Turist în Moldova: satul Chișcăreni, raionul Sângerei – care îți amintește de copilăria petrecută la bunici

Sursa foto: Facebook/ Casa rurală „La bunica” Sursa foto: Facebook/ Casa rurală „La bunica”

Localitatea Chișcăreni din raionul Sângerei a devenit cunoscută publicului larg în 2018, când și-a lansat propriul traseu turistic „La Chișcăreni – ACASĂ”. Traseul include cele mai importante locuri istorice ale regiunii. Oaspeții care vin aici să se odihnească au posibilitatea să colinde satul situat pe moșia fostului boier Nicolae Casso, să asculte poveștile fascinante ale localnicilor despre acest boier, să urce pe o movilă construită în preajma vechiului conac, dar și să se plimbe cu barca pe lacul din sat. Călătorii experimentați spun că este locul perfect să-ți amintești de copilăria petrecută la bunici. În localitate este și o casă rurală numită „La bunica”. 

Unde este și cum ajungi 

Chișcăreni se află la 110 kilometri de Chișinău și la 21 de kilometri de orașul Sângerei. Ajungi acolo cu mașina într-o oră și jumătate. Dacă mergi cu autobuzul, vei cumpăra de la Gara de Nord un bilet la autobuzul de pe ruta Chișinău-Chișcăreni. Există și alte trei curse care tranzitează localitatea. Prețul biletului variază între 88 și 92 de lei.

Ce oferă și cât costă 

Casa rurală „La bunica” reprezintă o casă autentică specifică regiunii.  Casa are o grădină și oferă Wi-Fi gratuit. 

Sursa foto: Facebook/ Casa rurală „La bunica”
Sursa foto: Facebook/ Casa rurală „La bunica”

Casa rurală are o terasă și o bucătărie echipată cu vesela necesară pentru pregătirea bucatelor. De asemenea, acolo găsești și un foișor cu grătar, un loc de joacă pentru copii și un bazin.

Sursa foto: Facebook/ Casa rurală „La bunica”
Sursa foto: Facebook/ Casa rurală „La bunica”

Prețul pentru camere variază între 550 și 800 de lei. Camera cea mai mare include un pat pentru o persoană și două divane.

Prețul pentru micul dejun este de 75 de lei pentru o persoană. Prânzul costă 150 de lei /persoană, iar cina – 100 lei/persoană.

Sursa foto: Facebook/ Casa rurală „La bunica”
Sursa foto: Facebook/ Casa rurală „La bunica”

La circa doi kilometri de pensiune se află lacul, unde se poate de pescuit. Cei de la pensiune spun că pescarii trebuie să-și aducă accesoriile personale. Cei care vor pescui vor achita 100 de lei. Dar se poate de cumpărat pește – crapul este 80 lei/kg. Plimbările cu barca fără motor vor costa 100 de lei.

Cei care vin aici să se odihnească pot comanda și o excursie prin sat, iar prețul urmează să fie negociat. 

Locuri frumoase de văzut 

Dacă ai ajuns la Chișcăreni, nu rata să mergi la Movila lui Casso. Nicolae Casso  (1839-1904), numit și  „filosoful din Chișcăreni”  a fost un boier basarabean, care își construise în sat un conac după modelul unui castel de pe malul Senei. Arhitectul proiectului a fost Alexandru Bernardazzi. Castelul, despre care în 1904 Pan Halippa scria că era cel mai frumos castel din Basarabia, nu s-a păstrat, dar în schimb a rămas o movilă pe care Casso a ridicat-o din banii proprii. Pe vârful movilei, boierul își instalase un foișor de unde vedea tot ce se făcea pe moșia sa,  iar noaptea urmărea stelele cu ajutorul unui telescop. 

Un alt punct de atracție este lacul din apropiere numit Platina, care se află pe cursul râului Ciulucul de Mijloc. 

De asemenea,  poți face o excursie în zona Movilei Măgurii, care se află la o distanță de circa 25 km de localitate. Aflată la intersecția raioanelor Ungheni, Fălești și Sângerei, movila cu o înălțime de 14 metri, oferă o priveliște uimitoare pe o rază de zeci de kilometri. Legenda spune că sub straturile de pământ ale movilei s-ar afla comori ascunse de turci.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost 

În majoritatea recenziilor, vizitatorii admiră frumusețea naturii și ospitalitatea localnicilor. Ei spun că este un loc perfect pentru a-ți petrece timpul liber. Sunt multe aprecieri scrise în engleză. 

„Great feelings, it really quite and fresh air, it like heaven!”,

„If you look for an outstanding evening in a rural environment, delicious homemade dinner and the most wonderful people, you won’t find anything better than this. The best night of our trip”.

„Locul este minunat, mai ales pentru cei care vor să se cufunde în viața satului și să-i simtă toată sinceritatea. Cu siguranța vom reveni! Mulțumesc!”,

sunt doar câteva dintre comentariile lăsate de oaspeți.

Călătorie plăcută spre o nouă destinație!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.