Turist în Moldova: Leordoaia, Călărași – iurte și bucate kârgâze, cu priveliști autohtone

În vara anului 2020 pe harta turistică a Moldovei a apărut o nouă destinație – satul Leordoaia, raionul Călărași. Aici pe malul lacului au fost instalate 12 iurte autentice din Kârgâzstan. Proiectul aparține Larisei Ambrosii, originară din sat. După ce a muncit în Irlanda timp de 20 de ani, a decis să inițieze împreună cu partenera sa din Kârgâzstan acest „sătuc” cu iurte, unde oaspeții să cunoască tradițiile și cultura kârgâză.  

Iurtele au fost instalate chiar în curtea casei părintești a Larisei Ambrosii, iar pensiunea a fost denumită Manas Yurt Village, după numele eroului principal din cea mai lungă epopee din istoria folclorului mondial „Manas”, scrisă în limba kârgâză. 

Unde este și cum ajungi  

Localitatea se află la o distanță de circa 80 de kilometri de Chișinău și 19 kilometri de orașul Călărași. De la Chișinău, cu mașina vei ajunge într-o o ora și jumătate. Dacă mergi cu autobuzul, vei cumpăra de la Gara centrală un bilet la microbuzul de pe ruta Chișinău-Leordoaia, care te va aduce până în fața complexului turistic. Prețul este de circa 60 de lei. 

Ce oferă și cât costă  

Pe teritoriului pensiunii se află 12 iurte, locuințe specifice popoarelor nomade din stepele Asiei Centrale, în care te simți ca în poveștile orientale. Acestea au o structură portabilă, din zăbrele din lemn, acoperită cu pâslă. Spre deosebire de iurtele din Kârgâzstan, care se instalează direct pe sol, cele de la Leordoaia sunt amplasate pe platforme.  

Una din cele 12 iurte este un muzeu al tradițiilor și culturii kârgâze, iar în altele trei se află restaurantul, unde un bucătar kârgâz prepară bucate, inclusiv deserturi tradiționale. În celelalte iurte cu 2-5 locuri fiecare sunt cazați musafirii.  

Sursa foto: Facebook/ Discover Moldova - Manas Yurt Village
Sursa foto: Facebook/ Discover Moldova – Manas Yurt Village

Cei de la Manas Yurt Village spun că în zilele toride de vară iurtele sunt locul perfect pentru odihnă, mai ales că seara, la dorința oaspeților, acoperișul locuințelor poate fi scos ca să admiri cerul înstelat. Dușul și wc sunt comune.  

Prețul cazării este de 600 de lei/noapte per persoană. Prețul cazării include o excursie pe teritoriu, în care vei afla despre istoria și tradițiile din Kârgâzstan. 

Sursa foto: Facebook/ Discover Moldova - Manas Yurt Village
Sursa foto: Facebook/ Discover Moldova – Manas Yurt Village

 Turiștii cazați aici pot aduce produsele lor. Aici găsești un grătar, cazan sau aragaz, pe care le poți folosi gratuit. 

Prețul unei mese la restaurantul local variază în funcție de bucatele comandate. Dar cei de aici spun că porțiile de mâncare sunt mari, iar de obicei oaspeții care vin în grup comandă două-trei feluri de mâncare pe le împart între două-trei persoane. În așa mod, o masă luată aici ajunge la 250 -300 de lei per persoană. 

Meniul restaurantului include cele mai renumite bucate ale Asiei Centrale – pilaf, mantî (un fel de colțunași cu carne, pregătiți pe baie de aburi), lagman, care se face din fidea, carne, legume, condimente într-un sos aromat și gustos, oromo, un rulou din carne de miel sau vită și cartofi și desigur kuurdak, unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare din bucătăria kârgâză, făcut din carne de miel, ulei și ceapă. 

Sursa foto: Facebook/ Manas Yurt Village
Sursa foto: Facebook/ Manas Yurt Village

La Manas Yurt Village poți merge și fără a te caza acolo. Te poți bucura de o excursie pe teritoriul complexului și o plimbare cu barca pe lac. Prețul este de 50 de lei. După aceasta, poți încerca bucatele la restaurantul local.  

Sursa foto: Facebook/ Discover Moldova - Manas Yurt Village
Sursa foto: Facebook/ Discover Moldova – Manas Yurt Village

Pentru amatorii de pescuit la pensiune se pot lua în chirie undițe, care costă 150 de lei per undiță. 

Locuri frumoase de văzut  

Leordoaia face parte din unul din cele patru trasee de hiking amenajate care traversează localitățile din Călărași, Strășeni, Nisporeni și Ungheni și care pot fi parcurse atât pe jos, cât și cu bicicleta. De aceea, dacă vei dori să cutreieri împrejurimile te vei orienta după indicatoarele instalate prin părțile locului. Cei de la Manas Yurt Village spun că te pot ghida spre cele mai impresionante locuri. 

Călătorii experimentați precizează însă că dacă ai ajuns la Leordoaia nu poți rata dealul Veverița, al doilea (după dealul Bălănești) cel mai înalt deal din Republica Moldova, a cărui înălțime variază, în funcție de sursele de informare, între 407 și 415 metri. De pe vârful acestuia vei putea admira peisaje naturale nemaipomenit de frumoase. 

De asemenea, pe lângă lacul care se află în imediata apropiere de complex, în regiune se află mai multe lacuri. Pescarii laudă în special lacul Hârjauca, amplasat între comuna Mândra și Hârjauca, în apropierea mănăstirii din localitate. 

La Hârjauca se află o mănăstire de călugări, înființată prin sec. XVIII. Inițial construită ca un schit cu o biserică de lemn, acesta a fost ridicat la rang de mănăstire în 1815, de către mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni. 

La vreo doi kilometri se va află Palanca, care face parte comuna Hârjauca, și unde vei putea să vizitezi „Casa Părintească”, un adevărat muzeu al satului, unde sunt expuse obiecte ale vieții tradiționale țărănești – articole de uz casnic, fotografii, cusături, țesături ș.a. Cei care au mai fost spun că aici, în spatele muzeului, vei găsi o grădină cu o casă în copac, exact ca cea la care mulți din noi au visat în copilărie. 

 Ce spun localnicii/oamenii care au fost 

Majoritatea vizitatorilor spun că au rămas încântați de ceea ce au văzut la Leordoaia și recomandă cu încredere vizitarea acestui complex. Recenziile menționează frumusețea naturii de prin părțile locului, dar și mâncarea gustoasă oferită în restaurantul pensiunii. Unii vizitatori recunosc că prețurile la bucate sunt destul de ridicate și comparabile cu cele din „restaurantele din Chișinău”. 

 „Mi-a plăcut foarte mult, un loc liniștit, multe lucruri am aflat” 

„Iurtele în Moldova sunt ceva. Vă mulțumim pentru contribuția la dezvoltarea turismului în Moldova și Kârgâzstan. Locul este foarte frumos. Personalul este pur și simplu grozav. Este multă muncă și investiție. Loc liniștit, pădure, lac, culori kârgâze și moldovenești, mâncare delicioasa, cai, găini, oi. Ospitalitate și atitudine bună față de vizitatori. Cu un ghid, te poți scufunda în cultura și tradițiile kârgâze”  

„Aer curat, mâncare delicioasă”. 

Călătorie plăcută spre o nouă destinație! 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.