Start vot! Republica Moldova își alege deputații în Parlament

Astăzi, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare. Secțiile de votare își încep activitatea la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Scrutinul se desfășoară pentru prima dată în baza sistemului electoral mixt.

Astfel, 50 de deputați vor fi aleși conform sistemului proporțional, iar alegătorii votează partidul sau blocul electoral din circumscripția națională.

În circumscripția națională candidează 15 formațiuni politice: Partidul Democrat din Moldova, blocul electoral ACUM, Partidul Comunișilor din Republica Moldova, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul ȘOR, Partidul Mișcarea Populară Antimafie, Partidul Nostru, Partidul Național Liberal, Partidul Voința Poporului, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul Democrația Acasă, Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда”, Partidul Patria, Partidul Verde Ecologist și Partidul Liberal.

Restul 51 de deputați sunt aleși în circumscripțiile uninominale. Alegătorii votează candidatul sau candidata din circumscripția uninominală unde își au înregistrat domiciliul. Potrivit ultimelor informații, în circumscripțiile electorale uninominale au fost înscriși 325 de candidați.

Concomitent, cu alegerile parlamentare are loc și referendumul republican consultativ, în cadrul căruia cetățenii sunt întrebați dacă sunt pentru reducerea numărului deputaților din Parlament și dacă sunt pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție.

Astfel, alegătorii vor primi în secțiile de votare patru buletine de vot. Totodată, alegătorii vor semna în două registre – unul pentru alegerile parlamentare și altul pentru referendumul consultativ.

Cetățenii vor putea să refuze buletinele pentru referendum sau pentru alegeri și atunci vor primi doar cele pe care le vor solicita.

Buletinele de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripția națională au lungimea de 390 mm și lățimea de 140 mm, sunt tipărite pe hârtie opacă (mată) și au culoarea gri afumat.

Buletinele de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale au lungimi diferite, în funcție de numărul de candidați în circumscripții.

Cel mai scurt buletin de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripții uninominale îl au alegătorii din circumscripția nr.4 Râșcani – 140mm*143 mm (4 candidați), iar cele mai lungi – alegătorii din circumscripțiile uninominale nr.50-51 – 140mm*341 mm (câte 13 candidați).

Buletinele de vot sunt tipărite pe hârtie opacă (mată) și au culoarea violet.

În cazul referendumului republican consultativ: buletinul care va conține întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” – va avea culoarea galben pal, iar cel pe care va fi imprimată întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” – va avea culoarea bej.

Pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova și referendumul republican consultativ din 24 februarie au fost constituite, în total, 2141 de secții de votare.

Dintre acestea, 47 de secții de votare au fost organizate pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni și 125 de secții de votare – peste hotarele Republicii Moldova.

În luna decembrie 2018, numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) era de 3 265 997.

Alegerile din 24 februarie 2019 vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați de CEC.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.