Noi tensiuni în Zona de Securitate? Delegația Moldovei bate alarma

epa04170471 A general view of the checkpoint at the border of Moldova and the breakaway Transnistrian Republic, near Bender, 65 km Vest from Chisinau, 17 April 2014. Russian President Vladimir Putin said on 17 April that Ukraine should reopen trade and transportation routes to Moldova's breakaway province of Transnistria, a day after the region formally asked Russia to recognize its independence. Transnistria is not recognized by any sovereign nation. It split from Moldova in 1992 following a two-year war that erupted as a result of the collapse of the Soviet Union. There are Russian troops stationed in the region, but Moscow has never formally recognized it as an independent state. Ukraine has voiced fears that Russia might take advantage of the situation to invade its southern region. EPA/STR

PE SCURT

Delegația Republicii Moldova din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) se arată alarmată de „încălcările constatate în Zona de Securitate comise de formațiunile militare de grăniceri ale Tiraspolului”.

PE LUNG

„În cadrul ședinței CUC, din 30 mai, s-a discutat despre instalarea abuzivă a unui post de grăniceri transnistreni în perimetrul localității Pohrebea, în locul celui de „miliție”. Aspectele invocate de partea transnistreană sunt irelevante. Ei susțin că nu s-au făcut schimbări de infrastructură sau majorări de efectiv”, susțin reprezentanții Delegației Republicii Moldova.

Potrivit lor, instalarea unilaterală a acestui nou post de grăniceri contravine flagrant și prevederilor protocolului ședinței extraordinare a Comisiei Unificate de Control din 16 februarie 2012 prin care s-a decis excluderea „postului de grăniceri”, controlul fiind plasat în responsabilitatea structurilor de poliție și miliție.

Pe cazul dat, în urma refuzului interlocutorilor de a plasa subiectul pe ordinea de zi a ședinței, s-a recurs la decizia consensuală de a solicita observatorilor militari să inspecteze locația de referință, cu accentul pe respectarea prevederilor protocolului menționat.

„Delegația noastră califică remanierile recente din cadrul pretinselor structuri de forță din stânga Nistrului și anume de transferare a unor competențe suplimentare la posturi către trupele militare de grăniceri, se înscriu în eforturile administrației regiunii transnistrene de creare a unei „frontiere” în Zona de Securitate. Aceste intenții sunt inacceptabile și contravin acordurilor de bază și protocoalelor semnate în cadrul misiunii de pacificare”, susțin reprezentanții  moldoveni.

Pe durata ședinței a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 22-28 mai.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare