Haz de necaz. Cum hibernăm în acest an? Sfaturi și recomandări

Îți place să te plimbi prin casă doar în tricou chiar și în timpul iernii, iar starea de urgență în domeniul energetic te-a speriat și ți-a dat niște palpitații la inimă? 

Situația actuală și incertitudinea a ce urmează în această iarnă ne-a făcut să ne întrebăm cum să facem economie la energie și care ar fi totuși temperatura potrivită pentru casele noastre.

Europa este încă lideră în dezvoltarea sistemelor de încălzire. Încălzitoarele cu abur și apă caldă au fost practic scoase din uz datorită utilizării unor materiale de izolare și tehnici de construcție foarte eficiente care nu permit pierderea energiei termice.

Țările europene folosesc, de asemenea, așa-numita tehnologie Passive House. Acestea sunt locuințe care fie nu au sistem de încălzire centrală, fie au doar un sistem minim instalat pentru temperaturi extreme. În schimb, casele sunt bine izolate și proiectate pentru a capta căldura soarelui chiar și în timpul iernii și pentru a menține o temperatură constantă pe tot parcursul anului.

Pierderile termice în blocurile construite în anii 1950-1980 constituie aproape 50% din consumul total de energie termică în Republica Moldova. În ultimii zece ani, autoritățile locale din Chișinău au tot vorbit despre proiecte de termoizolare a clădirilor, printre care și a blocurilor locative. Însă, în afară de doar câteva blocuri de locuit, singurele clădiri termoizolate au fost unele grădinițe, centre de sănătate și școli.

De câtă căldură avem nevoie în casă

Cercetările științifice arată că temperaturile pot avea un impact esențial asupra sănătății și productivității generale, așa că este înțelept să acordăm puțin mai multă atenție indicelor termometrelor din încăperile în care stăm, dar, și mai important, în care dormim. „Se recomandă temperaturi între 18-20 de grade. Dacă temperatura din încăpere este mai mare – aerul este uscat și poate afecta căile respiratorii. Astfel, apar tuse continue, deși nu există nicio boală. Iar dacă este mai frig – se dereglează circulația sanguină, care poate cauza o serie de afecțiuni. Nu trebuie să uităm și de vestimentația corespunzătoare”, menționează Tatiana Clișcovscaia, medică din Chișinău.

Potrivit Sleep Advisor, temperaturile mai scăzute contribuie în mod pozitiv la funcționarea corectă a întregului organism: adormirea rapidă, un somn profund și odihnitor, arderea excesului de grăsimi, reglarea sistemului hormonal și a metabolismului. Temperaturile înalte afectează calitatea fazei REM a somnului, a procesului de învățare și nu-i permite organismului să se restabilească rapid.

Deși corpul nostru are frumoasa abilitate de a-și scădea temperatura atunci când se pregătește de somn, totuși temperatura optimă din încăpere, care să nu depășească 22 de grade Celsius, ar putea fi de mare ajutor. În caz contrar, ai putea suferi de insomnie, stare de epuizare continuă și dereglări hormonale, atenționează specialiștii în medicină.

Scandinavii vin să ne dea un exemplu și mai bun cum să ne întărim imunitatea. Petrecând cât mai mult timp în aer liber, chiar și când temperaturile sunt extrem de joase, ne putem căli organismul și astfel rezista mult mai bine la fluctuațiile de temperatură. Dar până ne călim, este necesar să ne îmbrăcăm bine, să nu ne panicăm și să optăm pentru temperaturile care ne fac să ne simțim confortabil. De asemenea, o soluție pentru a economisi bani și energie este instaurarea termostatelor în apartamente. Sarcina acestora este de a regla temperatura: de a o urca sau coborî în fiecare cameră separat. Specialiștii recomandă ca fiecare cameră să aibă temperaturi diferite, în funcție de destinația încăperilor. De exemplu, cele mai mari temperaturi (22 de grade) trebuie să fie în dormitor și baie, pentru că în timpul somnului ne mișcăm mai puțin, iar în baie corpul umed este mai sensibil la temperaturile joase. Iar în bucătărie și în camera de zi termometrul nu trebuie să indice mai mult de 20 de grade. 

Sursa ilustrației: time.com

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.