Negocierile dintre Ucraina și Rusia s-au terminat pentru azi. Ce s-a decis

Prima rundă de negocieri a avut loc în orașul Gomel, aproape de frontiera Belarusului și Ucrainei. Din delegația Ucrainei au făcut parte David Arahamia, președintele fracțiunii „Sluga Naroda” din Rada Supremă, Andrii Kostin, prim-adjunct al șefului delegației ucrainene, și Mîkola Tocițki, viceministru al Afacerilor Externe al Ucrainei. Delegația rusă a inclus reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării, administrației prezidențiale și ai altor departamente. Delegația rusă a fost condusă de asistentul președintelui Rusiei, Vladimir Medinski.

Negocierile au început cu „un cuvânt de salut” de la cei care au facilitat discuția, administrația Lukașenka, în persoana ministrului de externe al Belarusului, Vladimir Makei. „Dragi prieteni, președintele Belarusului mi-a cerut să vă urez bun venit și să vă ofer totul pentru munca dumneavoastră, așa cum s-a convenit cu președintele Zelenski și președintele Putin. Să vă simțiți complet în siguranță aici. Aceasta este datoria noastră sfântă”, a spus Makei.

Cerințele înaintate

La negocieri ucrainenii au mers cu cerința ca forțele Federației Ruse să se retragă de pe teritoriul Ucrainei imediat. Acestea se referă inclusiv și la teritoriile Crimeii și a regiunilor din estul Ucrainei controlate de secesioniștii din autoproclamatele republici Donețk și Lugansk.

Rușii, pe de altă parte, au venit cu cerința ca Ucraina „să se demilitarizeze” și „să se denazifice”.

Ce s-a discutat și ce s-a decis

Deși rușii au anunțat că „au identificat câteva puncte comune”, prima rundă s-a încheiat fără un progres major. Negociatorii s-au întors în capitalele țărilor lor pentru consultări suplimentare cu conducerea țării.

Concluzia era cumva așteptată de ambele părți, întrucât condițiile impuse inițial de fiecare parte din negocieri sunt considerate inacceptabile de cealaltă parte. Nu se știe deocamdată nici când ar urma să aibă loc o nouă rundă de negocieri, iar asta înseamnă că ostilitățile vor continua și pe parcursul următoarelor zile, până când părțile nu agreează instituirea unui armistițiu.

Conflictul dintre Ucraina și Rusia se află deja în a 5-a zi. Pe 24 februarie, la 4 dimineața, Vladimir Putin anunța despre începerea unei „operațiuni militare” pentru a „denazifica” și „demilitariza” Ucraina. În scurt timp, pe teritoriul țării vecine au apărut militari ruși, care au ocupat teritorii controlate de autoritățile de la Kiev, iar în mai multe orașe au fost raportate bombardamente cu rachete, bombardamente aeriene și bombardamente ale artileriei.

Cele mai mari conflicte se dau în continuare în sud-estul Ucrainei, în apropiere de orașul Mariupol, și în orașul Harkov, în nord, pe segmentul ce desparte hotarul Ucrainei cu Belarus și pe străzile din Kiev. Totodată, explozii și încercări de debarcare de pe mare au avut loc în regiunea portului Odesa.

Operațiunile trupelor ruse care au pornit din Crimeea au ocupat inițial cea mai mare parte a regiunii Herson. Ulterior, înaintarea trupelor rusești s-a împotmolit de rezistență ucrainenilor în orașul Herson, pe direcția spre Odesa. Înaintarea rușilor a continuat și spre orașul Mariupol pentru a facilita crearea așa-numitului „coridor terestru” dintre regiunea ocupată Crimeea și Donbas.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.