Ni se pare că e stricată și o aruncăm. Cercetătorii caută o soluție pentru risipa de mâncare

PE SCURT

Cercetători din Belgia și Franța colaborează pentru a găsi o soluție la o problemă serioasă a timpului nostru – risipa de alimente. În Uniunea Europeană, în fiecare an, sunt aruncate 90 de miliarde de kilograme de alimente pentru că nu se știe dacă aceste produse sunt potrivite pentru consum după ce le-a expirat valabilitatea. Dar dacă ar exista un senzor capabil să le „miroase” fără a deschide pachetul și să stabilească dacă s-au deteriorat sau nu aceste alimente?

Lotta Kuuliala, Microbiolog, Universitatea din Gand spune că ei folosesc metode microbiologice pentru a studia creșterea microbilor din alimente, metode chimice pentru a determina concentrația compușilor volatili și evaluarea senzorială a mirosurilor pentru a obține informațiile necesare.

Acest senzor este dezvoltat ca parte a unui proiect inovator. Sarcina sa este de a detecta compușii volatili produși de alimente. Cercetătorii implicați în acesta lucrează la cipuri mici care să facă posibilă această tehnologie, scrie euronews

PE LUNG

Proiectul numit TERAFOOD a inclus parteneri din patru orașe din nordul Franței și din Belgia și se va desfășurat timp de patru ani. Investiția totală s-a ridicat la 2 milioane de euro, din care jumătate au fost alocate prin Programul de politică regională al UE.

Pentru a miniaturiza senzorul, cercetătorii din Lille folosesc siliciu, un material accesibil și ieftin. Acum acest microcip poate fi citit doar cu ajutorul unei mașini complexe și scumpe, dar oamenii de știință au planuri mari

Mark Faucher, co-fondator al Vmicro: „După finalizarea dezvoltării tehnologice a acestui microsistem, acesta va conține propria sa metodă de detectare și va fi citit de la distanță, ceea ce îi va permite să fie utilizat în teren fără resurse mari de laborator.”

Va fi nevoie de timp pentru a dezvolta un senzor care poate „mirosi” orice tip de produs, dar coordonatorul proiectului spune că această tehnologie, bazată pe radiații de terahertz, care nu a fost niciodată testată până acum, a avut deja succes.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=f52SIFmqSTA&feature=emb_title

Cercetătorii realizează deja primele teste care simulează imersiunea senzorului în celule care repetă compoziția ambalajelor alimentare reale. Matthias Vanvollegem, coordonator de proiect, crede că prima demonstrație a viabilității acestei noi tehnologii va putea fi realizată până în vara anului 2020.

Astfel, primele dispozitive ar putea apărea pe piață pentru uz industrial în cinci ani. Iar consumatorii obișnuiți vor trebui să aștepte mai mult pentru a se putea asigura că somonul lor nu s-a deteriorat și este încă potrivit pentru a face sushi. Acesta dispozitiv va funcționa prin intermediul unei aplicații pe smartphone.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.