PODCAST/Ovidiu Țichindeleanu: „Cultura independentă din Moldova se auto-subevaluează”

Ce este „cultura independentă”? Ce scop are? Cine sunt artiștii independenți, ce idei au și cum le aduc la viață? Și, mai ales, cum se deosebesc toate acestea de cultura… „dependentă”? Criticată în țară și văzută cu ochi buni în afara țării, scena culturală independentă din Republica Moldova este, de fapt, într-un continuu proces de formare și autodefinire. Sandu Macrinici își propune să dezghioace cultura independentă, cu reprezentanții acesteia, în cadrul unui podcast lansat de Coaliția Sectorului Cultural Independent.  

Podcastul „Casa de Cultură Independentă” încearcă să aducă mai multă claritate în definirea culturii independente și a rolului pe care aceasta îl are în societate.  

În acest episod Sandu Macrinici stă de vorbă cu Ovidiu Țichindeleanu, filosof și traducător, care a locuit zece ani la Chișinău, editor la revista clujeană: IDEA: artă + societate. 

Iată doar câteva idei cu care să rămâi din acest interviu: 

  • „Cultura independentă înseamnă un loc de muncă pe care ni l-am creat singuri, generația care a devenit activă în anii ’90 – 2000.”
  • „Cultura independentă vrea să cunoască și să facă legătura între oameni. Vrea să pună pe masa de discuții probleme sociale, lucruri pe care cultura tradițională le-a abandonat.” 
  • „Statul ar trebui să se uite la domeniul cultural și scena independentă – ca la principalii producători de valori, care fiindcă sunt non-monetare, ar trebui să fie sprijinite de cineva, iar statul ar trebui să fie principalul sprijin.”  
  • „Scena independentă are oameni care lucrează dedicat, dar care rămân invizibili pentru Ministerul Culturii și Ministerul Muncii, au un viitor incert. Ce se va întâmpla cu oamenii aceștia peste 15-20 de ani? Nu știm.” 
  • „Pe de o parte tinerii din noua generație nu știu cum își vor câștiga traiul ca lucrători culturali și în același timp trebuie să se raporteze la o generație pierdută, risipită în toate părțile. Între un trecut risipit și un viitor incert, aici suntem.”

Ascultă podcastul integral mai jos sau pe Spotify, Youtube Vezi toate episoadele proiectului aici

Podcastul e realizat de Coaliția Sectorului Cultural Independent din RM, în parteneriat cu Teleradio Moldova și Asociația Oberliht, cu sprijinul financiar al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.