa foto: Facebook/ Casa Bunicului

Prețul de cazare este de 1000 de lei pentru o cameră și include micul dejun.

Sursa foto: cahul.travel
Sursa foto: cahul.travel

Pentru cei care vor mai multă activitate fizică, gazda vă pune la dispoziție serviciul de închiriere a bicicletelor. Pensiunea are 5 biciclete care pot fi închiriate cu 10 lei ora, ca să te plimbi prin sat sau prin împrejurimi. Doamna Lidia, proprietara complexului, mai merge și ea cu turiștii, în calitate de ghid. Pentru bicicliști a fost amenajat chiar și un traseu special numit „Aleea Siguranței”, ce leagă satele Pașcani și Manta. 

Dacă ai noroc să ajungi la Pașcani într-o perioadă mai puțin secetoasă stăpânii pensiunii organizează și excursii cu barca.

Locuri frumoase de văzut  

Dacă vrei să vizitezi mai multe locuri uimitoare din sudul Moldovei, să știi că Pașcani este locația potrivită. Localitatea a fost inclusă în două din cele patru trasee turistice oficiale din raionul Cahul. Fiecare traseu are circa 40 km lungime și poate fi parcurs fie pe jos, fie cu bicicleta, iar traseele de ciclism sunt bine marcate, cu indicatoare ecologice și coduri QR pentru descărcarea hărților ​​în format digital de pe portalul moldova.travel. 

Iată câteva locuri pe care călătorii cu experiență recomandă să le vizitezi:

În primul rând, pensiunea se află în imediată apropiere de lacul Manta, cel mai mare din Republica Moldova. Acesta are o suprafață de 2100 de ha și este un adevărat paradis pentru numeroase specii de plante şi animale, unele incluse în Cartea Roşie a Moldovei. Dacă mergi pe dealul satului de alături, numit tot Manta, atunci poți urmări bălțile lacului din lunca Prutului și uimitoarele peisaje cu stufării și insulițe.

După satul Manta, lângă satul Vadul-lui-Isac, ai posibilitatea să urci pe Valul lui Traian,  monument de istorie și arheologie. Deși până acum nu există o părere unică în ce privește proveniența, scopurile și funcțiile valurilor lui Traian, mulți cercetători tind să creadă că acesta reprezintă hotarul Imperiului Roman și a fost construit pentru a proteja frontierele de nord-est ale imperiului. Înălţimea valului nu depăşeşte 1,5-3 m. 

La vreo 20 de kilometri de Pașcani se află satul Văleni, unde neapărat ar trebui să vizitezi   acea salbă de coline numite în popor „Colinele de aur”. Acesta monument al naturii cu un landșaft inedit este cunoscut în lumea științifică și ca „Aflorimentul de la Văleni”, din cauza rocilor vechi apărute la suprafața solului. 

Ajuns la Văleni ai posibilitatea să vizitezi Muzeul Pâinii, unde sunt prezentate aproximativ 20 de feluri de pâine tradițională din localitate, dar și covrigi, hulubași din aluat, pupăză, 12 tipuri de colaci de nuntă și 8 tipuri de colaci ce țin de alte ritualuri.

Tot acolo poți vizita Curtea tradițională țărănească „Casa dorului” unde vei vedea covoare și costume populare cu o vechime de peste 100 de ani, unelte de muncă agricole, obiecte din lemn și un război de țesut funcțional din sec. XIX.

Și dacă ai ajuns prin părțile locului nu rata ocazia să vizitezi și Rezervaţia Știinţifică „Prutul de Jos”, care include lacul Beleu, cu o suprafaţă de 628 ha. Potrivit datelor oficiale, vegetaţia de aici include peste 193 de specii de plante, 189 specii de păsări, 34 specii mamifere, 27 specii de peşti. De obicei, administrația rezervației pune la dispoziția vizitatorilor două trasee: unul terestru și unul acvatic.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost 

Majoritatea vizitatorilor pensiunii remarcă în comentariile lăsate bucatele gustoase ce se gătesc aici, dar și frumusețea locurilor.

„Aș dori să revin… drăguț, gustos, confortabil, teritoriul este mare, copiii se distrează, proprietarii sunt foarte ospitalieri. Proiecte inovatoare și SUCCES!”,

„Loc liniștit și relaxant de relaxare! Puteți lua masa delicioasă, din bucătăria națională! Plăcut, ordonat, serviciu la cel mai înalt nivel! Personal am fost mulțumit”,

„Cazarea e foarte bună, mâncarea e extrem de gustoasă, deservirea e deosebită”,

sunt doar unele dintre comentariile lăsate de vizitatori.

Călătorie plăcută spre o nouă destinație!.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.