Scurgeri de date personale. Cum ne protejăm conturile

Datele personale la peste 46 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au fost publicate online. Aceștia fac parte din lista celor peste 533 de milioane de utilizatori de Facebook din 106 țări ai căror nume, numere de telefon și adrese electronice sau de domiciliu au fost publicate cu acces deschis pe internet, relatează Business Insider. Acestea sunt date introduse de utilizatorii rețelei de socializare când și-au înregistrat profilul. Un purtător de cuvânt de la Facebook a declarat pentru Business Insider că aceste date au fost copiate cu doi în urmă din cauza unei vulnerabilități pe care compania a reparat-o încă în  2019. „Sunt date vechi, raportate în 2019”, a răspuns purtătorul de cuvânt. 

Alon Gal, directorul tehnologic al firmei de informații privind criminalitatea cibernetică Hudson Rock, susține că aceste date personale ar putea fi folosite în escrocherii sau marketing. De aceea, cei care se regăsesc în această listă sunt îndemnați să fie mai prudenți cu privire la mesajele pe care le vor primi în următoarele luni. Totodată, expertul susține că de obicei datele furate de pe rețelele de socializare nu sunt folosite imediat, ci lăsate „la păstrare” 1-2 ani, timp în care hackerii vor încerca să obțină din asta cât mai mulți bani. „Dar în cele din urmă toate bazele de date se răspândesc prin internet dacă au fost vândute la mulți oameni”, explică Gal pe pagina sa de Twitter.

„Persoanele care se înregistrează într-o rețea populară precum Facebook au încredere în ea. De aceea, compania ar trebui să fie responsabilă și să-și asume astfel de scăpări”, adaugă Gal. Însă, până în acest moment, Facebook nu a venit cu un mesaj oficial pe pagina sa, dar se laudă cu peste 3 miliarde de utilizatori din întreaga lume și promite să facă tot posibilul pentru a „păstra siguranța și confidențialitatea datelor”.  În cazul unor astfel de scurgeri, spune expertul, compania nu poate face nimic pentru a-i ajuta pe utilizatorii afectați, decât să-i atenționeze să rămână vigilenți. 

Cum putem să ne protejăm datele

Pentru că internetul ocupă un loc tot mai important în viața noastră, ajungem să răspândim în mediul online datele noastre personale pentru a ne înregistra pe o platformă, pentru a avea acces la un program sau aplicație, pentru a discuta cu prietenii sau colegii. De aceea, specialiștii IT ne recomandă să fim cât mai prudenți cu informația pe care o distribuim și unde facem acest lucru, pentru ca, ulterior, aceasta să nu fie folosită împotriva noastră. 

Totuși, experții spun că lucrul cel mai important este să ai diferite parole pentru conturile pe care le folosești, pentru a te asigura că odată ce contul a fost spart, hackerii să nu aibă automat acces la toate aplicațiile pe care le folosești. CNN scria într-un articol că în urma unui atac cibernetic firma Duo Security a demonstrat că poate să ghicească 200.000 de parole într-o oră, timp în care computerele încearcă milioane de parole până o găsesc pe cea potrivită. Parolele „123456” sunt cele mai ușor de spart, fiind descoperite în doar câteva secunde, însă o combinație de litere, numere și simboluri este mai complicat de „descusut”, dar totuși nu e o misiune imposibilă. 

De asemenea, este importantă și utilă autentificarea în doi pași, adică atunci când e nevoie să introduci și codul pe care îl primești printr-un SMS. Dar pentru a ne securiza cât mai mult conturile, îți oferim câteva sfaturi simple:

  • Evită să scrii pe internet „informație sensibilă” (date cu caracter personal);
  • Schimbă cât mai des parolele;
  • Folosește parole diferite pentru fiecare cont;
  • Verifică permisiunile pe care le oferi aplicațiilor;
  • Nu accesa link-uri de la persoane necunoscute sau linkuri dubioase;
  • Evită e-mailurile care îți solicită să te conectezi de pe contul de Facebook sau îți cere foarte multă informație personală. 

Capcane frecvente

Phishing este una dintre cele mai populare forme de atac pentru a sparge conturile de Facebook și Instagram. De cele mai multe ori, hackerul creează o pagină de autentificare falsă care arată exact ca pagina reală din Facebook și apoi cere utilizatorului să se conecteze. Odată ce persoana se conectează prin pagina falsă, adresa de e-mail și parola sunt stocate într-un fișier folosit de hacker. De obicei, aceste pagini false au mai multe greșeli gramaticale, însă în ultima perioadă infractorii lucrează și la acest aspect. Astfel, este aproape imposibil să observi diferența. De asemenea, atunci când primim astfel de mesaje sau linkuri spam trebuie să le ștergem imediat, fără a le deschide sau accesa. 

O altă metodă des folosită pentru spargerea parolelor este keylogging-ul, care de multe ori nu este depistată nici măcar de programatori. Un keylogger este de fapt un program mic. Acesta, odată instalat în calculator sau telefon, înregistrează toate datele din dispozitiv, care apoi sunt livrate hackerului. Ca să ne protejăm de astfel de programe este bine să nu salvăm datele de conectare în browser și să utilizăm parole complicate pentru computer. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.