Esențial: Am importat în premieră cânepă industrială, o pasăre rară a poposit pe un scurt timp în Moldova și se lansează o nouă rețea socială, Threads

Alegerile locale generale se vor desfășura pe 5 noiembrie, a decis azi CEC. Și deși până în toamnă mai este timp, confruntările politice între oponenții politici sunt pe agenda zilei –  liderul PNM, Dragoș Galbur, a depus o sesizare la CEC, după ce chișinăuienii au primit în căsuțele poștale pliante cu Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de primar. 

👤După incidentul din 30 iunie, pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost sporite măsurile de securitate. Agora.md scrie că zona de sosire este mult mai supravegheată, iar forțele de ordine sunt dotate cu arme și veste antiglonț. Controlorii care verifică actele de identitate sunt asistați suplimentar de încă câte o persoană care supraveghează fluxul de călători. În mulțime, pe stânga și dreapta fluxului de pasageri, situația este supravegheată de persoane înarmate cu automate și dotate cu vestă antiglonț.  

 📣Agenții economici care fac zgomot în timpul nopții, pe lângă amendă, vor fi privați de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la un an.  În același timp, vor fi înăsprite amenzile și pentru persoanele fizice. Ministerul de Interne spune că măsura îi vizează pe cei ce tulbură liniștea pe timp de noapte, de la ora 22:00 până la ora 7:00 dimineața.  

 🌿 În premieră, Republica Moldova a importat un lot de cânepă industrială. Materialul va fi folosit pentru a construi o căsuță de vacanță (model demonstrativ) în Parcul Național „Nistrul de Jos”, satul Tudora, raionul Ștefan Vodă. Asociația „Renașterea Rurală”, care realizează acest proiect, spune că obiectivul său este de a modifica legislația astfel, încât să fie posibilă importarea, plantarea, creșterea, prelucrarea și exportarea cânepii industriale, care este un material ecologic de construcție și absoarbe bioxidul de carbon chiar și în timpul întăririi betonului.

Sursa foto: Facebook/ Renaşterea Rurală
Sursa foto: Facebook/ Renaşterea Rurală

💃Balerina din Moldova, Alexandrina Sandu, a obținut argintul la Dance World Cup 2023. Ea a concurat cu 7500 de participanți din 50 de țări. Săptămâna trecută, Alexandrina a anunțat din cauza emoțiilor și-a uitat drapelul acasă. Diaspora din Portugalia însă a reușit -i aducă un tricolor la Dance World Cup. „Alexandrina a purtat drapelul cu mândrie”, a scris mama balerinei pe rețelele sociale.

Sursa foto: Facebook/ Natalia Sandu
Sursa foto: Facebook/ Natalia Sandu

🦅 Yörük, o acvilă de stepă (Aquila nipalensis), o specie rar întâlnită pe continentul european, a intrat la noi în țară pentru o scurtă vizită. După ce a trecut ca glonțul prin Bulgaria, România și Ucraina, acvila de stepă a făcut popas pe câmpurile între Florești și Sângerei. Apoi și-a continuat călătoria spre est, aflându-se acum în regiunea Donețk. Ultima oară specia a fost observată în Moldova în anii ‘60. 

Sursa foto: Facebook/ Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii
Sursa foto: Facebook/ Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii

🚛 Deși de mic a visat devină polițist, Sergiu Pașa a lăsat această profesie după patru ani de activitate, pentru salariul pe care-l primea atunci nu-i ajungea să-și întrețină familia. Inițial s-a angajat ca gunoier la RegiaAutosalubritate”, iar acum a devenit șofer de autospecială. „Chiar dacă salariul unui șofer la întreprindere ajunge acum la 20.000 de lei, posturi vacante sunt mereu”.  

📱Compania Meta lansează joi, 6 iulie, Threads, o nouă rețea socială care va concura cu Twitter.  Interfața de serviciu a acesteia va semăna vizual cu Instagram, dar funcționalcu Twitter și Mastodon. Postările vor fi limitate la 500 de caractere, aproape dublu față de limita Twitter de 280 de caracterePotrivit Bloomberg, utilizatorii nu vor trebui să-și creeze o comunitate de la zeroThreads va ajuta la transferul de urmăritori de pe Instagram 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Rusia încearcă să încetinească ofensiva ucraineană prin crearea de câmpuri de mine antitanc, notează serviciul de informații britanic. Potrivit acestuia, la crearea acestor câmpuri „se folosesc mult mai multe mine decât sunt prevăzute de doctrina militară”. Cu toate acestea, Rusia „înregistrează pierderi fundamentale”. 
  • Regiunea Moscova a fost ținta unui atac cu drone. Potrivit ministerului rus al apărării, patru dintre dronele care zburau în regiunea Moscovei au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană. Cea de-a cincea dronă a fost interceptată electronic înainte de a se prăbuși. Victime sau pagube nu au fost înregistrate, dar autoritățile au redirecționat pentru un timp scurt zborurile de pe Aeroportul Vnukovo. 
  •  O nouă analiză a experților internaționali arată că dronele kamikaze Șahed-136, livrate de Iran Rusiei, includ componente fabricate de companii americane, japoneze, canadiene și elvețiene. Acestea variază de la procesoare și semiconductori până la carduri de memorie. În total este vorba despre 14 companii occidentale ale căror componente electronice sunt în dronele teroriste Șahed-136. Fiind întrebare despre această analiză, companiile au dat asigurări că lucrează legal, dar au promis că vor întări monitorizarea revânzarea produselor electronice. 

📸imaginea zilei 

 Surprins de colega noastră, Patricia Mihailă.

🍓la desert 

 E cald și tocmai e timpul pentru vizionarea unui film bun. Patricia Mihailă recomandă filmul „Another Round” („Încă un rând”). Patru prieteni, toți profesori la liceu, decid să verifice teoria unui psiholog conform căreia oamenii s-ar fi născut cu un deficit de alcool în sânge și că pentru a deveni cu adevărat fericit, trebuie să fii puțin beat. Prietenii sunt de acord să observe modul în care băutura le va afecta munca și viața personală. Ce s-a întâmplat mai departe? Vizionați filmul. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare