Ministrul Justiției: Republica Moldova se confruntă cu o situație de conflict interstatal cu Federația Rusă

”Republica Moldova se confruntă cu o situație de conflict interstatal cu Federația Rusă. Astfel cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului în repetate rânduri, R. Moldova nu exercită un control efectiv în teritoriile ocupate. Recurgerea la CEDO a fost și rămâne singura modalitate eficientă de remediere a încălcărilor drepturilor fundamentale ale locuitorilor din aceste teritorii”.

O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Justiției Victoria Iftodi la Conferința ministerială dedicată promovării reformării Curții Europene a Drepturilor Omului, ce se desfășoară la Copenhaga în perioada 11 – 13 aprilie.

Ministrul Justiției a subliniat necesitatea asigurării universalității drepturilor protejate de Convenția Europeană, în egală măsură în zonele de conflict interstatal.

Totodată, Victoria Iftodi a declarat că Republica Moldova își reafirmă angajamentul tradițional de a proteja drepturile omului și durabilitatea Curții.

”Supraîncărcarea permanentă a Curții Europene a Drepturilor Omului relevă necesitatea reformării sistemelor naționale de justiție și îmbunătățirea performanțelor acestora în remedierea încălcării drepturilor omului. Sunt convinsă că este esențial să dotăm Curtea cu toate mijloacele necesare pentru a accelera procesul de examinare a cauzelor, deoarece o justiție întârziată este de fapt o negare a justiției”, a declarat în cadrul conferinței Victoria Iftodi.

La conferință sunt prezenți miniștrii justiției din statele membre ale Consiliului Europei. Scopul acesteia este adoptarea unei declarații politice (Declarația de la Copenhaga) ce va da un nou impuls procesului de reformă inițiat la Conferința din Interlaken în 2010 și continuat la Izmir, Brighton și Bruxelles.

Prin semnarea acestei Declarații, statele membre ale Consiliului Europei își propun să consolideze sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului, prin soluționarea unor probleme stringente precum: numărul mare de cauze aflate pe rolul Curții Europene și ineficiența mecanismelor de monitorizare a executării hotărârilor CEDO.

Reamintim că, Convenţia a intrat în vigoare pentru Republica Moldova la 12 septembrie 1997. Aceasta a fost încheiată la Roma, la 4 noiembrie 1950. Până în prezent, 47 state membre ale Consiliului Europei, semnatare ale Convenției, se află sub juridicția Curții Europene pentru Drepturile Omului.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.