Politiciana care face slalom printre amenințări și intimidări

„Sunt de-o vârstă cu Republica Moldova și independentă de la naștere”, așa răspunde Victoria Butuc-Guranda când este întrebată câți ani are. De mai mult de șase ani, este implicată în politica moldovenească și a depășit deja perioada „luatului peste picior” că ar fi tânără, femeie și că locul ei ar fi acasă.

Victoria Butuc-Guranda este consilieră locală în satul Dănceni, consilieră raională Ialoveni și asistenta unui deputat în Parlamentul Republicii Moldova. „Să te impui în fața seniorilor este foarte greu. Să demonstrezi că meriți să ai un loc de frunte în lista candidaților pentru consilieri, la fel, este complicat”, povestește tânăra.

[fullscreen]

[/fullscreen]

Când a ajuns la universitate, a făcut parte din organizația de tineret din Ialoveni a unui partid, ca ulterior, să devină președinta acesteia. La alegerile locale din 2015, a candidat în calitate de consilier local și raional și a câștigat. Atunci a început perioada încărcată. Mai mult, ea este și asistenta unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova. „Vin foarte multe proiecte de lege și ele trebuie examinate. Facem împreună amendamente pe marginea acestora și le îmbunătățim. Avem un șir de petiții, solicitări, întrevederi cu cetățenii.”

„În momentul în care îți asumi o responsabilitate față de o localitate, față de un raion, trebuie să-ți duci cu demnitate și cu dedicație această misiune.”

„Trebuie să fim transparenți”

Așa a și făcut. Iar cum nicio localitate nu este ocolită de probleme, Dănceni nu este o excepție. Un caz în care Victoria a intervenit cu succes a fost atunci când un agent economic a încercat să arendeze două hectare de pe malul iazului Dănceni. Totuși, pe timp de vară, oamenii își duc la păscut animalele acolo. Fiind consilieră locală și raională, politiciana a insistat asupra unui sondaj și a consultat cetățenii la acest subiect.

„Nu putem emite o decizie fără a o face public, fără ca locuitorii să cunoască despre acest fapt. Inițial am fost foarte dur criticată, s-au supărat agenții economici. Însă, la ședința consiliului, au fost mulți săteni care s-au împotrivit arendării malului de iaz. Prin urmare, acest proiect de decizie a luat un vot negativ. Iată de ce, astăzi, terenul este în proprietatea satului și oamenii se folosesc de el”, povestește funcționara.

De când este în funcția de consilieră, aceasta încearcă să fie cât mai transparentă, principiu care nu este susținut de ceilalți consilieri. Potrivit spuselor Victoriei, colegii ei vor ca lucrurile ce să întâmplă în consiliu, să rămână acolo. „Dar este absolut greșit, pentru că noi suntem aleși de popor și suntem în slujba lui. Noi reprezentăm oamenii din sat și trebuie să fim transparenți. Astfel, încerc să scriu despre toate problemele satului pe rețelele sociale și vreau să implic cât mai multă lume.”

Tânăra și-a propus să desfășoare un șir de activități cu femeile din localitate. A discutat despre importanța implicării femeilor în comunitate, în rezolvarea problemelor și a ajuns la concluzia că este nevoie de un teren de fitness, pe care l-a construit în 2016. Alături, a mai adăugat și niște tobogane pentru copii. „Proiectul a costat aproape 62 de mii de lei și i-am obținut din mai multe surse. Iată că de doi ani, locuitorii se bucură de acest spațiu.”

Victoria lucrează acum la un proiect împreună cu dăncenenii aflați în diasporă. „E un complex de joacă pentru copii. Acesta va costa 30 de mii de lei. Sunt foarte recunoscătoare că o parte din banii deja i-am strâns. Oamenii sunt receptivi”, a declarat consiliera.

Când încetează discriminarea?

În calitate de aleasă locală, consilierii bărbații au încercat să o intimideze. Ea spune că este de două ori mai greu, atunci când ești tânără și ți se reproșează lipsa de experiență. „Unei femei i se cere să-și facă o familie, să se dedice nașterii copiilor și educației acestora și mai puțin să se implice în problemele locale – asta am simțit-o pe propria piele. Dar eu cred că o femeie puternică poate face față la asemenea situații și chiar să le demonstreze contrariul. Această discriminare are loc la început. În momentul în care demonstrezi contrariul, că poți mai mult și că poți face mai mult decât cei care critică, discriminarea încetează”.

„Consilierii au văzut că doresc doar binele pentru localitate, că sunt o tânără ambițioasă. Ei au înțeles că femeile își au cuvântul lor în politică, că atunci când se apucă de un lucru, îl duc până la capăt. Avem acum o conlucrare bună cu colegii de Consiliu și, în unele momente, chiar se consultă cu mine pe dimensiunea cadrului legal și asta mă bucură”.

Potrivit Barometrului de Gen din 2017, ultimele scrutine electorale locale au înregistrat creșteri, însă foarte lente, a pozițiilor ocupate de femei. Ponderea femeilor în rândul primarilor a depășit abia 20 la sută. În consiliile raionale, femeile dețin sub 20% locuri, iar în cele locale au atins 30 la sută. Actualmente, Parlamentul RM numără doar 20,8% de femei.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.