Fricile și îngrijorările beneficiarilor Programului „Prima Casă”. Ce propune Guvernul

De la 1 iulie 2022, rata dobânzii la creditele ipotecare și cele oferite prin programul guvernamental „Prima Casă” a crescut cu 5,35 puncte procentuale. Respectiv, oamenii s-au pomenit că vor trebui să achite sume mai mari pentru rambursarea creditelor. Astăzi, beneficiarii Programului „Prima Casă” au ieșit la un protest pașnic împotriva majorării dobânzilor la creditele contractate.  

I-am găsit în fața intrării principale a Guvernului. Erau vreo 70 de persoane. Unii se țineau de mână, de parcă s-ar fi aflat în fața unui pericol nevăzut, alții stăteau în grupuri câte doi-trei și discutau, alții își țineau în brațe copii sau încercau să-i liniștească în cărucioare. Pe chipurile lor se citea o încordare și o oarecare resemnare. Am vorbit cu unii dintre ei despre fricile și îngrijorările care i-au adus în centrul Capitalei.  

Mihai și Nadejda: „Luni, când a venit graficul nou de la bancă, eram șocați”

Mihai și Nadejda au venit la protest cu mezina. Acasă a rămas băiatul mai mare. Mihai spune că în decembrie 2021 au decis să-și procure propriul apartament. „Apartamentul era un vis. Am avut o parte din bani puși pentru rata inițială. Am contractat un credit de 600 de mii de lei. Am apelat la programul „Prima Casă”, pentru că oferea condiții foarte bune. Avem doi copii, ceea ce ne acorda și anumite compensații”, ne spune Mihai. Bărbatul recunoaște că familia sa încă nu s-a mutat în noua locuință, pentru că necesită reparație. „Înainte de aceste majorări, mă gândeam să iau un alt credit, ca să finalizez reparația. Dar în situația dată nu cred că am să fac față la două credite”, spune el.

Mihai precizează că acum soția stă în concediu de îngrijire a copilului și lucrează doar el. „La început, rata lunară era de 5.700 de lei. Era un cost real. Apoi a ajuns la 7.200 de lei, iar luna viitoare vom achita 8.467 de lei, dintre care 6.700 de lei sunt doar dobânda”, explică bărbatul. El spune că a fost șocat când, la începutul acestei săptămâni, a primit noul grafic de la bancă.  „Este prea mult”, spune soția lui, în timp ce ține în brațe pe mezinul familiei. 

Salariul lunar al lui Mihai este de 12 mii de lei, bani care cu greu îi ajung pentru trai și pentru achitarea ratei majorate. „Dacă nu se fac modificări, vom fi nevoiți să renunțăm la ceva – sau nu vom putea achita serviciile comunale sau vom renunța la apartament.  La mâncare nu vom putea renunța”, adaugă el. 

Cel mai trist scenariu ar fi, spun ei, să vândă apartamentul. „Programul a fost creat, ca să mențină tinerii acasă… Mulți cunoscuți au plecat peste hotare, ca să-și cumpere un apartament. Mă lăudam: uite, eu și aici pe loc am reușit. Acum, înțeleg că nu e varianta cea mai bună”, adaugă beneficiarul programului. Mihai mai spune că dacă familia sa va fi nevoită să vândă apartamentul, ei vor merge peste hotare „cu totul”. „Nu văd sens să facem bani pentru apartament acolo și să ne mai întoarcem”, mai spune el.

Artiom și Ira: „Suntem optimiști deocamdată …până la plata ratei lunare” 

Artiom și Ira, un cuplu de aproape 40 de ani, au venit la protest, fără copii. Anul trecut și-au cumpărat un apartament la care au visat de foarte mult timp. „Am decis să apelăm la Programul „Prima Casă”. Am adunat toate actele necesare și am contractat un credit de 900 de mii de lei cu o rată de 7%. Acum, aceasta a crescut, iar rata lunară s-a majorat cu 2.400 de lei. Deci dacă până acum achitam 6.600 de lei, acum – peste 9000 de lei, ceea ce nu ne putem permite, dar nici să ne pierdem casa nu vrem”, ne spune cu o voce serioasă Artiom. Are fața încordată și ochii triști.  

Ira, la rândul său, spune că din această cauză a ieșit la protest, ca să solicite ajutor Guvernului. „Când a venit notificarea de bancă, mi s-a făcut teamă. Așteptam o majorare, dar nu atât de mare. Nu în cadrul acestui program”, spune Ira. 

Cuplul constată că din cauza acestei majorări, familia lor va trebui să-și revizuiască cheltuielile. „Și va trebui să muncesc mai mult, ceea ce înseamnă că voi acorda mai puțin timp familiei și copiilor”, spune Artiom. El nu vrea să se gândească la opțiunea de a pleca peste hotare și să „ne părăsim Patria”. 

Denis: „Parcă cineva m-ar fi lovit cu o cărămidă”

Denis, un tânăr stilat, care ține în mâini o pancartă cu un mesaj împotriva majorării ratei dobânzilor, a venit la protest de unul singur. Acasă au rămas soția însărcinată și fetița.  Ne spune că  acum trei ani a contractat un credit de 673 de mii de lei pe un termen de 25 de ani.  „Pe parcursul acestei perioade nu au fost schimbări esențiale în suma pentru plată – creștea cu 200-300 de lei, dar erau niște măriri pe care nu le simțeai atât de tare. Acum, însă, este de parcă cineva m-ar fi lovit cu o cărămidă”, recunoaște tânărul.  

Potrivit lui Denis, dacă până în iulie plătea o rată lunară de 4.600 de lei, acum va plăti – 6.900 de lei. „Banca mi-a trimis un nou grafic de plată și dacă este să analizăm lunile trecute, atunci din cei 4.600 de lei pe care îi achitam lunar, dobânda era de 3.200, iar corpul credit – 1.400 de lei, iar acum dobânda este de peste 6000 de lei. Astfel, reiese că eu plătesc mai mult, dar îmi rambursez creditul mai puțin. Iar dobânda a crescut de două ori”, explică tânărul.

Soția lui Denis în curând va pleca în concediu de maternitate, ceea ce va reduce mult și din venitul familiei, iar cheltuielile vor crește. „Mi-e frică că iarna s-ar putea să nu putem achita toate facturile și plata pentru credit…  De aceea, cerem ca dobânda să nu crească atât de tare”, adaugă bărbatul.

Frica cea mai mare a lui Denis este că va trebui să plece peste hotare. „La asta deja ne-am gândit și consider că dacă lucrurile nu se vor îmbunătăți în următorii 2-3 ani, vom pleca într-o țară unde lucrurile sunt mult mai bine gândite”, mai zice el. 

Precizăm că de la 1 iulie 2022, rata dobânzii la creditele ipotecare și cele oferite prin programul guvernamental „Prima Casă” au crescut cu 5,35%. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, majorarea este cauzată de faptul că rata de referinţă a crescut de la 4,12% până la 9,47%.

Oleg și Mihaela: „Eram conștienți că vom plăti din buzunar „costul libertății””

Oleg și Mihaela sunt din Chișinău. S-au alăturat protestatarilor, ținându-se de mână. În august 2021 au contractat un milion de lei pentru a-și procura un apartament. La momentul contractării creditului, povestește Oleg, rata lunară era de 6 mii de lei, acum este de 11 mii. Tinerii spun că vor putea achita această rată, doar că în detrimentul altor cheltuieli necesare. „Toate planurile au fost date peste cap. Banii ne ajung doar să achităm ratele bancare și facturile comunale. Dacă până acum ne permiteam să facem anumite economii, acum vom utiliza economiile pentru a exista și a acoperi creditul”, constată Oleg. Tânărul mai zice cu regret în voce că a apelat la acest program, pentru că ratele la credite le permiteau să călătorească și să vadă lumea. „Noi am vrut să ne simțim oameni, care vor să simtă gustul vieții, dar din cauza acestui fapt viața se va transforma într-o rutină. Nu vom merge la mare toamna asta, deși am vrut”, povestește bărbatul.

Tinerii spun că nu analizează opțiunea de a renunța la acest program, pentru că aceasta ar însemna „să renunțăm la casa unde noi trăim”. „Eram conștienți de creșterea nivelul inflației și că situația politică în regiune e complicată. Noi toți am conștientizat că vom achita din buzunare „costul libertății”, cum îl numesc eu. „Prima Casă” a fost un program de stat și de aceea am apelat la el, pentru că era un program preferențial. Nu am fi făcut acest pas, dacă statul nu ar fi creat astfel de posibilități, iar acum, am devenit prizonieri ai situației, pentru că am contractat un credit aparent avantajos, care a devenit împovărător pentru noi”, adaugă Oleg. 

Cu toate acestea, cei doi nu regretă că au aplicat la acest program, pentru că înțeleg procesele economice globale. „Rămâne să vedem soluțiile propuse de autorități, care cel puțin ne vor calma”, conchide tânărul. 

Între timp, Guvernul vine cu soluții

Cu câteva minute înainte de ora anunțată de protestatari, ministrul Economiei Sergiu Gaibu a susținut un briefing în cadrul căruia a anunțat că astăzi, 13 iulie, Guvernul urmează să aprobe un proiect de lege potrivit căruia majorarea ratei dobânzilor pentru creditele active în programul „Prima Casă” va fi limitată. Creșterea dată este limitată la 4 puncte procentuale pe parcursul a 6 luni, și 6 puncte procentuale pe parcursul a 12 luni consecutive. Astfel, creșterea dobânzii va fi redusă cu 1.35 puncte procentuale sau cu circa un sfert din creșterea aplicabilă conform condițiilor inițiale stabilite de programul „Prima Casă”. 

Suplimentar, până la aprobarea proiectului de lege, în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale, va fi emisă o dispoziție prin care se va stabili limita maximă a ratei dobânzii anuale pentru creditele acordate în cadrul acestui program de stat. Valoarea acesteia nu va depăși 11,37 puncte procentuale. Limitarea dată va fi aplicată începând cu 1 iulie 2022, iar dobânzile sporite vor fi reajustate la prevederile Comisiei Situații Excepționale.

Totodată, pentru cele 4 puncte procentuale de creștere admise, Guvernul dezvoltă un mecanism de compensare. Valoarea compensației va fi în mărime de 50% din diferența ratei lunare majorate și a ratei lunare anterioare.

Ce ar însemna aceste soluții în practică

Expertul Stas Madan de la Expert-Grup „a descifrat” soluțiile anunțate de Ministerul Economiei în baza unui exemplu practic. Potrivit specialistului, o familie care avea un credit de 500 de mii de lei pe o perioadă de 25 de ani plătea lunar, până la 1 iulie, circa 3.700 de lei. „După majorarea de 5,35 puncte procentuale, familia a primit notificare de la bancă că va plăti lunar circa 5.530 de lei. Prin decizia de plafonare a dobânzii la 4 puncte procentuale, plata lunară scade cu 490 de lei, iar prin decizia de a compensa 50% din creșterea rămasă, plata lunară scade cu încă 670 de lei”, explică specialistul.

Ca rezultat, în loc de creșterea de 1.830 de lei prin care familia a fost notificată de bancă, aceasta va plăti de la 1 iulie cu 670 de lei mai mult.

În funcție de condițiile creditului, familiile vor avea de achitat 35-40% din creșterea cu care au fost notificați de bancă.

Foto: Ecaterina Buruiană

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.