FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT

Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie, peste 120 de copii ai moldovenilor stabiliți în afara țării au venit la Parlament pentru a afla cum acesta funcționează.

Gazdele copiilor au fost Zinaida Greceanâi, șefa Legislativului, precum și deputatul Dumitru Alaiba. Potrivit programului anunțat de către organizatori, cei doi trebuiau să le explice copiilor care sunt principiile de funcționare a Parlamentului, cu ce probleme se confruntă, ce atribuții are fiecare membru al Legislativului.

PE LUNG

Deși evenimentul urma să înceapă la ora 10:30, Greceanâi a ajuns în sala de ședință la ora 11:30. Până la venirea ei, cei peste 120 de copii din 20 de țări din întreaga lume, precum și părinții lor, au vizionat de pe un ecran mare un filmuleț în care se explica rolul Parlamentului, cine a stat în fruntea lui de la independeță și până acum, precum și cum este înaintat și votat un proiect de lege. Filmulețul-lecție a fost în limba română cu subtitre în limba engleză, „pentru că unii copii au cam uitat limba română”, ne-au spus unii părinți.

„Dacă voi, cei din Diasporă, ați venit să petreceți vacanța aici, acasă, de unde au pornit părinți voștri, asta înseamnă că aveți rădăcini foarte puternice și sigur că veți vrea să reveniți acasă. Oriunde nu veți fi, să știți că țara vă așteaptă. Sper că colegii mei vă vor face o excursie prin Parlament ca să vedeți cum funcționează acesta”, a declarat Greceanâi, grăbindu-se să părăsească sala de ședințe.

Deși ideea acestei vizite a fost ca șefa Legislativului să le explice copiilor cum funcționează Parlamentul în fruntea căruia se află, ea nici nu a așteptat să-i fie adresată vreo întrebare. Mai vorbăreț la capitolul explicații a fost deputatul Dumitru Alaiba. Acesta le-a spus că misiunea deputaților este de a lucra pentru oameni, de a propune proiecte de legi și de a vota în interesul poporului.

„Noi, cu toții, plătim impozite ca să susținem această clădire, toată administrația, foarte mulți funcționari, miniștri etc. Iar lucrul lor este să muncească în interesul cetățenilor. Ei nu au altă misiune. Ei nu au decât să facă tot posibilul ca oamenilor noștri să le fie zilnic puțin mai mai bine decât în ziua precedentă”, a subliniat Alaiba.

De asemenea, deputatul a menționat că oamenii vor vrea să rămână sau să revină în Moldova doar dacă vor fi create oportunități pentru dezvoltare. „Suntem conștienți de acest lucru și la asta lucrăm”, a punctat el.

Copiii din Diasporă i-au sugerat ca în sala de ședințe a Parlamentului să fie instalat un sistem electronic de vot, care le-ar permite cetățenilor să vadă ce deputat a votat pentru un proiect de lege sau altul. „Parlamentul a fost renovat, dar până astăzi se votează ridicând mâna, ceea ce face ca procesul de votare să nu fie unul transparent și noi, cetățenii să nu știm pentru ce legi a votat fiecare deputat. Suntem în drept să știm asta”, a declarat unul dintre copii.

Ziua Independenței este ziua națională a Republicii Moldova, în care se sărbătorește adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică în 1991. Declarația de independență a fost adoptată de Parlament prin votul a 276 de deputați (74% din totalul de 371) în ziua de 27 august 1991, zi în care în centrul Chișinăului a fost convocată o Mare Adunare Națională.

În urma acesteia, Republica Moldova a devenit un stat suveran și independent.

Parlamentul Republicii Moldova este organul reprezentativ suprem al țării, compus din 101 deputați aleși pe liste, pentru o perioadă de 4 ani. Parlamentul este ales prin vot universal, egal direct, secret și liber exprimat. Președintele Parlamentului Republicii Moldova este ales de parlament, cu minim 52 de voturi. În prezent această funcție este îndeplinită de deputatul PSRM, Zinaida Greceanîi.

Parlamentul adoptă și respinge legi, pe care le înmânează președintelui statului pentru promulgare. Acesta le poate aproba (promulga) sau le trimite înapoi la Parlament pentru modificări.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.