Psiholog, psihiatru și psihoterapeut? Care-i diferența și cum îl alegi pe cel potrivit?

Sursa foto: motionarray.com Sursa foto: motionarray.com

Odată ce ai luat decizia să apelezi la ajutorul unui specialist în sănătate mintală, urmează o altă decizie importantă – la ce specialist să apelezi?  

Noțiunile de „psiholog”, „psihiatru” și „psihoterapeut” sunt confundate. Deși fiecare dintre acești specialiști ajută persoanele cu probleme de sănătate mintală, aceștia își au specificul său de activitate.  

În acest material încercăm să explicăm care este diferența dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru și cum să alegi specialistul potrivit ție. 

 Cine este și cu ce se ocupă psihologul? 

Psihologul are diplomă universitară în psihologie și este angajat în studiul psihicului uman. Acesta nu are studii medicale (spre deosebire de psihiatru). „Psihologul nu lucrează în niciun caz cu persoanele care au probleme de ordin psihic și niciun caz nu are dreptul să prescrie medicamente. Pentru că nu este medic. Psihologul face consultații psihologice”, explică doctora în psihologie, Carolina Perjan, care are o experiență de peste 27 de ani în psihologie și psihoterapie.  

Potrivit site-urilor specializate, psihologii studiază istoria evenimentelor din viața persoanei, stabilește dificultățile emoționale ale acesteia pentru a înțelege ceea ce îi cauzează probleme emoționale.  

Deci, un psiholog lucrează cu persoanele care sunt într-o criză și au probleme în viața lor: situații tensionate în familie, probleme la locul de muncă, divorț, ș.a.  

De asemenea, psihologii sunt contactați dacă, de exemplu, persoana se confruntă cu probleme în stabilirea obiectivelor vieții, este nemulțumită de sine și de viață, are dificultăți în comunicarea cu oamenii. 

Psihologul va ajuta la găsirea sursei problemelor, va explica cauza simptomelor și va ajuta clientul să găsească o soluție. De obicei, un specialist în acest domeniu schimbă modul de gândire și comportamentul, ceea ce duce la schimbări în viață. 

Cine este psihiatrul? 

Acesta este un medic cu studii superioare medicale în psihiatrie. „Un psihiatru este un medic – primul criteriu care îl deosebește de psiholog. Psihiatrul lucrează cu persoanele care au probleme de ordin psihic și au nevoie de tratament medicamentos. Doar un psihiatru are dreptul să prescrie medicamente”, explică Carolina Perjan. 

Deci, psihiatrul identifică, în primul rând, cauzele biologice care au dus la tulburări mintale, pune diagnosticul psihiatric și eliberează prescripțiile medicale pentru astfel de medicamente cum ar fi antidepresivele, stabilizatoarele de dispoziție, tranchilizante ș.a.  

Specialiștii în acest domeniu sunt instruiți să distingă problemele de sănătate mintală de alte boli care pot prezenta simptome mentale. De asemenea, psihiatrul urmărește efectele bolilor mintale asupra altor afecțiuni fizice (probleme cardiace sau hipertensiunea arterială), dar și efectele medicamentelor asupra organismului (masa corporală, nivelul glucozei în sânge, tensiunea arterială, somnul și funcționarea rinichilor sau a ficatului). 

Psihiatrul poate diagnostica și trata persoanele cu anxietate severă, depresie, idei paranoice, fobii, insomnii prelungite, care au avut încercări de sinucidere, suferă de tulburare bipolară sau stări psihotice acute însoțite de halucinații ș.a. De asemenea, la acest specialist sunt direcționate persoanele cu tulburări de somn, de personalitate, depresie postnatală, ș.a.  

 Dar cu se ocupă psihoterapeutul? 

Un psihoterapeut este un psihiatru sau psiholog care, pe lângă studii superioare, a făcut anumite specializări în domeniul psihoterapiei. De aceea poții auzi despre psihanaliști, terapeuți prin artă, terapeuți cognitiv comportamental ș.a. 

  „Pentru un psiholog aceste specializări durează aproape cât un studiu de master, undeva 2-3 ani”, concretizează Carolina Perjan.  

Deci, psihoterapeutul este un specialist care caută factorii psihologici ale stărilor anxioase, nevrotice și te ajută să scapi de ele. În unele cazuri psihoterapeuții pot coopera cu psihiatrii.   

Dar principala metodă acestor specialiști sunt ședințele psihoterapeutice, nu medicamentele. 

  „Spre deosebire de psiholog, un psihoterapeut lucrează cu traume mai profunde. De exemplu, cu anumite forme ale depresiei. Dar și în acest caz depinde de care forme. Câteodată este nevoie de un psihiatru ca persoana să facă și tratamentul medicamentos”, spune ea. 

Pe lista problemelor de sănătate mintală cu care persoanele se adresează la psihoterapeut figurează :oboseala constantă, schimbările frecvente de dispoziție, accesele de frică sau agresivitate, insomnia, pierderea poftei de mâncare, gândurile sau stările obsesive. 

Cum să știi la ce specialist să apelezi? 

Una din recomandările de bază este contactarea medicului de familie, care te va îndruma către specialistul potrivit.  

 „Din experiența mea, de peste 27 de ani, pot spune că în cele mai multe cazuri persoanele se adresează mai întâi la psiholog. Pentru că le este cumva frică să recunoască că poate au nevoie de tratament medicamentos”, explică Carolina Perjan. 

Potrivit ei, chiar dacă persoana se adresează inițial la un psiholog, acesta din anumite comportamente și după niște consultații poate să determine dacă probleme de sănătate mintală țin de domeniul lui sau nu. „Și atunci un psiholog bun îi va recomanda persoanei în cauză să meargă, de exemplu, la psihiatru sau neurolog”, spune specialista. 

Exact aceeași situație se va întâmpla în cazul în care persoana se va adresa inițial la psihiatru. „Un psihiatru calificat va stabili, de exemplu, că nu este nevoie de medicamente și atunci poate să direcționeze și la psiholog sau psihoterapeut”, mai adaugă ea. 

Deci, un specialist calificat ar trebui să preia doar cazurile ce vizează calificarea lui și în care este competent. 

Cum să înțelegem dacă specialistul la care am apelat este bun? 

De obicei, această întrebare și-o pun persoanele care vor să meargă la un psiholog sau psihoterapeut. În acest caz recomandarea este ca acestea să se documenteze din start despre calificarea specialistului. 

 „La ce să atragă atenție? Deci, în primul rând, dacă are studii în psihologie la ciclul întâi la una din instituțiile de învățământ superior. Să aibă 3 ani de studii în domeniu sau, de exemplu, 4-5 ani, dacă și-au făcut studiile PreBologna”, explică doctora în psihologie Carolina Perjan.  

 Această etapă este foarte importantă. „În multe cazuri, persoane care și-au făcut studiile de licență în alte domenii, cum ar fi, de exemplu economice, urmează 2-3 cursuri de scurtă durată și se prezintă ca specialiști în domeniu.”  

Alte două criterii importante sunt studiile de masterat în domeniul psihologiei sau, de exemplu, specializările în acest domeniu. Un indicator bun la care, de asemenea, se atrage atenția este experiența specialistului. 

 În cazul în care nu găsești aceste informații online, întreabă direct specialistul despre calificarea sa. „ Un specialist calificat nu are ce ascunde și îi va prezenta documentele necesare. Aceasta nicidecum nu-l va ofensa. Va fi percepută ca o ofensă, doar de acele persoane care nu au studii în domeniu”, explică Carolina Perjan. 

Ce faci dacă simți că specialistul nu ți se potrivește 

La acest subiect, Carolina Perjan spune că o persoană poate să nu se simtă bine la terapie,. atunci când psihologul sau psihoterapeutul nu-l acceptă în totalmente. „Deci nu este o corespundere valorică și cumva se încalcă acel principiu imparțialității. Acesta este un moment care poate să respingă și persoana să  nu mai vrea să vină la terapie”, spune ea. 

O altă cauză ar putea fi faptul că specialistul are o anumită orientare și lucrează numai cu o singură abordare în psihoterapie, iar această tehnică nu i se potrivește persoanei. 

Dar în cele mai dese cazuri sunt dezamăgiți cei care vin la specialiști după „pilula magică”, care le-ar rezolva problemele. 

Foarte mulți consideră că dacă vin la terapeut lor li se va spune ce să facă. Nu! Terapeutul îi ajută să se cunoască pe sine și să-și ia responsabilitate pentru propria lor viață și asta nu este atât de ușor. De aceea, mulți nu mai vor să meargă la terapie.” 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.