Raport: în fiecare săptămână sunt uciși cel puțin 3 activiști de mediu

PE SCURT

În fiecare săptămână sunt uciși nu mai puțin de trei activiști de mediu. Aceste date le găsim în noul raport emis de supraveghetorul drepturilor omului la nivel global, Global Witness. Potrivit lor, 164 de activiști de mediu au fost uciși în anul 2018.

„Apărarea mediului este o activitate periculoasă. Oamenii din întreaga lume sunt uciși pentru că sar în apărarea naturii și a Pământului”, se arată în raport.

PE LUNG

Autorii raportului susțin că numărul celor uciși poate fi mult mai mare, pentru că nu toate decesele sunt înregistrate. „Dar și aceste cifre ne arată că numărul mare a populației și creșterea nivelului de consum îi face pe mulți mai hapsâni și agresivi față de cei care încearcă să împiedice distrugerea pământului, defrișarea pădurilor și secarea râurilor”, susțin ei.

  • În 2018, Guatemala a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de crime, de cinci ori mai multe, ceea ce a transformat-o în cea mai periculoasă țară.
  • În Filipine au fost uciși în acest an cel puțin 30 de apărători de mediu.
  • Exploatarea minieră a fost cel mai periculos sector, care a provocat 43 de decese, deși au crescut și morți legate de conflicte asupra surselor de apă. Atacurile determinate de agroindustria, exploatarea și exploatarea hidroenergiei au continuat și ele.

Potrivit organizației Global Witness, de multe ori, grupările criminale colaborează cu funcționarii de stat. De aceea, de multe ori sunt pedepsiți apărătorii, dar nu cei care distrug/seacă sursele naturale. „În unele țări, statul etichetează apărătorii drept teroriști sau dușmani ai poporului, ca în cazul a nouă ecologiști care au fost închiși în Iran, fiind acuzați de spionaj. De asemenea, sunt votate legi care să nu le permită oamenilor să protesteze”, spun autorii raportului.

În anul 2017, 207 persoane care își apărau teritoriile sau resursele au fost ucise. Activiștii protestau, printre altele, împotriva extinderii plantațiilor de ulei de palmier, de cafea sau de fructe tropicale.

Sursa foto: Reuters

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.