Lidia Ostaș vrea să fie primară

Lidia Ostaș s-a născut în satul Congazcicul de Sus și este găgăuză de etnie. Are 35 de ani, o carieră în sistemul de învățământ, o fiică de 13 ani și o mare dorință de a schimba ceva în comunitatea ei.  

„Mă mândresc de faptul că cunosc bine limba română” 

O dată pe săptămână, joia, Lidia nu se află pe scaunul din biroul ei de la Direcția de învățământ general din Găgăuzia, unde este specialistă principală, ci în fața elevilor găgăuzi. Le predă educația moral-spirituală în limba română.  

La jobul de bază are în subordine 57 de grădinițe. „Aici activez, monitorizez, consult managerii și cadrele didactice care predau limba română și limba găgăuză”, explică Ostaș. Biroul pe care-l împarte cu o colegă e plin cu flori. „E pasiunea colegei mele”, spune Lidia Ostaș. Se așază în fața computerului, iar masa din fața ei arată de parcă angajatul e dus în concediu. Ține toate lucrurile și hârtiile ascunse, îi place să fie curat. 

Relația ei cu limba română a început încă din familie. Tatăl ei e moldovean, iar mama – găgăuză. Așa a vorbit acasă în trei limbi: română, găgăuză și rusă. A studiat asistență socială la Chișinău, tot în limba română. Au fost materii ca filosofia sau dreptul muncii care i se dădeau greu, pentru că nu știa atât de aprofundat limba română, dar a reușit. „Sunt mândră și fericită de faptul că cunosc bine limba română”, spune astăzi femeia. 

A încercat în sat să se angajeze în calitate de asistentă socială, însă nu a existat nicio funcție vacantă. Lidia s-a angajat ulterior în calitate de învățătoare de limba română într-o grădiniță din Comrat. Dar în scurt timp a înțeles că poate obține mai multe. 

Trei încercări de a intra în politică 

În 2011 a aderat la un partid pe lista căruia a candidat la funcția de consilieră în localitatea natală, Congazcicul de Sus. Era a doua pe listă, dar mai aproape de alegeri, Lidia a ajuns printre ultimele poziții. Astfel, visul ei de a ajunge în politică s-a amânat pentru următorii patru ani. Era clar pentru ea că vrea să facă o schimbare în satul Congazcicul de Sus. Asta a determinat-o ca la următoarele alegeri generale locale, în 2015, să candideze la funcția de primară. 

„Sunt sigură că aș putea să fiu de folos pentru cetățenii din comună. La dezbaterile publice am participat și le-am spus că vreau ca localitatea mea să devină una renumită, interesantă pentru turiști”, spune Lidia, care pe atunci avea 27 de ani. „Este o localitate mai pasivă. Oamenii nu sunt implicați”, adaugă femeia. 

Atunci pentru fotoliul de primar au candidat patru oponenți politici: trei bărbați și o femeie. Cele mai puține voturi de încredere le-a primit Lidia. Niciodată la cârma primăriei nu a fost vreo femeie, își amintește ea. Uneori, la întâlnirile cu locuitorii auzea că „mai bine să fie un primar bărbat”. Și majoritatea pozițiilor de conducere din sat sunt ocupate de bărbați, iar în comunitate sunt mai puține femei active. Acest lucru s-a reflectat și în rezultatele alegerilor locale. Dar spune că nu s-a dat bătută. 

„Sunt mai pregătită”

La următoarele alegeri din 2019, Lidia a decis să încerce cu pași mici. A devenit consilieră independentă. Astăzi se gândește la o nouă încercare pentru funcția de primară la alegerile generale locale din 2023. La o distanță de aproape opt ani, Lidia se simte mai pregătită. Ceea ce a ajutat-o au fost trainingurile și experiențele ce au scos-o în afara zonei de confort. În special Academia de Liderism „Femeile pentru buna guvernare” a ajutat-o să încerce să ajungă la următorul nivel. La Academie, Lidia spune că a învățat cum să elaboreze un discurs public și anume pentru campania electorală.

Rezultatele au fost văzute imediat: la ședințele consiliului local a devenit mai activă, mai îndrăzneață. A fost aleasă în calitate de președintă a consiliului local. Spune că la Academie a întâlnit oameni profesioniști, femei de la care are ce învăța. I-a plăcut exercițiul practic pe care l-a făcut în fața camerelor video. 

„Aș vrea să demonstrez că o doamnă poate” 

Lidia este pregătită pentru lupta foarte puternică care urmează să aibă loc anul viitor. „Este foarte dificil să lupți cu cineva care are experiență mai multă, cu acel cu care oamenii s-au obișnuit”, spune femeia. „Oamenii nu sunt pregătiți să vadă o femeie primară. Oamenii se tem să facă niște schimbări.” Mai mult decât atât, Lidia spune că oamenii taxează mult mai aspru femeile care au dezamăgit decât bărbații.

Dacă o femeie a greșit undeva, gata, toate femeile sunt așa! Dar în cazul bărbaților, ei nu generalizează.

Totuși, după mulți ani munciți și investiți în dezvoltarea personală, Lidia crede că are mai multe șanse să devină primară decât avea în 2015. A fost consilieră și această experiență o ajută. Apoi, faptul că a fost instruită i-a dat curaj și consideră că este un vorbitor mai bun în fața oamenilor din localitatea ei. A devenit mai vizibilă și are o viziune clară despre cum poate fi îmbunătățită viața oamenilor din localitate. Lidia își dorește să implice locuitorii în procesul decizional, să creeze o asociație obștească de băștinași și, cu ajutorul acesteia, să implice toți localnicii în proiectele de dezvoltare a satului. La nivel de infrastructură, Lidia spune că sunt foarte necesare reparația și construcția trotuarelor în sat. 

Lidia Ostaș se vede în funcție de primară. „Aș vrea să demonstrez că o doamnă poate, o doamnă face schimbări, nu doar pentru primărie, dar pentru comunitate, pentru locuitori. Poate face satul mai vizibil și interesant pentru oaspeți, mai dezvoltat.” 


Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”. 



Fotografii de Victor Streleț

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.