Turist în Moldova: Milești, Nisporeni: camping „Pe toloacă”, aventuri în confort

Sursa foto: Facebook/ „Pe toloacă” Sursa foto: Facebook/ „Pe toloacă”

Satul Milești din raionul Nisporeni are o istorie strâns legată de cea a boierilor basarabeni Cazimir, dar e faimos și pentru frumusețea naturii care-l înconjoară. Nu în fiecare sat din Moldova există un parc dendrariu, cu specii rare și exotice de arbori și arbuști, dar și un conac din secolul al XIX-lea. De asemenea, localitatea se află în apropierea celui mai înalt deal din Moldova – Bălănești, iar nu departe se află și locul de unde izvorăște râul Bâc.  

De mai bine de un an, satul a devenit un loc de atracție pentru turiștii care aleg să descopere locuri noi și să facă drumeții. La Milești a fost creat campingul „Pe toloacă”. Acolo poți închiria corturi sau poți veni și instala propriul cort, ca mai apoi să descoperi destinațiile regiunii. De fapt, „Pe toloacă” este aproape un glamping (glamour+camping), datorită condițiilor bune și serviciilor prezente aici. Cum te poți bucura de acest hotel sub cerul înstelat, află în continuare. 

 Unde este și cum ajungi 

 Milești se află la 94 de kilometri de Chișinău și la 25 de kilometri de orașul Nisporeni. Cu mașina ajungi în circa o oră și jumătate. Poți ajunge și cu microbuzele, care au curse regulate de două ori pe zi (la 10:00 și 16:00) până în localitate. Pentru aceasta vei procura bilet de la Gara centrală din Chișinău. Prețul biletului este de circa 72 de lei.  

 Spre Nisporeni merg microbuze de la Chișinău la fiecare jumătate de oră, iar de acolo îi poți suna pe proprietarii campingului și ei te vor aduce cu mașina. 

 Ce oferă și cât costă 

Campingul oferă cinci corturi pe platforme de lemn cu pat dublu și pat single, cu saltele și cearșafuri. De asemenea în corturi sunt mese și scaune.  

Pe teritoriul campingului este o baie modernă cu duș cu apă caldă. Este o bucătărie comună de vară cu frigider, aragaz.  

Sursa foto: Facebook/ „Pe toloacă”
Sursa foto: Facebook/ „Pe toloacă”

 Au fost instalate hamace, unde poți citi o carte sau să te odihnești după drumețiile făcute. De asemenea, este o zonă de grătar și un ciubăr, un butoi mare cu apă caldă, unde te poți relaxa după o zi de călătorii.

Sursa foto: Facebook/ „Pe toloacă”
Sursa foto: Facebook/ „Pe toloacă”

A fost amenajat un spațiu de joacă pentru copii. 

Sursa foto: Facebook/ „Pe toloacă”
Sursa foto: Facebook/ „Pe toloacă”

Cazarea în camping pe parcursul săptămânii costă 1000 de lei per cort, iar cei care vin cu propriul cort vor achita 400 de lei. Cei din urmă vor avea acces la toate serviciile oferite de camping.  

În weekend o noapte costă 1300 de lei și 1500 lei cu micul dejun inclus, pentru două persoane. Micul dejun poate fi comandat și de cei care sosesc pe parcursul săptămânii, ei vor achita 150 de lei.  

 „Pe toloacă” nu sunt prestate alte servicii de alimentație, de aceea cei care vin aici își aduc mâncare gătită sau produse pe care le pot găti în camping.  

Pentru a face drumețiile mai ușoare și plăcute, proprietarii campingului oferă în chirie biciclete. Închirierea costă o sută de lei. 

Sursa foto: Facebook/ „Pe toloacă”
Sursa foto: Facebook/ „Pe toloacă”

Seara, proprietarii campingului fac foc de tabără, unde poți să stai în jurul focului, să servești un pahar de vin, să asculți cântece sau să stai de vorbă.  

Locuri frumoase de văzut 

 Dacă ai ajuns la Milești, neapărat să faci un tur al satului. Aici poți vizita parcul dendrologic „Cazimir”, care are 150 de ani și este simbolul satului. Dar mai ales îi poți admira pe „Adam și Eva”, doi arbori Ginkgo Biloba, care au peste 100 de ani și o înălțime de 14-15 metri. Site-urile specializate scriu că parcul dendrologic din Milești este  singurul loc din sud-estul continentului european unde se pot colecta semințe de Ginkgo pentru înmulțirea speciei. 

Tot în sat vei putea admira conacul familiei nobililor din familia Cazimir, rămas de pe timpurile boierului Teodor Cazimir. 

Și desigur, nu rata o drumeție pe dealul Bălănești, cel mai înalt punct geodezic din Republica Moldova – 429,5 de metri deasupra nivelului mării. Nu te aștepta să vezi un vârf de munte ascuțit, cei care merg acolo spun că seamănă mai mult cu „o burtă de pământ cu colăcei”, dar de pe care poți să vezi împrejurimile care-ți taie respirația.  

Dealul a fost inclus într-o rețea de trasee pentru drumeții cu lungimea de 48 km, care conectează mai multe atracții turistice, istorice și culturale în regiunea Nisporeni. Traseele au fost marcate cu indicatoare, au fost instalate panouri cu hărți. 

De asemenea, proprietarii campingului spun că ai posibilitatea să faci drumeții cu un ghid licențiat și în rezervația „Plaiul Fagului”, unde vei putea să admiri copaci de fag cu vârsta de până la 150 de ani și cu un diametru de peste 100 cm. 

 Ce spun localnicii/oamenii care au fost 

Când au fost rugați să descrie locația în trei cuvinte, vizitatorii campingului au scris pe pagina de Facebook a acesteia: 

„Energie. Frumusețe. Familie” 

„ Liniște, euforie, aer” 

„Detașare, liniște oxigen”. 

Majoritatea vizitatorilor spun că au rămas încântați de priveliștile de aici și spun că vor să mai revină. 

„Bravo, sunteți de nota 10” ,

„Sunteți bravo, am fost anul trecut, curat totul, îngrijit, gazdă responsabilă, primitoare, frumusețe în jur, liniște, seara rug. Recomand, mult succes!!!!”. 

Călătorie plăcută spre o nouă destinație!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.