Trump a plecat, dar ar putea reveni în 2024? Explicăm

Statele Unite au de astăzi un nou președinte, democratul Joe Biden. Întrebarea care ocupă mintea tuturor este dacă Trump, odată ce a plecat din funcție, a plecat pentru totdeauna, sau se va întoarce în 2024? Răspunsul este, ca de obicei – poate. Să analizăm scenariile posibile.

Ce spune Constituția SUA?

Constituția Statelor Unite interzice oricărui președinte să aibă mai mult de două mandate. Dacă de exemplu în cazul Republicii Moldova sau altor țări se menționează „două mandate consecutive”, ceea ce înseamnă că unii politicieni pot face ca Putin – să aibă două mandate, apoi sa pună un bun prieten la cârmă, după care să revină. În cazul Statelor Unite vorbim despre două mandate și punctum. Este vorba de amendamentul XXII al Constituției Statelor Unite, votat în anii ‘50, în contextul în care Franklin D. Roosevelt fusese deja ales pentru al patrulea mandat.

Efectiv, Constituția Statelor Unite nu îl împiedică pe Trump să mai candideze încă o dată în 2024. Trump ar urma să aibă atunci 78 de ani, exact cât are acum Joe Biden.

Că are dreptul să candideze, e clar. Dar totul depinde de șanse. Evenimentele de 6 ianuarie 2021, când mai mulți susținători ai lui Trump au pătruns în Clădirea capitoliului, i-au pecetluit o parte din șanse. Totuși, unele sondaje, printre care și unul efectuat de Politico, ce se referă la alegerile primare din cadrul Partidului Republican îi dă o susținere în rândul membrilor de 42%. Asta teoretic înseamnă o susținere enormă din partea membrilor, dar cel mai important – nu majoritatea din ei. Același sondaj, efectuat în luna noiembrie a lui 2020 îi dădeau aproape 75% din susținere.

„Mișcarea noastră abia începe”

Dacă Trump ar avea atunci 78 de ani, Biden va avea 82 de ani. În prezent Biden deține recordul pentru cea mai în vârstă președinte ales al Statelor Unite, iar unii cinici spun că Biden ar fi „o figură de tranziție” spre un alt candidat democrat. Totuși, e posibil ca Biden încă să fie în formă în 2024, iar Trump să nu reușească să-și ia revanșa.

„Mișcarea noastră abia începe”, a spus Trump în cadrul adresării sale înainte de a preda oficial puterea.

Primul indicator clar dacă Trump rămâne sau nu ar veni în 2022, când au loc așa-numitele „midterms”, sau alegerile congresului American. Atunci se va vedea clar ce pondere mai are Trump în Partidul Republican și dacă poate învinge Trump în lupta internă a Partidului Republican.

Principala fisură în popularitea lui Trump este gestul recent care l-a slăbit cel mai mult – eliminarea lui de pe Twitter, Facebook și alte rețele de socializare. Asta, de fapt, a creat o motivație a mediului media conservator de a acuza mass-media mainstream, Facebook și Google de cenzură, punându-l pe Trump în urma evenimentelor de pe 6 ianuarie într-o postură de victimă a unui sistem – exact teza și unealta pe care o poate folosi orice politician care vrea să fie în continuare susținut. Și de aici și răspunsul că da.

De ce nu revine Trump la casa albă?

De obicei, un președinte care își pierde realegerea este considerat un politician care a eșuat. Mai ales în cazul când acel politician susține luni întregi că nu a pierdut alegerile, că au fost fraudate, iar totul să culmineze cu un asediu asupra clădirii legislativului.

E posibil ca mai mulți lideri ai partidului care l-au susținut să condamne comportamentul lui Trump. Printre ei deja se numără liderul senatului, Mitch McConell, dar și o bună parte din veteranii politicii americane din Partidul Republican.

Sondajele din ultima săptămână de mandat a lui Trump arată că aproape 40% din americani încă îl susțin, iar pentru că pe parcursul întregului mandat acest procent a oscilat între 38 și 42%, asta relevă doar faptul că are un nucleu solid de alegători.

Iar ceea ce urmează în următorii 2 ani este o bătălie în interiorul partidului între aripa pro-Trump și cea anti-Trump, o luptă la fel de feroce precum cea a progresiștilor și moderaților din cadrul Partidului Democrat.

Interzis în politică

Însă, cheia principală este procesul de impeachment al lui Trump. Pentru că majoritatea celor „anti-Trump” sunt actualii politicieni veterani din senat, există tentația ca aceștia să voteze pentru condamnarea lui Trump în procesul ce urmează. O condamnare, votată de 67 de senatori, ar însemna o interdicție aplicată lui Trump de a ocupa funcții publice. E posibil ca majoritatea senatorilor să vrea să se asigure că Trump nu mai revine în politica.

Poate să nu câștige Trump, ci „Trumpismul”

În 2016, Trump venea ca outsider în alegerile primare din cadrul Partidului Republican, ajungând să câștige, mai ales pentru că cei care luptau împotriva lui nu s-au coalizat la timp. Există posibilitatea ca și în 2024, Trumpismul să fie promovat de mai multe persoane, concurente. Fie că ar fi din perspectiva lui Ted Cruz (senator de Texas, cu ambiții prezidențiale), sau Josh Hawley (senator de Missouri), sau Marco Rubio (senator de Texas) sau chiar a însuși Trump sau cineva care îi poartă numele (unul din fii sau fiica sa Ivanka), toți aceștia vor promova Trumpismul într-o oarecare măsură.

Desigur, în acest caz un outsider ar fi o persoană care e împotriva „Trumpismului”. Și aici, ai putea avea același scenariu – mulți candidați, cu idei similare, care nu vor să cedeze unii contra altora, în rezultat fragmentând propriul electorat care e mai numeros versus un candidat, cu un electorat minoritar, dar care e solid în jurul său. Istoria s-ar repeta într-un mod fascinant.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.