Esențial: Moldova va accesa fonduri UE pentru infrastructură, cine-i Romeo de la Ocnița și moldoveanul care a testat rachete balistice în Golful Mexic

O zi când grila de știri este împânzită cu fotografii și informații despre 9 mai de la cea mai scurtă para militară, cu un singur tanc de pe vremea lui Stalin la Moscova, până la susținătorii lui Șor și socialiști cu panglica bicoloră și pe alocuri cu un banner cu Stalin la Chișinău. Iar diseară îi ținem pumnii pentru Pasha Parfeni, care va evolua în prima semifinală la Eurovision. 

👏Tot mai aproape de UE. Moldova a devenit prima țară din afara UE care se asociază Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF). Asta înseamnă că Moldova va putea accesa fonduri europene pentru proiecte privind infrastructura de transport și digitală – calea ferată, poduri, energie ș.a. Bugetul UE pentru astfel de proiecte e de 2,5 miliarde euro. Tot astăzi, Moldova și România au semnat acorduri privind construcția peste Prut a trei poduri – Sculeni-Sculeni, Leușeni-Albița și Cahul-Oancea.  

 💸 Parlamentul European a majorat cu 145 de milioane de euro asistența macrofinanciară pentru R. Moldova. Propunerea de majorare a fost lansată încă în ianuarie de Comisia Europeană, bani ar ajuta țara să acopere o parte din nevoile sale de finanțare, să sprijine stabilitatea macroeconomică și să asigure continuarea reformelor. În total vom putea primi 295 de mln euro în cadrul acestei operațiuni. 

 🚁De Ziua Europei, polițiștii moldoveni și polonezi au arborat drapelele Republicii Moldova și Uniunii Europene și au survolat cu elicopterul „Black Hawk” cerul Capitalei.  

🚩Probleme pentru Partidul Șor. Poliția a sesizat CEC din Găgăuzia despre încălcările admise de partid la alegerile pentru funcția de bașcan. Este vorba despre coruperea alegătorilor, transportarea organizată a alegătorilor, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise și surse financiare nedeclarate la CEC  

💐 Cine e Romeo? Un caz amuzant se întâmplă într-o curte din Ocnița. Din 14 februarie cineva instalează un buchet de flori pe panoul unui coș de baschet de pe stadionul instalat în curte. La fiecare câteva zile, noaptea, acesta schimba buchetul, cu unul proaspăt. Trei luni consecutiv pe coș apăreau doar trandafiri albi. Din luna mai, anonimul sau anonima a început să aducă flori de liliac. Locatarii au decis să instaleze un vas pentru apă, pentru ca florile să nu se ofilească.  

📱Azi, de 9 mai, la Moldova.org ți-am pregătit mai multe materiale despre pace, război și memorie. Începe cu eseul Ma(c)i și cuvinte, semnat de Tatiana Țâbuleac, care a fost scris anul trecut, pentru revista Oameni, dar a rămas la fel de actual și astăzi. „La Paris și la Kîiv înfloresc castanii. Primăvara aceasta ne-a amintit încă o datăun război devine al tău nu când treci tu prin el, ci când trece el prin tine”, scrie Tatiana. Apoi citește De la Lozova-n Havana. Cum bunelul meu a testat rachete balistice în Golful Mexic, un articol de Mihai Avram, care spune istoria bunicului său care între 1959 și 1961 a fost parte a operațiunii speciale a URSS din Cuba.

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

 

  • Ucrainenii sunt împotriva oricărui compromis cu Rusia și consideră că Putin este un nou Hitler. Un sondaj realizat în Ucraina arată că mai mult de 67% dintre ucraineni cred că războiul cu Rusia se poate încheia doar după ce Ucraina va câștiga și niciun compromis cu Rusia nu este acceptabil. 82% dintre ucraineni spun că nu există nicio diferență între președintele rus Vladimir Putin și Adolf Hitler, liderul Germaniei naziste. 
  •  Marea Britanie se pregătește să transmită Ucrainei rachete cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri, scrie The Washington Post, citând surse secrete. Acestea nu au precizat tipul și cantitatea de arme, dar publicația consideră că este vorba despre rachetele de croazieră Storm Shadow, care pot fi instalate pe avioanele ucrainene de fabricație sovietică. Între timp, SUA vor oferi Ucrainei un nou pachet de asistență militară în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru a-și consolida apărarea antiaeriană. 
  •  În Rusia nu este la fel de rău ca în vremurile sovietice vechi. Ci mult mai rău. Deși mulți spun că Vladimir Putin revine la obiceiurile sovietice și că se revine la ceea ce a fost, tot mai mulți disidenți stabiliți în SUA spun că lucrurile stau mai prost decât în perioada sovietică. Putin nu are ideologia utopică care le-a permis liderilor sovietici să pretindă că lucrează pentru binele umanității. „De fapt, a creat un sistem în care totul – guvernul, poliția politică, legislativul, armata – depinde de el personal, se arată într-o analiză a New York Times.  

📸imaginea zilei 

Mașinile germane, propaganda – rusească.

Sursa foto: Facebook/ Alex Buretz
Sursa foto: Facebook/ Alex Buretz

🍡la desert 

Dacă ești decis/ă să îți construiești o carieră în domeniul creativ și vrei să înveți din greșelile, dar și din experiențele altora, atunci neapărat ai trebui să mergi la – #DeVorbă cu SATOSHI/Vlad Sabajuc. SATOSHI va împărtăși din experiența sa și va vorbi despre drumul parcurs de el în această industrie. Evenimentul va avea loc joi, 11 mai, de la 16:00 la 18:00, la Școala de Jurnalism din Moldova (str. Alexei Mateevici 60, et. 3, sediul MEDIACOR). 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare