Connect with us
"
"

Ecologie

Raport: în fiecare săptămână sunt uciși cel puțin 3 activiști de mediu

Publicat

pe

PE SCURT

În fiecare săptămână sunt uciși nu mai puțin de trei activiști de mediu. Aceste date le găsim în noul raport emis de supraveghetorul drepturilor omului la nivel global, Global Witness. Potrivit lor, 164 de activiști de mediu au fost uciși în anul 2018.

„Apărarea mediului este o activitate periculoasă. Oamenii din întreaga lume sunt uciși pentru că sar în apărarea naturii și a Pământului”, se arată în raport.

PE LUNG

Autorii raportului susțin că numărul celor uciși poate fi mult mai mare, pentru că nu toate decesele sunt înregistrate. „Dar și aceste cifre ne arată că numărul mare a populației și creșterea nivelului de consum îi face pe mulți mai hapsâni și agresivi față de cei care încearcă să împiedice distrugerea pământului, defrișarea pădurilor și secarea râurilor”, susțin ei.

  • În 2018, Guatemala a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de crime, de cinci ori mai multe, ceea ce a transformat-o în cea mai periculoasă țară.
  • În Filipine au fost uciși în acest an cel puțin 30 de apărători de mediu.
  • Exploatarea minieră a fost cel mai periculos sector, care a provocat 43 de decese, deși au crescut și morți legate de conflicte asupra surselor de apă. Atacurile determinate de agroindustria, exploatarea și exploatarea hidroenergiei au continuat și ele.

Potrivit organizației Global Witness, de multe ori, grupările criminale colaborează cu funcționarii de stat. De aceea, de multe ori sunt pedepsiți apărătorii, dar nu cei care distrug/seacă sursele naturale. „În unele țări, statul etichetează apărătorii drept teroriști sau dușmani ai poporului, ca în cazul a nouă ecologiști care au fost închiși în Iran, fiind acuzați de spionaj. De asemenea, sunt votate legi care să nu le permită oamenilor să protesteze”, spun autorii raportului.

În anul 2017, 207 persoane care își apărau teritoriile sau resursele au fost ucise. Activiștii protestau, printre altele, împotriva extinderii plantațiilor de ulei de palmier, de cafea sau de fructe tropicale.

Sursa foto: Reuters

Ecologie

Ce fapte bune au făcut moldovenii pentru natură în 2019

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În anul 2019 a avut loc cea mai impunătoare grevă globală pentru climă, unul dintre cele mai mari și importante evenimente de acest fel organizate vreodată. A fost un an în care problemele climatice au primit mai multă atenție din partea autorităților, iar lumea a cunoscut noi figuri gata să lupte pentru un mediu mai curat și sănătos, printre care eleva suedeză de 16 ani Greta Thunberg, desemnată Omul Anului de către revista americană Time. Și în R. Moldova elevii s-au remarcat printr-o serie de acțiuni puse la cale pentru a proteja mediul înconjurător și mai ales, pentru a îndemna întreaga societate să aibă un comportament mai responsabil în legătură cu natura.

PE LUNG

De la flashmob-uri la campanii naționale – acțiunile menite să promoveze un trai sănătos merită toată atenția și sprijinul nostru.

Elevii au plantat brazi

În 2019, a început implementarea unui proiect-pilot de colectare separată a deșeurilor din 10 școli din țară. Este un proiect ce aparține mișcării „Hai, Moldova!”, o inițiativă civică ce își propune să ajute cetățenii R. Moldova să trăiască în armonie cu natura.

Astfel, la începutul lunii ianuarie 2019, „Hai Moldova” a oferit pubele de colectare separată a deșeurilor (plastic și hârtie) și panouri de informare cu instrucțiuni, iar școlile au început să colecteze separat gunoiul. La implementarea inițiativei, școlile au colaborat cu companii de reciclare a deșeurilor în vederea evacuării și reciclării lor. În luna februarie, a avut loc Gala „Hai Moldova”, unde au fost premiate școlile implicate în proiect.

Pe 17 decembrie, zeci de copii din raionale țării s-au mobilizat pentru a planta brazi, din dorința de a contribui la restabilirea numărului de conifere, care sunt tăiate în perioada sărbătorilor de iarnă. Copiii au plantat 30 de puieți de brad argintiu în Parcul Dendrariu din Chișinău. Acțiunea a fost susținută financiar de Corul La La Play Voice.

45 de tone de deșeuri electronice

Tot mișcarea „Hai Moldova” a dat startul Campaniei naționale de colectare a deșeurilor electronice care s-a desfășurat timp de o lună, în această toamnă.

Astfel, au fost instalate tomberoane în mai multe localități din țară unde cetățenii au putut să lase aparatele electronice ieșite din uz: tablete, calculatoare, monitoare, telefoane mobile, acumulatoare, imprimante, camere de filmat/fotografiat, radiouri, DVD-playere, telecomenzi și altele.

Întrucât în Moldova nu avem instalații autorizate pentru procesarea deșeurilor  electronice, la finalul campaniei, deșeurile colectate au fost transportate către o fabrică din România care reciclează asemenea produse. Între 15 septembrie – 15 octombrie, cât a durat campania, peste 38 de mii de elevi din instituțiile de învățământ din țară au colectat circa 45 de tone de deșeuri electronice și electrice, care afectează grav mediul.

Și de această data, instituțiile care au strâns cele mai multe deșeuri au fost premiate la Gala „Hai Moldova”. Câștigătorii au primit în dar cadouri generoase, precum cișmele, ustensile şi copaci pentru o livadă de aluni și premii bănești.

Studenții au curățat albia r. Bâc

În luna octombrie s-a desfășurat acțiunea „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, organizată cu ocazia Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului. În acest scop, Agenția „Moldsilva” a crescut în pepinierele silvice peste 14 milioane de puieți, cu un spectru de 60 de specii (printre care paltinul, salcâmul, frasinul verde, stejarul, nucul, arțarul). Astfel, militarii și angajații civili ai Armatei Naționale au sădit puieți de stejari pe o suprafață de circa cinci hectare, pe teritoriul Întreprinderii silvice a ocolului silvic Călărași. De asemenea, militarii au sădit arbori și arbuști pe teritoriul adiacent al Complexului Memorial „Capul de Pod Șerpeni” și în garnizoanele militare din Florești și Căușeni. În total, militarii au sădit circa 6 000 de arbori și arbuști.

Totodată, studenții Academiei Militare „Alexandru cel Bun” au efectuat lucrări de salubrizare a albiei râului Bâc pe o suprafață de cinci hectare. În urma acțiunii au fost adunate circa 20 de tone de gunoi menajer.

Plantăm fapte bune

O altă campanie desfășurată în această toamnă a fost „Plantăm fapte bune”, o extensie a comunității „Plantăm fapte bune” din România care activează de ceva timp și în R. Moldova.

Astfel, în cadrul inițiativei peste 5 000 de arbori au fost sădiți în luna noiembrie.

De asemenea, în Căzănești și Țîpova, partenerii proiectului au organizat acțiuni separate de plantare, unde au sădit circa 1 600 de copaci. În primăvara acestui an, faptele bune au fost plantate și în Capitală. Aproximativ 13 000 au fost sădiți, în Chișinău, cu ajutorul a peste 1 200 de voluntari.

Săpun în schimbul plasticului

Tinerii pentru EcoPlastic” sunt un grup de entuziaști care au organizat mai multe evenimente frumoase în 2019. Au pus la cale sesiuni de informare pentru public, au plantat copaci și au lansat un concept interesant. Aceștia oferă săpun natural în schimbul plasticului. Un asemenea eveniment a avut loc în luna noiembrie, chiar în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. „Săpunul oferit este 100% natural, are grijă de pielea voastră și de mediul nostru”, spun tinerii.

Următorul „schimb” va avea loc pe data de 21 decembrie, pe bulevardul Ștefan cel mare 202. Organizatorii ne atenționează că plasticul donat ar trebui să fie curat și fără etichete. În acest an, moldovenii s-au solidarizat și au ieșit în stradă pentru a protesta în numele unei atitudini responsabile față de mediul înconjurător.

În septembrie un grup de tineri activiști de mediu au participat la un flashmob împotriva pungilor de plastic, în fața Parlamentului. Tinerii s-au îmbrăcat chiar în pungi din plastic manifestând pașnic și exprimându-și îngrijorarea față de mediul înconjurător.

Prima platformă pentru prelucrarea deșeurilor vegetale

Prima platformă autorizată pentru prelucrarea deșeurilor vegetale adunate de Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a fost pusă în funcție, în anul 2019. Poligonul are o suprafață de 0,65 ha și este amplasat în sectorul Botanica, pe teritoriul Stației de epurare a apelor reziduale. Potrivit unui comunicat al primăriei Chișinău, aici vor fi depozitate frunzele uscate, iarba cosită în sezonul de vegetație, precum și rumegușul obținut în rezultatul îngrijirii arborilor și arbuștilor, care ulterior vor fi prelucrate pentru obținerea unui compost organic. Procesul tehnologic de obținere a masei organice constă în amestecul deșeurilor vegetale cu nămolul deshidratat, obținut după prelucrarea apelor uzate, în câteva straturi, în raport de 4:1, astfel, după fermentare se obțin îngrășăminte organice.

Masa organică obținută va putea fi utilizată la amenajarea rondurilor de flori, vazelor de pe spațiile publice, precum și la plantarea arborilor din parcuri și scuaruri.

Ask a worm

Autorii proiectului „Ask a Worm” sunt câțiva tineri activi care pun în practică metoda Bokashi și îi învață pe ceilalți moldoveni cum funcționează aceasta. Numele de Bokashi vine din japoneză și se traduce drept „materie organică fermentată”, sau mai simplu „murătură”. Deșeurile de bucătărie nu putrezesc, ci se supun fermentării într-o căldare închisă ermetic. Pentru a porni acest proces, în deșeuri se adaugă tărâțe „bokashi” care conțin un amestec de bacterii benefice.

Cu ajutorul lor, resturile alimentare se „murează” și se conservă până a ajunge în sol, scrie ecopresa.md

Odată ce resturile alimentare sunt „murate”, ele pot fi ținute până în momentul când este posibilă evacuarea. Cei care doresc să înceapă compostarea acasă, în schimbul a 50 de lei primesc două găleți ermetice de 10 litri și 300 gr de tărâțe Bokashi, de la membrii proiectului „Ask a worm”. După procesul de pre-compostare acasă (care durează aproximativ 10-14 zile), fiecare poate să ducă acel amestec la un punct de compostare sau să-l folosească pe terenul propriu, scrie aceeași sursă.

Cele mai moderne automate de reciclat au ajuns la Chișinău

Aparatele Tomra sunt celebre în întreaga lumea pentru posibilitatea pe care o oferă cetățenilor de a recicla ușor și accesibil plasticul, sticla și metalul. Acestea sunt instalate în parcările magazinelor Kaufland din Chișinău, în sectorul Botanica, pe strada Decebal 99/2 și în sectorul Ciocana, pe strada Mircea cel Bătrân 25/1.

Aparatele de reciclat sunt self-service și acceptă trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru). Containerele sunt complet tehnologizate cu o capacitate de procesare a ambalajelor de până la 60 de recipiente pe minut. Ambalajele, fie de aluminiu, sticlă sau plastic, pot fi introduse aleatoriu în container, iar aparatul va identifica singur tipul de ambalaj și îl va sorta și direcționa spre coșul corespunzător fiecărui tip de material. Aparatele sunt dotate cu senzori de măsurare a gradului de umplere, senzori de mișcare, camere de supraveghere și linie de sortare.

Citește mai departe

Alegeri

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Publicat

pe

De către

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu este „Soluții mici pentru probleme mari!”. Vreau un oraș curat, prietenos pietonilor, bicicliștilor, fără câini vagabonzi, ambuteiaje și cu drumuri calitative. Voi încerca să demonstrez prin exemple concrete soluții la problemele care fac viața grea locuitorilor capitalei. Problemele cu care ne confruntăm au fost soluționate de ani buni în orașe mari ale lumii, iar ceea ce îmi propun este să aplicăm și să adaptăm acestea soluții la realitățile noastre. Așadar, prin intermediul meu, echipa Moldova.ORG și-a propus să creeze spațiu pentru dezbatere asupra soluțiilor candidaților la funcția de primar al capitalei.

Enlarge

candidat

Ilustrații de Irina Cleșcenco

Prezența animalelor fără adăpost pe străzi poate fi considerată una dintre „cărțile de vizită” ale oricărui oraș. Chișinăul nu este excepție. Oamenii îi tratează diferit. Cineva le dă de mâncare din milă, cineva caută noi proprietari pentru maidanezi, iar cineva îi „tratează” cu o lovitură. Totuși, toți sunt de părerea că pe străzile capitalei nu trebuie să existe maidanezi.

Situația actuală

Nu există cifre exacte despre câți câini vagabonzi sunt în Chișinău. Pentru că un un recensământ al maidanezilor nu a fost realizat niciodată, dispunem doar de estimări potrivit cărora numărul maidanezilor variază între 10-30 mii. Periodic sunt făcute publice imagini cu haite de câini agresivi și reprezintă un potențial pericol pentru trecători, iar reprezentanți ai societății civile declară că majorarea necontrolată a numărului maidanezilor va fi greu de stăpânit, dacă autoritățile nu iau măsuri urgente de sterilizare a acestora. Locuitorii orașului se tem că situația se va agrava în următorii ani. Pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân totuși se impun soluții la nivel de țară, nu doar în Capitală.

Soluții demne de urmat

Pentru soluționarea acestei probleme, eu propun realizarea unui proiect-pilot după exemplu Germaniei, care va identifica căile de soluționare a acestei situații.

De ce exemplul Germaniei? Pentru că în această țară nu veți vedea animale rătăcite – nici pisici, nici câini. Desigur, exemplul Germaniei este unul ideal și nu va putea fi realizat în totalitate în Chișinău, măcar din considerentul că  această țară a fost prima în lume, care a introdus în Constituție o clauză privind protecția animalelor. Totuși, una din prevederile stricte ale legislației acestei țări și anume, evidența tuturor animalelor de companie, ar putea fi punctul de pornire pentru soluționarea maidanezilor din capitală.

  • Crearea unui adăpost pentru animalele fără stăpân

Astfel, în Germania, datele privind animalele de companie sunt introduse într-un registru. Animalele sunt sterilizate și lor li se atașează un cip – astfel, când câinele fuge, nu va putea da naștere la o duzină de cățeluși, iar cu ajutorul cipului va putea fi identificat. Ce se întâmplă în Germania când cineva, de exemplu, găsește un câine pe stradă? Pentru început, câinele va fi dus la cel mai apropiat adăpost, unde va fi introdus în baza de date a animalelor pierdute. În Germania există 500 astfel de adăposturi, care au mai multe funcții.

Datorită cipului, câinele va fi destul de ușor de identificat și va fi stabilită adresa proprietarilor. În cazul în care totuși, proprietarul renunță la animal, acesta este dus la adăpost. Principiul de bază al adăposturilor este salvarea de vieți și găsirea unui nou proprietar.

În general, întreținerea unui adăpost mediu costă 1 milion de euro pe an. Majoritatea cheltuielilor sunt acoperite de donații, o mică parte este plătită de stat, iar restul banilor sunt câștigați de adăposturi. Cum?

  • Din ce poate câștiga adăpostul (pentru a compensa cheltuielile):

– vânzarea de animale. Pisicile costă 50-100 euro, câinii – 100-200 euro;
– munca medicilor veterinari;
– hotel pentru animale.

În plus, la adăposturi sunt organizate întâlniri tematice și seminare pentru iubitorii de animale și școli pentru dresarea câinilor.

  • Taxa pentru întreținerea animalelor 

În Germania fiecare proprietar este obligat să plătească taxe pentru câine, iar întreținerea fiecărui câine nou va costa din ce în ce mai mult. Nu știu pe cât de posibilă este implementarea acestei practici la noi, dat fiind situația financiară modestă a unei părți considerabile a locuitorilor capitalei. Dar, totuși, dacă se ia în considerație o astfel de variantă, banii acumulați ar putea fi direcționați nemijlocit pentru soluționarea problemei. Ce arată practica Germaniei?

În funcție de regiune, impozitul pe primul câine poate fi diferit. De exemplu, la Berlin, primul câine va costa 120 de euro pe an, al doilea – 180 de euro și așa mai departe.

Proprietarii de câini au adus aproximativ 300 de milioane de euro la bugetele locale anul trecut (11 milioane la Berlin). Mai mult, impozitul pe câine este o taxă pentru lux. Așadar, cu acești bani nu vor fi amenajate zonele noi pentru plimbatul câinilor și nu vor fi  susținute adăposturile. Cu această taxă, statul limitează populația câinilor din țară. În acest moment,  la cei 82 de milioane de locuitori ai Germaniei revin 30 de milioane de animale de companie. Impozitele achitate le revin bugetelor comunelor și orașelor. Și atunci acești bani sunt distribuiți pentru problemele locale.

Ce soluții propun candidații la funcția de primar al capitalei?

Toți candidații la funcția de edil al capitalei (noi, cei pe care Moldova.ORG, am reușit să-i contactăm) au declarat că problema câinilor vagabonzi trebuie soluționată, promițând că în cazul în care vor accede în funcția de primar vor veni cu soluții concrete. Care sunt acestea și ce promit candidații vedeți mai jos.

„În primul rând, vorbim despre un program de sterilizare a câinilor vagabonzi. În al doilea rând, creăm aziluri pentru animalele fără adăpost. Și în al treilea rând, vorbim despre derularea programului „Adoptă un animal”. Avem o abordare absolut umană în soluționarea acestei probleme”.


„Problema câinilor vagabonzi este o problemă majoră. Poate fi rezolvată în felul următor: vom aplica metoda sterilizării. De asemenea, ei trebuie înregistrați, iar pentru a-i întreține și a avea grijă de ei, cred că ar fi bine să fie finalizat acel proiect de adăpost pentru câinii vagabonzi. În plus, promovăm ideea deschiderii unui hotel, unde persoanele care vor să plece în străinătate sau la odihnă pot să-și lase animalele de companie”.


„Vom realiza modelul implementat în orașul Orhei.  Cu trei ani în urmă, a fost deschis un azil pentru câini vagabonzi, care activează cu succes. Animalele sunt prinse, specialiștii de acolo le sterilizează. Aceasta din contul bugetului orașului, Respectiv, în Orhei nu există problema câinilor vagabonzi. Astfel, suntem dispuși să implementăm în mod operativ și ferm această practică. Ne propunem să dublăm bugetul orașului Chișinău,  astfel încât această problemă să poată fi rezolvată din resurse municipale”.


„În primul an de mandat voi construi din bani municipali și eventual din donații un azil pentru câinii fără adăpost. Va fi un adăpost modern și prietenos, ce va servi ca o platformă pentru înfierea internațională și națională a acestor animale”.


„Cred că este necesară aprobarea noului Regulament privind întreținerea animalelor de casă și gestionarea câinilor vagabonzi. Pe data de 15 octombrie au fost invitați toți candidații să discute acest regulament. Eu am fost unul din co-autorii acestui document. Mai există un regulament privind capturarea, sterilizarea și vaccinarea câinilor vagabonzi, documente care au fost discutate pe 15 octombrie la Primărie. Dacă vor fi realizate aceste două documente, cred că va fi soluționată această problemă”.


„Soluția acestei probleme este una clasică, ca în toată lumea. Trebuie de făcut aziluri pentru animale fără adăpost. Trebuie să-i numărăm, să-i înregistrăm, tot ceea ce face parte din procesul de pașaportizare a animalelor. Trebuie să-i sterilizăm și pe această cale să micșorăm comunitatea lor. Aceste acțiuni trebuie susținute de campanii de comunicare, în care oamenii să fie îndemnați să-și ia un patruped acasă. Să fie implementat un sistem pentru care oamenii să fie compensați pentru aceasta”.


„În perioada ultimului deceniu s-au alocat foarte mulți bani inclusiv pentru soluționarea problemei date, dar vedem că avem un adăpost pentru câini, care este menținut foarte prost. Avem câteva soluții: 1. De educat oamenii – ca să nu își ia animale, iar apoi să le abandoneze. 2. De sporit responsabilitatea proprietarilor de animale – nu de introdus taxa pentru animale, cum zic unii, ci de perfectat un registru al animalelor. 3. De construit cel puțin două aziluri pentru câinii vagabonzi. pentru aceasta vom atrage fonduri de peste hotare, dar totodată vor fi alocați bani și din bugetul capitalei”.


„Este o problemă care nu se rezolvă imediat, ci cu voința unui primar. Sunt foarte multe ONG-uri care sunt gata să acorde sprijin. Aceste ONG-uri au legături cu organizații similare de peste hotare. Primăria trebuie să le acorde gratis spații pentru crearea azilurilor. În plus, trebuie create parteneriate public-private pentru  întreținerea acestora”.


„ Vor fi adunați de pe străzi, vor fi duși în adăposturi și sterilizați. Această metodă este cea care respectă exigențele europene. Câinii fără stăpân sunt o problemă pentru Chișinău  și aceasta va fi rezolvată foarte repede. În egală măsură vom derula campanii publice care vor avea drept scop eliminarea de revenirea la această situație. Vreau să vă spun că locuitorii orașului trebuie să înțeleagă că abordările noastre pe acest subiect, care din păcate au continuat pe parcursul timpului, trebuie să se schimbe. Câinii fără stăpân sunt periculoși pentru societate, umble în haite , pot ataca copii și persoane mai în vârstă fără apărare. O problemă în acest sens a fost rezolvată în orașe din România, de acolo vom prelua bunele practici și vom soluționa și această problemă”. 


„Câinii vagabonzi sunt cu siguranță o problemă enormă pentru locuitorii capitalei. Soluționarea acestei probleme a fost abordată în mai multe capitale europene. Deci, sunt mai multe soluții. O primă soluție este construcția în periferia orașului a unor aziluri pentru câinii vagabonzi. Această soluție poate fi implementată prin identificarea unor terenuri în extravilan, construcția în parteneriate public-privat cu ONG-uri din domeniul protecția mediului a unor aziluri pentru câini. Hrana lor poate fi asigurată din resturile de la instituțiile publice. Activitatea acestor aziluri poate fi întreținută prin parteneriate public-private, donații. O altă soluție poate fi implementată cu ajutorul serviciului municipal, care urmează să identifice și să sterilizeze animalele. Urmează a fi utilizate GPS-uri minuscule, cu ajutorul cărora putem să monitorizăm situația. Problema este una complexă, iar eu vin la Primărie ca să identificăm soluțiile la problemele care fac grea viața orășenilor”.


„Sunt două soluții. Trebuie de modernizat azilul de animale fără adăpost, după modelul implementat de Renato Usatîi la Bălți. Și doi, câinii trebuie castrați”.


„E problemă și pentru câinii vagabonzi și pentru cei care se tem de ei. Primăria Chișinău are o mulțime de terenuri nevalorificate. De aceea în baza acestor spații și terenuri, împreună cu asociațiile din domeniu, vom crea unul sau două centre pentru animalele fără adăpost. Parțial cu fondurile municipalității, parțial cu fonduri atrase, cu sponsori privați  vom intra cu programe în acest sens, Vom combina munca angajaților cu munca voluntarilor. Vom amenaja aceste centre, unde vom avea grijă de aceste animale”.


„Prima soluție este adoptarea câinilor. Și Luke, câinele meu, este cel mai bun exemplu. În aprilie 2016, l-am găsit la poarta casei mele, avea două luni. Luke mi-a schimbat profund viața, este parte a familiei noastre. Vă îndemn pe toți cei care aveți posibilități să adoptați câinii străzii. Sigur, este nevoie de o abordare instituțională. Eu cred că cea mai bună abordare este crearea unui azil municipal pentru câini. Sunt mii, este adevărat, dar cu o abordare inteligentă, am putea adăposti 400-500 de câini. O altă soluție ar fi crearea unui centru de sterilizare, cu echipe mobile care ar trebui să-i găsească, cu hingheri care îi vor captura cu sedative la distanță, într-un mod uman, iar după sterilizare să fie întorși străzilor”.


„Nu am de gând să inventez soluții noi pentru problema câinilor vagabonzi. Pentru ei trebuie să existe aziluri. Lucrul de care sunt sigur eu este că  atitudinea față de animale este grăitoare pentru atitudinea interumană pe care o avem noi. De aceea, eu sunt categoric împotriva folosirii violenței contra câinilor vagabonzi. ei trebuie ținuți la distanță de concitadinii noștri. Dacă ar exista o voință din partea municipalității , atunci s-ar găsi cu siguranță destui voluntari și fonduri străine pentru ca să organizăm aziluri pentru câini”.


„Pentru eliminarea câinilor vagabonzi ne propunem implementarea Regulamentului privind întreținerea animalelor de companie, care prevede amendarea stăpânilor care părăsesc animalele de companie în stradă. De asemenea vom promova construcția unui azil pentru animale fără stăpân, conform normelor europene.”
Amintesc, eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu este:

„Soluții mici pentru probleme mari!”

Urmărește-mi campania electorală, iar pe 20 octombrie ne vedem la vot!

Citește mai departe

Cultură

Un film satiră arată o lume în care oamenii au decis să se micșoreze ca să salveze planeta

Publicat

pe

PE SCURT

Downsizing este un film de ficțiune, de satiră, în care regizorul face glume pe seama unor oameni care decid să se micșoreze pentru a consuma mai puțin, pentru a salva planeta, pentru a fi mai buni pentru natură, transmite theguardian.com

PE LUNG

Alexander Payne se îndepărtează, doar puțin, de modul său realist de regizare și ne propune un film de ficțiune. Este o satiră despre o nouă metodă revoluționară micro-utopică de reducere a ființelor umane. Reducerea este făcută pentru ca micro-oamenii să consume mai puțin, să ajute planeta.

Filmul este ca un leviatan al cărui zbor începe rapid, ascuțit și amuzant și se termină solemn cu mișcare lentă. Este un film copleșit de implicații ecologice și umane, jertfind comedia de la început pe o tragedie romantică. Este vorba și despre o lume suprapopulată și insuficient pregătită pentru o criză.

Se desfășoară în Omaha, patria creativă a Payne. Matt Damon îl interpretează pe Paul Safranek, un kinetoterapeut, care este fericit; dar soția sa Audrey (Kristen Wiig) este stresată de modalitățile de a face economii.

Apoi, o reuniune la colegiu îi aduce față în față cu un contemporan care s-a „redus” la cinci centimetri cu familia și a plecat să locuiască în comunitatea de agrement a oamenilor minusculi din New Mexico. Dolarii lor merg inimaginabil mai departe și acești oameni trăiesc ca pensionari foarte bogați, în timp ce sunt încă destul de tineri. După câteva stări de neliniște, Paul și Audrey se gândesc: Ce naiba? Să o facem și noi.

Procesul științific este prezentat în secvența de deschidere a filmului. Procesul de pregătire propriu-zis prin care trec Paul și Audrey este o ceremonie aproape religioasă de bărbierit, curățarea dinților. Totul se petrece într-o instalație clinică cu pereți albi, ca pregătirea de intrare într-o ordine monahală. Sau poate este mai mult decât atât: un moment cvasi-Dignitas, o renunțare la această lume „mare”, o respingere a mândriei și a iubirii de sine, o acceptare că cineva va fi mai fericit și mai util, fiind persoană minusculă.

Și totuși, după o răsucire palpitantă în jurul a 50 de minute, Downsizing își pierde o parte din încărcare. Filmul rămâne mai ales în lumea mică, disparitatea comică dintre aceasta și versiunea mai mare se pierde: lumea mică este normalizată. Este posibil să uităm că este, de fapt, o lume mică și nu există probleme tehnologice sau corporative care să-i compromită integritatea redusă.

Vecinul lui Paul Dusan, interpretat de Christoph Waltz, și prietenul său la fel de complicat Konrad, interpretat de Udo Kier, importă trabucuri și băutură din comerțul cu ridicata din Serbia și obțin profituri uriașe pe porțiunile minuscule de vânzare cu amănuntul. Și există oameni dedimensionați exploatați, care trebuie să facă curățenia și munca manuală, ceea ce ne aduce la imigranul-refugiat vietnamez Chau, cu voce ascuțită, al cărui destin este să se împletească cu Paul.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică7 ore în urmă

Politica moldovenească azi. Sergiu Sîrbu, citat într-un dosar penal, iar fracțiunea DA cere investigarea operațiunii Laundromat

PE SCURT Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a fost citat și audiat la Procuratura Anticorupție, fiind vizat într-un dosar deschis pentru...

Istorie8 ore în urmă

Cine este Anne Frank, tânăra care a povestit despre terorile Holocaustului

PE SCURT Anne Frank este tânăra care a povestit întregii lumi despre terorile Holocaustului prin jurnalul ei. S-a ascuns de...

Economie9 ore în urmă

Moldova Agroindbank lansează numărul unic de contact 1313

Simplu, comod, întotdeauna pe fir cu răspunsuri și consultanță la orice întrebare despre serviciile și produsele bancare – sunt doar...

Divertisment13 ore în urmă

În limba engleză a apărut verbul „to Meghan Markle”. Ce înseamnă acesta și cum să-l folosești

PE SCURT Prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, au decis la începutul lunii ianuarie să renunțe la titlurile regale...

SocialO zi în urmă

Oamenii care mișcă munții din loc vor fi premiați în cadrul unui concurs

PE SCURT Tinerii antreprenori și mici comunități adunate în jurul obiectivului comun de îmbunătățire a spațiului lor de trai, organizații...

EconomieO zi în urmă

Cum să-ți faci patentă dacă ești mic antreprenor și ce taxă trebuie să achiți

PE SCURT În Republica Moldova, la finele anului trecut, erau înregistrate aproximativ de 11,5 mii de patente de întreprinzător, iar...

EconomieO zi în urmă

De ce nu este o idee bună să investești acum în Facebook, Apple, Netflix sau Google

PE SCURT Achiziționarea acțiunilor Facebook, Apple, Netflix și Google este astăzi ca și cum ai goni pe o serpentină, încercând...

Advertisement

Politică

PoliticăO zi în urmă

SINTEZĂ / Ce inițiative „solicită” Dodon Guvernului și un pic despre întâlnirile serale cu democrații

PE SCURT Guvernul a anunțat 12 licitații cu o valoare de 2,8 miliarde, pentru reparația a 184 km de drumuri...

Justiție5 zile în urmă

În vâltoarea justiției: Dosare penale pe numele mai multor procurori un denunț și o suspendare

PE SCURT Liderul Platformei DA Andrei Năstase a depus un denunț penal pe numele președintelui Dodon, cerând urmărirea penală a...

Politică6 zile în urmă

Salarii mai mari pentru medici și modificări în Constituție. Cu ce s-a ocupat astăzi Guvernul

PE SCURT Salariile medicilor se vor majora cu 10%, bibliotecile publice vor presta pe lângă serviciile gratuite și servicii contra...

Politică6 zile în urmă

Pe limba partidelor. Legea Magnitsky, Alexandru Rjavitin și Procuratura Generală

PE SCURT Trei formațiuni politice din Parlament au susținut săptămâna curentă, conferințe de presă, în cadrul cărora au făcut declarații...

PoliticăO săptămână în urmă

Despre Aeroportul Chișinău, criminalitate, Plahotniuc și „tușoncă”. Ce a declarat Igor Dodon după CSS

PE SCURT Statul vrea să rezilieze contractul privind concesionarea Aeroportului Chișinău și examinează trei posibilități în acest sens. Dacă noul...

Politică2 săptămâni în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

Politică2 săptămâni în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031