Mama mea votează. „Vreau să vină oameni creativi, cu idei inovatoare”

Mama mea e pensionară. Are 77 de ani și a lucrat ca pedagogă mai mult de 40 de ani. Slăbuță, cu ochi care privesc cu iscodeală lumea din jur. Se uită la toate buletinele de știri, pe care uneori le și comentează în voce tare, stând singură în apartament. 

Merge regulat la vot. O întreb dacă merge și pe 11 iulie. „Sigur că merg! Mi-am căutat buletinul de identitate, mi-am pregătit pix, mască și dezinfectant și merg”, îmi zice ea.

Mama îmi zice că merge la vot ca să fie mai bine în țară. După acest scrutin, ea vrea să se schimbe două lucruri: în primul rând, în Parlament să vină oameni creativi. „Și când zic creativi, am în vedere cu idei inovatoare”, îmi explică; și, în al doilea rând, vrea ca statul să deschidă locuri noi de muncă.

„Vreau ca deputații din noul Parlament să pună creierii în mișcare. Ei călătoresc peste hotare, văd cum merg lucrurile acolo și nu aduc nimic nou. Oamenii simpli, care au stat peste hotare 5-10 ani, atunci când revin acasă le duce mintea și capul să deschidă câte o mică afacere. Aduc tehnologii noi, soiuri noi, aduc sisteme de irigare. Dar tu, ca deputat, ca stat, ce faci?”, îmi spune ea înflăcărată. 

„Dacă fiecare din cei 101 deputați ar veni cu câte o idee nouă care să ușureze viața oamenilor, ar fi 101 de idei inovatoare. Bine, nu avem bani pentru toate, dar dacă zece din ele vor fi realizate în fiecare an, să știi că devenim o țară înfloritoare”, îmi explică ea.

„În campanie toți au promis drumuri bune sau salarii mai mari, dar asta și așa e datoria lor, nu-i așa?”

Ea vrea ca noul Guvern să deschidă afaceri în toate raioanele, chiar și prin sate. „Vreau ca statul să deschidă afaceri, fie de unul singur, fie în parteneriate cu cei «de la privat». În orașe – întreprinderi mai mari, la sate – întreprinderi mai mici. Niște uscătorii de fructe și legume, cum erau cândva, și oamenii să exporte fructe sau legume uscate, dacă nu pot în stare proaspătă. Mereu vedem cum Moscova întoarce fructele sau legumele noastre. De ce zic că statul trebuie să facă? Pentru că oamenii nu au bani cu ce să înceapă afacerea”, spune ea.

În final, ca să-și argumenteze poziția, ea zice că dacă vor fi afaceri locale, vor fi încasări și la bugetul de stat și la bugetul local. „Autoritățile din oraș se plâng că nu au bani în bugetul local. Ce, primarul nostru sau consiliul nostru nu ar face proiecte bune? Dar de unde bani?!”. 

„Tu mă întrebi de ce merg să votez. Iată pentru asta merg”, spune ea împăcată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.