Primul fact-check al perioadei electorale. De ce păcate este acuzată președinția? Explicăm

Campania electorală a început încă înainte de hotărârea Curții Constituționale de a anula starea de urgență. În preajma instituției, în timp ce judecătorii deliberau, deja erau organizate manifestări cu tentă electorală la care au vorbit deputați și susținători PAS.

Însă în spiritul campaniei electorale, principalii rivali ai acestora, PSRM, au ținut și ei să spună câteva neadevăruri într-o conferință de presă care a urmat. Deputații Vlad Bătrîncea, Petru Burduja și Vladimir Odnostalco au acuzat-o pe Maia Sandu că anulat o serie de măsuri speciale, chiar dacă decizia a fost luată de Curtea Constituțională (organ independent).

Citește și: Starea de urgență – neconstituțională. Parlamentul urmează a fi dizolvat? Explicăm

Socialiștii au menționat că au fost anulate o serie de măsuri sociale. Însă că o bună parte din acele măsuri oricum urmau să expire odată cu încheierea stării de urgență, la sfârșitul lunii mai 2021. O stare de urgență, totuși, nu poate continua la nesfârșit.

Respectiv, odată ce acestea au fost anulate ieri, prin decizia Curții Constituționale de ridicare a Stării de Urgență, asta nu înseamnă că acestea urmau să fie ceva stabil, pe ani de zile înainte.

Ce „s-a anulat”

Să mergem rând pe rând de pe fiecare „acuzație”. În primul rând, este vorba de faptul că „a fost anulată decizia privind rambursarea costurilor energiei electrice pentru luna aprilie-mai”. Această măsură presupunea că fiecare gospodărie din Republica Moldova va primi o  compensație la energia electrică în valoare de 428 de lei. Respectiv, fie că ești milionar în lei, parlamentar, jurnalist la NTV Moldova sau gazetar la Argumentî i Faktî, primeai câte 214 lei în minus pe factura lunară în perioada aprilie-mai 2021. Măsura a fost aprobată de Parlament în două lecturi abia săptămâna trecută, însă, pentru a fi aprobată, era nevoie de o decizie esențială – promulgarea de către președinte sau întoarcerea ei în Parlament.

Interzicerea deconectării de la utilități pentru întârziere. Teoretic, această măsură reiese din legea cu privire la Starea de Urgență, când s-a decis că în această perioadă nu se deconectează persoanele de la servicii esențiale. Ori, nu poți exista permanent în stare de urgență, respectiv, se revine la normal, și este la fel de normal, oriunde în lume, ca răuplatnicii să fie deconectați.

Cetățenii nu vor avea acces la pensii și indemnizații. Socialiștii menționează că cetățenii nu vor primi indemnizații de șomaj și că „a fost oprită livrarea pensiilor la domiciliu”. De fapt, în ambele cazuri, acestea sunt programe sociale de lungă durată, iar un pensionar poate solicita în orice moment ca pensia să-i fie livrată la domiciliu.

Au fost anulate auditurile fiscale la agenții economici, programul pentru acoperirea ratelor dobânzii la împrumuturi și programul de rambursare a TVA. Ca și cele menționate anterior, toate au fost destinate doar stării de urgență și aveau să expire pe 31 mai.

Ultima acuzație de pe listă este că „din cauza președintei, medicii nu vor primi o mărire de salariu de 40% din luna iulie”. De menționat că acest proiect de lege a fost votat doar în primă lectură. Din cauza că Parlamentul a fost dizolvat, proiectul de lege nu va putea fi votat decât de noul Parlament, care va fi ales pe data de 11 iulie 2021.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.