Maia Sandu: Ministerul Educației ne spune „povești cu zâne”

Maia Sandu, ex-ministră a Educației reacționează la modificările făcute de actuala conducere a ministerului la regulamentul de alegere a directorilor în școli și le califică ca „făcut primul (mare) pas înapoi în reforma în educație”. Tot în mesajul postat pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu vorbește și despre protestul organizat în PMAN.

„În această săptămână a fost făcut primul (mare) pas înapoi în reforma în educație: a fost anulat testul de certificare a competențelor viitorilor manageri școlari. Conducerea Ministerului Educației, care a organizat “consultări publice” fără să facă public documentul discutat, ne spune “povești cu zâne”, precum că testul rămâne, dar procesul de testare se descentralizează la nivel local. Așa cum era descentralizat procesul de organizare a bacalaureatului până în 2013.
„Rezultatele vor fi aceleași. Promovarea competenței în educație se amână, în pofida presiunii venite din partea societății în ultimele săptămâni. Este surprinzătoare impertinența cu care managementul ministerului ignoră societatea civilă în situația în care Piața Marii Adunări Naționale e plină de corturi.„ mai scrie Maia Sandu.

Făcând referire la ceea ce se întâmplă în Piața Marii Adunări Naționale, Maia Sandu scrie că asistăm la un nou caz de aroganță și ipocrizie din partea autorităților în relațiile cu cetățenii.

„Aroganța și ipocrizia afișate de autorități la discuțiile cu protestatarii sunt năucitoare. Culmea iresponsabilității față de cetățeni este să-i acuzi pe cei care au ieșit în stradă să ceară instituirea condițiilor minime de funcționare a statului de drept de periclitarea inițierii negocierilor cu FMI. Aceste acuzații survin în situația în care instituțiile statului nu au întreprins aproape nimic pentru ca aceste negocieri să poată începe. Din fericire, pentru prima dată în mulți ani, societatea nu numai că a reacționat, dar până acum a și reușit să reziste intimidărilor și manipulărilor clasei politice. Sper ca unitatea dobândită în ultimele zile să fie suficient de durabilă încât să ajungă să forțeze autoritățile să răspundă în mod adecvat cerințelor legitime ale oamenilor.”, scrie Sandu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.