Esențial: Roaming mai ieftin cu UE, 1 iunie va deveni zi liberă și „inovația” verde de pe bulevardul Dacia

Au loc pregătirile pe ultima sută de metri pentru Summitul european din Moldova. Deja au început surprizele: potrivit presei internaționale președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, nu va fi prezent la eveniment, chiar dacă anterior se anunțase participarea lui.  

Noi continuăm să-ți aducem știrile cele mai importante ale zilei. Mâine, fii cu ochii pe Moldova.org pentru informații de la probabil cel mai important eveniment al anului. 

 📲 Republica Moldova și UE a semnat astăzi un nou acord de liberalizare a tarifelor de roaming. Acordul prevede scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming începând cu 1 ianuarie 2024. „Astfel, atunci când vom merge în UE vom putea vorbi cu familiile noastre rămase acasă mai des și mai ieftin”, a declarat Maia Sandu. Acordul este parte a unui pachet mai mare de susținere a Moldovei, format din 5 elemente. Vom reveni cu detalii.

🤔La ședința guvernului s-au discutat peste 30 de chestiuni. Iată câteva dintre ele: 

  • Guvernul a aprobat Programul național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie pentru 2023-2027, cu un buget de aproape 20 mln lei. 
  • Stocurile de securitate de gaze ale statului vor fi majorate, de la 22,8 milioane m3 până la de 45,6 milioane m3, sau de la 4 zile de consum mediu în perioada de iarnă la 8 zile. 
  • Ziua de 1 iunie ar putea fi inclusă în lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare, prevăzute de Codul muncii. Guvernul a avizat pozitiv la un proiect de lege în acest sens.  

🍅Bucate alese la castel. Sarmale cu glazură de Saperavi și smântână afumată, colțunași din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și caș afumat și trufe negre – sunt doar câteva din bucatele servite liderilor europeni, la summitul de la Castel Mimi. Pentru vegetarieni se vor servi păstrăvi de fag în stil moldovenesc, iar amatorii de pește se vor delecta cu sturion în stil moldovenesc cu frunze de varză. 

📌Maia Sandu și-a confirmat intenția de a candida pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova „pentru a menține sentimentul pro-european, pentru a evita o scădere a sprijinului pentru ieșirea din orbita Moscovei”. 

 💵Moldova va primi 211 milioane de dolari de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). 100 milioane reprezintă un credit pentru un termen de 21 de ani, iar 111 milioane vor fi acordate sub formă de grant. Banii vor fi folosiți pentru creșterea economică și dezvoltarea programelor sociale. Atât împrumutul, cât și grantul vor fi debursate într-o singură tranșă. 

 🚦O „inovație” verde în Chișinău. Copacii de pe mijlocul bulevardului Dacia au devenit iluminați cu câte un bec verde. Chiar dacă arată spectaculos, acum șoferii trebuie să fie de zece ori mai prudenți pentru găsi și luminile semafoarelor în câmpul lor vizual, pentru a nu confunda luminile. 

Sursa foto: Facebook/ GBM Online/ Matilda Wanburg
Sursa foto: Facebook/ GBM Online/ Matilda Wanburg

 🤗Zeci de copii moldoveni și refugiați din Ucraina au primit suport și un spațiu pentru socializare la Centrul Educațional „Anastasis” din Bălți, deschis acum un an. Copiii spun că se simt bine aici, toți îi protejează și îi susțin. „Chiar și oameni străini ne pot ajuta”, spun ei. Părinții și bunicii copiilor refugiați din Ucraina spun că centrul „Anastasis” a devenit pentru ei cel mai important loc pentru socializare. 

 

🔨Acoperișul din Notre Dame, devastat de foc, a fost reconstruit folosind tehnici medievale. Dulgherii au modelat manual tone de grinzi de stejar, pentru a face un nou cadru al acoperișului. Pentru structura de lemn au fost tăiați peste 1200 de stejari. Potrivit proiectului de reconstrucție, catedrala va fi redeschisă în decembrie 2024.
 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • În mai, Rusia a lansat peste 560 de rachete și drone kamikaze asupra Ucrainei în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari. O analiză Kyiv Post a arătat că aproape 90% dintre acestea au fost distruse de sistemul de apărare aeriană ucraineană.  
  • Atac cu drone la două rafinării de petrol din regiunea Krasnodar. Victime nu au fost înregistrate. Cele două rafinării sunt aproape de portul Novorossiisk din Marea Neagră, prin care are loc exportul de petrol din Rusia. 
  • Armata rusă a aruncat în aer o porțiune de drum la granița dintre Ucraina, Federația Rusă și Belarus. Aceasta pentru a împiedica o eventuală ofensivă ucraineană în regiunea Breansk din Rusia. Explozia a avut loc pe traseul Cernihiv-Breansk, în preajma stelei „Trei surori”, care în perioada sovietică simboliza prietenia dintre Ucraina, Rusia și Belarus. 

 

📸imaginea zilei 

Primii oficiali ajung la Chișinău. Printre aceștia Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului. 

Sursa foto: Facebook/ Ministerul de Interne
Sursa foto: Facebook/ Ministerul de Interne

🍷la desert 

E disponibil unul din cele mai așteptate seriale de pe Netflix. Serialul „Queen Charlotte“, un spin-off al serialului „Bridgerton“, care redă povestea tinerei Charlotte, fata ambițioasă dintr-o provincie germană, care urmează o cale interesantă și plină de provocări până a deveni regina Angliei, străduindu-se cu pasiune să reușească într-o lume dominată de bărbați.  

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare