Etapa a doua de vaccinare. Cum are loc? Explicăm

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre începerea și celei de-a II-a etape de vaccinare. În această categorie sunt incluse persoanele cu vârsta de peste 60 ani, persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani care au comorbidități pentru care infecția COVID-19 prezintă un risc sporit a formelor grave și decesului, angajații sistemului educațional și structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului.

Cine face listele

Medicii de familie sunt responsabili să facă lista electronică a persoanelor trecute de 60 de ani și care au comorbidități. „Facem lista și începem să sunăm pe fiecare persoană, ca să îi întrebăm dacă sunt sau nu de acord să se vaccineze. Mulți ne spun ce fel de vaccin preferă, însă acum în Moldova doar Astra Zeneca avem”, ne explică Ion Sutac, medic de familie la Centrul de Sănătate din Căinari, r. Căușeni. Tot medicii de familie sunt cei care anunță persoana în ce zi și la ce oră trebuie să se prezinte la Centru. „Vaccinurile nu sunt administrate de medicii de familie, ci de o echipă specială, la care oamenii ajung în baza programării, să nu se îmbulzească”, explică medicul de familie. În cadrul centrelor de sănătate sunt amenajate încăperi dedicate procesului de vaccinare. 

În cazul în care o persoană care face parte din categoria celor din etapa II vrea să se vaccineze în altă localitate decât cea de reședință, atunci trebuie să telefoneze la centrul de sănătate unde vrea să se vaccineze și să solicite acest lucru telefonic. „Ulterior, medicul de familie va lua legătură cu medicul la care este în evidență persoana respectivă, pentru ca aceasta să fie înregistrată și vaccinată în localitatea în care se află”, spune Ion Sutac. 

Mai mult, dacă nu sunteți telefonați mai multe săptămâni la rând, deși sunteți trecuți de 60 de ani, puteți suna și singuri la medicul de familie sau la Centrul unde sunteți înregistrați, ca să aflați mai multe detalii. Potrivit Ministerului Sănătății, oamenii vor fi vaccinați în funcție de disponibilitatea dozelor de vaccin primite de fiecare Centru. Însă, în primul rând vor fi vaccinate persoanele care au boli cardiovasculare cronice, arterioscleroză vasculară, hipertensiune arterială, boli bronhopulmonare cronice, boli cerebrovasculare cronice, boli renale cronice, diabet zaharat, boală renală cronică la dializă, obezitate, deficiențe imune severe, tumori maligne.

Tot în a doua etapă urmează să fie vaccinate și cadrele didactice, adică cei care lucrează la instituțiile de învățământ. De aceea, fiecare administrator al acestor instituții este responsabil să facă lista cadrelor care vor să fie vaccinate. Ulterior, această listă este transmisă Direcției raioanele de educație, care mai apoi ajunge la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), pentru a stabili numărul necesar de vaccinuri. „La gimnaziu avem 28 de angajați. Dintre aceștia au acceptat doar 10. Lista am transmis-o la Direcție. Așteptăm să fim chemați”, spune Ion Curchi, directorul gimnaziului din Coropceni, r. Telenești. Aceștia vor fi vaccinați în centrele de sănătate din apropiere sau centrele de vaccinare proaspăt amenajate, precum cel din mun. Chișinău.

Similar are loc și procedura de înregistrare și vaccinare a angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului.

Vaccinuri și teste

Vaccinul anti-COVID-19 este administrat în mod gratuit în cadrul Centrelor de Sănătate. Până în acest moment, au fost vaccinate peste 51 de mii de persoane. Ninel Revenco, preşedinta Comitetului Național de Experți în Imunizare, susține că  toate vaccinurile care sunt în țară sunt distribuite de către ANSP în baza listelor prezentate de către Centrele de Sănătate raioanele, elaborate de către medicii de familie. La sfârșitul lunii martie, ANSP a distribuit 14.400 doze de vaccin împotriva COVID-19 către instituțiile medico-sanitare publice din teritoriu, din lotul de 50.400 doze de AstraZeneca donate de România. Restul vaccinurilor sunt păstrate pentru administrarea celei de-a doua doze persoanelor care s-au vaccinat în prima doză.

Totodată, în prezent, persoanele care prezintă simptome COVID-19 sau care au fost în contact cu o persoană confirmată pot realiza testul rapid la antigenul SARS-CoV-2 în mod gratuit, adresându-se la medicul de familie, care va decide dacă e nevoie sau nu să fie testat. În acest sens, 200.000 de teste rapide au fost distribuite la Centrele de Sănătate din întreaga țară, iar în următoarele săptămâni urmează să fie livrate alte 100.000 de teste. Testarea rapidă trebuie aplicată în primele zile de la debutul simptomelor. 

Până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 237.718 de cazuri de infectare cu COVID-19. Vârsta medie a cazurilor confirmate este de 47 de ani, sexul feminin fiind cel mai afectat (59%). Cea mai afectat grup de vârstă din totalul de cazuri este cea de 60-69 ani, reprezentând 20,6%, urmat de grupurile de vârste: 50-59 ani – 20,4%; 30-39 ani și 40- 49 ani a câte 16,6%. Vârsta medie a persoanelor care au decedat din cauza virusului este de 67 de ani, dintre care 51,4% sunt bărbați. Din totalul de decese, 79% au survenit în rândul persoanelor cu o vârstă mai mare de 60 de ani, ceea ce a stat ca argumentul de bază în prioritizarea acestui grup pentru vaccinarea anti-COVID-19 în Republica Moldova.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare