Esențial: UE ne oferă mai mulți bani, Tauber ajunge pe banca acuzaților și scandal cu lopeți pentru nămol

Centrul și sudul țării au rămas astăzi pentru câteva ore fără energie din cauza deconectării a două linii de înaltă tensiune. Între timp, Republica Moldova este în așteptarea înalților oficiali care vor sosi la Summit-ul Comunității Politice Europene. Avem o zi plină cu informații interesante. Iată ce subiecte am ales pentru ziua de astăzi.  

🚩Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă au fost incluși pe lista sancțiunilor UE. Aceștia sunt acuzați că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova Sancțiunile prevăd înghețarea fondurilor deținute de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie.

😀Bun-venit, Europa, la noi acasă! Un spot video dedicat Summitului Comunității Politice Europene a fost lansat astăzi. Filmulețul a devenit viral în mediul online și promovează valorile, tradițiile și aspirațiile noastre europene. 

💵UE dublează asistența financiară oferită Republicii Moldova. Țara noastră va primi 295 de milioane de euro, cu 145 milioane mai mult decât i s-a promis anul trecut. Banii vor ajuta la reformele structurale ale țării.  

👤Doi militari moldoveni, aflați în misiunea KFOR, au fost ușor răniți în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo. Potrivit Ministerului Apărării, cei doi sunt în afara oricărui pericol. Militarii KFOR au fost antrenați la aplanarea ciocnirilor din Kosovo care au avut loc după ce primarii etnici albanezi au preluat mandatul în nordul Kosovo, o zonă populată în mare parte de sârbi. 

 🔨 Marina Tauber va apărea pe banca acuzațiilor. Urmărirea penală în privința deputatei și a Partidului Șor a fost finalizată. Potrivit procurorilor, Tauber a primit circa 10 milioane de lei de la Partidul Șor, în timp ce candida la funcția de primară a orașului Bălți. O parte din acești bani i-a introdus fals în formularele de donații cu numele a 104 persoane fizice. 

😕Scandal pe una dintre străduțele orașului Căușeni. Un grup de locatari a adus tehnică specială pentru a scoate nămolul de pe stradă, însă vecinii s-au opus. Cei din urmă au protestat cu lopata, afirmând că tractorul ar putea să le „strice terenul adiacent casei de locuit. 

🧒Ești generația Z? Cercetătorii au constatat că tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 de ani, angajați în câmpul muncii, au tendința să lucreze peste program. Tinerii muncesc ore în plus de frică să nu-și piardă locul de muncă și din nevoia de a demonstra că sunt buni și se descurcă. Însă, la scurt timp aceștia devin anxioși și epuizați. 

☂️Record național, înregistrat în luna aprilie. În luna trecută a plouat cu peste 300% mai mult decât norma lunară de precipitații, arată observațiile meteorologice.  

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • În această noapte Rusia a lansat asupra Ucrainei 31 de drone iraniene Șahed. 29 de drone au fost doborâte de sistemul de apărare aeriană al Ucrainei. În urma atacului, o persoană a fost ucisă, iar alte 13 rănite. Mai multe clădiri au fost avariate. 
  •  Moscova a fost atacată cu opt drone. Ministerul rus al Apărării anunță că cinci dintre ele au fost doborâte de sistemul de rachete Panțir-S, iar alte trei au fost anihilate electronic și „abătute de la țintele vizate”. Rusia afirmă că în spatele atacului ar sta „regimul de la Kyiv”, iar autoritățile din Ucraina declină implicarea sa, ironizând că „dronele poate au dorit să se întoarcă la creatorii lor”. 
  • Mai multe regiuni din Ucraina au rămas fără energie electrică. Întreruperi de curent electric au fost înregistrate în mai multe sectoare ale orașului Kyiv. Lumina a dispărut și în regiunea Harkiv, parțial în regiunea Dnipro, în Poltava și Odesa. Autoritățile încă nu au venit cu explicații.

📸imaginea zilei 

Prânzul jurnaliștilor pe teren. Echipa noastră pregătește un material ales de patronii redacției. 

Sursa foto: Ana Gherciu
Sursa foto: Ana Gherciu

🍷la desert 

Teatrul ODEON București va prezenta miercuri, 31 mai, la Chișinău, spectacolul „Gardenia” de Elzbieta Chowaniec. Spectacolul redă povestea a patru generații de femei din aceeași familie, care se confruntă cu tiparele comportamentale, constrângerile și moștenirea genetică. 

 Spectacolul va avea loc la Teatrul Național Eugene Ionesco, la ora 17:00. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare