Incendiul de la depozitul de vopsele – care vor fi efectele asupra mediului? Explicăm

În dimineața acestei zile, la un depozit de vopsea de pe Calea Basarabiei din capitală a izbucnit un incendiu. O cantitate mare de fum negru s-a ridicat în aer. La fața locului s-au deplasat 60 de pompieri, dar și specialiști de la Agenția de Mediu, pentru a preleva probe.

Există o mare varietate de agenți periculoși care sunt eliberați în timpul unui incendiu într-un depozit de acest fel, cum ar fi: metale, particule, hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), dioxine și furani clorurați, dioxine și furani bromurați, bifenili policlorurați și compuși polifluorurați, elemente care pot cauza probleme respiratorii și afecțiuni cardiovasculare.

Durata focului are un efect direct asupra impactului pe care aceste pericole îl vor avea asupra mediului.

Aerul

Fumul creat din foc este cel mai mare factor care poate contribui la contaminarea potențială a aerului. Emisiile includ gaze anorganice, compuși organici volatili (COV), hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) și dioxine. Cantitatea acestor emisii nu este neapărat o cantitate dăunătoare, dar poate fi destul de periculoasă pentru populația din grupul de risc. 

Apa

Pompierii folosesc apă și alți agenți de stingere pentru a preveni răspândirea focului. Acești agenți vor ajunge în scurgeri. HAP-urile, COV-urile, hidrocarburile, dioxinele, metalele, amoniacul și alte solide în suspensie, de asemenea, vor nimeri în scurgerile capitalei, care vor intra ulterior în ciclul acvatic natural și vor ajunge în apa folosită atât pentru irigații, cât și pentru consumul direct.

Solul

Efectele asupra solului apar mai târziu decât efectele asupra aerului și al apei. Emisiile de dioxine generate de un incendiu afectează solul în mod similar cu emisiile de dioxine provenite din trafic sau din arderea deșeurilor municipale.

Analiza efectelor sau „Ne descurcăm cum putem, cu ce avem”

Marina Lungu, șefa Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu spune că poluarea mediului cu elementele menționate mai sus este periculoasă, însă, în cazul depozitului de pe Calea Basarabiei, există mai multe elemente care diminuează acest pericol. „În primul rând, acolo este o zonă industrială, nu rezidențială. Într-al doilea rând, dizolvarea acestor elemente este destul de mare, astfel, pericolul lor este micșorat. Pe lângă asta, timpul favorabil a permis fumului să se ridice în sus.”  

Specialista mai menționează că din cauza că dețin echipamente vechi, sovietice, indicatorii de poluare vor fi abia în a doua jumătate a zilei sau chiar mâine. „Asta este o problemă foarte mare pe care o avem. În Moldova nu există niciun echipament automat de calculare a calității aerului. Noi aducem probe, le examinăm, însă avem rezultatele mult mai târziu. Deocamdată, ne descurcăm cum putem, cu ceea ce avem.”

Un proiect de lege pentru modernizarea rețelei de monitorizare a calității aerului a fost aprobat în primă lectură, însă există mai multe etape până la acțiuni. 

Foto principală: Facebook

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.