Mirosul iubirii sau cum ne „adulmecăm” partenerii sexuali

Feromonilor li se atribuie proprietăți uimitoare, iar dacă vei da la căutare acest cuvânt, cel mai probabil vei găsi zeci de anunțuri despre loțiuni sau parfumuri miraculoase ce sporesc atracția sexuală. Dar ce sunt feromonii și ce legătură au cu atracția sexuală umană?

Hormoni externi

Feromonii sunt un cocktail chimic, substanțe cu un miros specific, ce au un rol important în comunicarea dintre membrii unei specii de animale. Cu ajutorul feromonilor, animalele pot transmite diverse semnale: marchează teritoriul, comunică despre pericole, își pot găsi partenerul pentru reproducere. Datorită specificului lor, feromonii sunt numiți deseori „hormoni externi”, pentru că au proprietatea să influențeze comportamentul membrilor speciei stârnind reacții involuntare. 

De exemplu, furnicile elimină feromoni ai stresului pentru a-i atenționa pe ceilalți membri ai coloniei despre pericolele din apropiere. De asemenea, furnicile pot elimina feromoni pentru a aduce ceilalți membri ai coloniei la locul unde au găsit mâncare. 

La unele specii de animale, feromonii semnalează începutului perioadei fertile și pregătirea indivizilor de reproducere, provocând astfel excitația. De la acest fapt și pornesc multiple mituri despre feromonii umani și cum ne putem „adulmeca” potențialii parteneri sexuali.  

Feromoni umani

Prezența feromonilor la diverse specii de animale ne poate face să credem că și corpul uman elimină feromoni, teorie pe care multe companii și-au construit afaceri de succes. Această teorie ar fi susținută de prezența în nasul uman a organului vomeronazal pe care îl au animalele și al cărui funcție este să depisteze feromonii. Studiile recente, însă, arată că acest organ și-a pierdut funcțiile la oameni pe parcursul evoluției, pentru că nu ar exista o cale neurală ce ar permite transmiterea informației spre creier. 

Cei care continuă să susțină ideea despre existența și funcționarea feromonilor umani se bazează pe o serie de studii care au avut drept subiect de cercetare transpirația umană. În 1976, cercetătorul Russell M.J. a pus 13 femei și 16 bărbați să poarte tricouri timp de 24 de ore fără să facă baie sau să folosească deodorante. Mai apoi participanții la studiu trebuiau să miroase tricourile, sarcina fiind să identifice propriul tricou și să ghicească care dintre cele două mirosuri rămase provenea de la un bărbat. Nouă dintre cele 13 femei și 13 dintre cei 16 bărbați au îndeplinit corect ambele sarcini. Rezultatele au convins cercetătorul că nasul nostru se descurcă cel puțin cu misiunea de a identifica sexul după mirosul corpului.

Cercetările mai noi însă arată o altă perspectivă. Un experiment asemănător cu cel descris mai sus a demonstrat că transpirația unui bărbat este mai ușor de identificat din simplul motiv că mirosul este mult mai puternic și distinct. În același timp, toți respondenții, atât bărbații cât și femeile, au clasificat mirosul eliminat de bărbați ca fiind mai intens și mai puțin plăcut. Astfel, a fost ruinat mitul că mirosul eliminat de corpul uman ar avea vreo legătură cu atracția sexuală.

Mirosul iubirii 

Probabil acum te întrebi ce se conține în sticluțele pe care scrie „feromoni” și care îți promit să te facă irezistibil/ă pentru sexul opus. Cel mai probabil, cuvântul „feromoni” de pe etichetă este doar o capcană de marketing, iar în interior vei găsi doar substanțe odorizante sintetizate chimic. În cel mai bun caz, produsele ce conțin „mirosul iubirii” te-ar face atractiv/ă doar pentru femelele porcilor. Asta pentru că în lista de ingrediente se conține androstenona și androstenolul prezenți în saliva mistreților masculi, substanțe descoperite și la oameni. La aceste substanțe reacționează femelele mistreț în perioada fertilă.

Totuși, mirosul contează, însă într-o altă manieră. Într-o serie de experimente, s-a ajuns la concluzia că mirosurile funcționează în asociere. Astfel, a fost posibil ca șoarecii care au fost învățați să asocieze mirosul cărnii descompuse cu fertilitatea femelei, continuau să aleagă femelele care emanau un astfel de miros. Asta ar explica de ce îți place atât de mult mirosul persoanei pe care o iubești sau de ce îți place la nebunie un miros care se asociază direct sau indirect cu prima dragoste. În cazul oamenilor, mecanismul este altul – nu mirosul specific provoacă atracția, ci atracția te face să preferi un anumit miros. 

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.