Mama a trecut și foamea, a trecut și războiul. De unde le improviza și de unde lua atâtea rețete?

Elizaveta Nedelscaia, din satul Fundurii Vechi, are 72 de ani și este una dintre cele mai active membre ale comunității. A fost bibliotecară toată viața, iar în curând va împlini 50 de ani de când lucrează în serviciul cărților și al cititorilor din sat. Dar nu face doar asta, e mereu implicată în activități culturale și civice în sat, a fondat și Clubul 50+, acolo unde se adună fundurenii mai în vârstă pentru a-și alina singurătatea și a reînvia șezătorile de altă dată. 

Este mezina unei familii numeroase, cu 9 copii, și spune că a fost iubită și alintata de toate surorile și toți frații mai mari. Dar dragostea cea mai mare i-a purtat-o mama ei, datorită căreia a și ales să rămână în sat. Tot de la ea a învățat să facă turte pe plită cu lăptișor de mac, dar și multe alte rețete cu care își alintă astăzi nepoții. Trecută prin război și foamete, mama Elizavetei nu și-a lăsat niciodată copiii flămânzi, inventa rețete delicioase din ingrediente simple și pe care reușea să le dobândească. Turtele cu lăptișor de mac erau deliciul copilăriei atunci, iar cei mici se adunau în jurul plitei când mama punea macul la înmuiat. Elizaveta spune că, cel mai probabil, această rețetă simplă are peste 100 de ani.  

Rețeta pentru turte pe plită cu lăptișor de mac 

 

  • Amestecăm trei pumni de făină cu apă, puțină sare și puțin bicarbonat de sodiu, până obținem un aluat moale. Truc de la Elizaveta: ca să se prindă mai bine, aluatul poate fi trântit puternic pe masă de câteva ori. Îl împărțim în câteva turtele egale și îl lăsăm la odihnit.  
  • De cu seară punem 100g de mac în apă, ca să se hidrateze. Scurgem apa și pisăm macul bine-bine, până iese lăptișorul. Se poate folosi și un blender. 
  • Se adaugă apă fiartă cu zahăr după gust peste mac.  
  • Se întind turtele cu sucitorul și se coc pe tigaia încinsă, fără ulei 
  • Turtele se răcoresc un pic, apoi se rup în bucăți într-un bol.  
  • Peste ele se toarnă siropul de mac și zahăr. 

Poftă bună!

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.