Luna mândriei sau de ce sărbătorim comunitatea LGBT+ în iunie. Explicăm

Primul Pride, Christopher Street Liberation, New York 28 iunie 1970/Diana Davies Primul Pride, Christopher Street Liberation, New York 28 iunie 1970/Diana Davies

În iunie marcăm Luna Mândriei (Pride Month) în care, în primul rând, comemorăm lupta persoanelor LGBTQI+ din întreaga lume pentru drepturi egale. În acest articol îți povestim de unde își are originile parada devenită deja faimoasă și de ce luna iunie este importantă pentru comunitate. 

Revolte din Stonewall

Totul a pornit în 1969 în cartierul Greenwich Village din New York. În acea perioadă relațiile homosexuale continuau să fie în afara legii în SUA, persoanele din comunitatea LGBT+ fiind discriminate și hărțuite. Astfel, gay barurile erau printre puținele refugii, în care persoanele din comunitate puteau să se simtă în siguranță. Însă multe dintre aceste localuri erau supuse cu regularitate abuzurilor din partea poliției.


Asta s-a întâmplat și la 28 iunie 1969, când poliția New Yorkului a dat buzna în barul Stonewall Inn. Polițiștii au arestat angajații pe motiv că vindeau alcool fără licență și au eliberat barul. Apoi au încătușat mai mulți clienți, în baza unei legi discriminatorii, care permitea arestul persoanelor care nu purtau cel puțin trei articole de îmbrăcăminte adecvate sexului. 

Acesta a fost al treilea astfel de raid în barurile gay din Greenwich Village într-o perioadă foarte scurtă. Iar dacă în celelalte cazuri nimeni nu opunea rezistență, fiind speriați de oamenii legii, de această dată, persoanele care se aflau în apropierea Stonewall Inn au început să atace polițiștii, văzând cum aceștia împingeau clienții în dubă. 

Persoanele revoltate aruncau cu pietre și gunoi în polițiști. Curând numărul lor a ajuns la 400, astfel încât polițiștii au trebuit să se baricadeze în clădirea barului și să cheme întăriri. 

Tineri homosexuali care se ceartă cu poliția în timpul revoltei Stonewall, 28 iunie 1969/ Joseph Ambrosini
Tineri homosexuali care se ceartă cu poliția în timpul revoltei Stonewall, 28 iunie 1969/ Joseph Ambrosini

Revoltele s-au răspândit și în afara Stonewall și au continuat în următoarele 5 zile. Mulți istorici au caracterizat revolta ca un protest spontan împotriva hărțuirii continue din partea poliției și a discriminării sociale la care erau supuse minoritățile sexuale în acea perioadă. 

Era pentru prima dată când reprezentanții diferitor minorități sexuale s-au unit pentru un scop comun și au ripostat.

Primul Pride LGBT+

Deși în SUA au existat și alte proteste din partea grupurilor gay, dar și mișcări care militau pentru drepturile persoanelor homosexuale, revoltele de la Stonewall au fost un catalizator pentru unirea minorităților sexuale în mișcarea pentru revendicarea drepturilor persoanelor LGBT+. 

La aniversarea de un an a revoltelor, la 28 iunie 1970, mai multe grupuri gay au decis să organizeze un marș în memoria evenimentelor de la Stonewall. Marșul pornea din Greenwich Village, din Christopher Street, strada care era un centru important pentru comunitatea LGBTQ din New York. De altfel, marșul se desfășura sub lozinca Christopher Street Liberation Day. 

Organizatorii nu știau la ce să se aștepte de la poliție, dar și de la trecători. Totuși, dacă marșul a început cu doar 200 de participanți, la destinația finală, Central Park, numărul lor a ajuns la 10 000. Oamenii se alăturau marșului din solidaritate pentru comunitatea LGBT+ și lupta lor pentru recunoaștere. Mesajul principal al marșului era mândria, mândria pentru identitatea sexuală a membrilor comunității LGBT+. 

Marșuri asemănătoare au fost organizate și în Chicago, Los Angeles și San Francisco. 

Pride Month 

Mai târziu, Gay Pride, sau LGBTQ Pride, a ajuns să fie marcată în SUA, în mare parte, în ultima duminică din iunie. Iar marșurile au devenit manifestații colorate, cu muzică și costume extravagante. 

Începând cu anii ‘80, în special după epidemia SIDA, marșurile Pride au devenit o platformă pentru activismul politic și social, mulți dintre participanți purtând pancarte care reflectau problemele sociale ale zilei. 

Cea de-a 20-a Pride, New York, 1990
Cea de-a 20-a ediție  Pride, New York, 1990

Treptat, marșurile mândriei au început să fie organizate în diverse colțuri ale lumii, chiar dacă în multe țări stârnesc în continuare reacții negative, iar în altele sunt interzise. De asemenea, evenimente legate de susținerea comunității LGBT+ s-a extins pentru întreaga lună iunie, aceasta devenind Luna Mândriei. 

În Germania și Elveția marșurile LGBT+ poartă denumirea Christopher Street Day, pentru a onora primul marș al comunității, organizat în 1970.  

Pride în Republica Moldova

În Republica Moldova primul marș Pride a avut loc în aprilie 2002, la Chișinău. A fost organizat de Genderdoc-M, prima organizație care apără și promovează drepturile persoanelor LGBT+ în țara noastră. Genderdoc-M a fost fondată în 1998. Evenimentul avea scopul de a aduce vizibilitate și de atrage atenție asupra comunității LGBT+, care era prezentată fie într-o manieră negativă, fie deloc. Marșurile LGBT+, pe parcursul timpului, au stârnit contramanifestații, susținute de reprezentanții bisericii, care deseori se soldau cu violență, dar și nenumărate interdicții din partea Primăriei Chișinău. Totuși, marșurile mândriei continuă să fie organizate pentru a susține comunitate LGBT+ din țara noastră în lupta pentru drepturi egale.

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.