Esențial: Atacatorul de la Aeroport este un fost polițist, băncile cu bucluc au fost mutate și FIFA este gata să schimbe regula ofsaidului

Subiectul atacului de la Aeroportul Internațional Chișinău ține cap de afiș. Președinta Maia Sandu a declarat 4 iulie zi de doliu național, în semn de comemorare a victimelor de la Aeroport. Drapelele de stat vor fi arborate în bernă, iar la ora 12:00 se va cinsti memoria victimelor prin păstrarea unui moment de reculegere. Citește mai jos și alte subiecte esențiale. 

✈️ Atacatorul de la Aeroportul Internațional Chișinău este fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan. El a activat în calitate de polițist timp de 7 ani, ulterior a fost concediat pentru o crimă similară comisă în 2013. Pentru aceasta el și-a ispășit pedeapsa și a ieșit înainte de termen din pușcărie. Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a precizat că atacatorul nu este membru a unei grupări teroriste. 

Alte știri la subiect: 

  • Statul va acorda familiilor victimelor câte 1 milion de lei.
  • În privința cetățeanului din Tadjikistan a fost aplicat arestul preventiv pentru un termen de 30 de zile. 
  • Procuratura Generală a inițiat un proces penal în care va ancheta felul cum angajații și-au exercitat obligațiunile de serviciu din data de 30 iunie 2023. 

🍷 Ucraina a devenit principala piață pentru alcoolul moldovenesc. În primul trimestru al anului, țara noastră a crescut livrările în Ucraina de circa 6,5 ori, urcând la 9,40 milioane de dolari, comparativ 1,44 milioane de dolari cu aceeași perioadă în 2022. Cu o cotă de 17,6% din totalul exporturilor, Ucraina a detronat Belarus și România, care ocupă locurile doi și trei.
 

💃 Balerina Alexandrina Sandu, de 14 ani, a ajuns în top 10 dansatori din lume, după ce s-a calificat în finala Dance World Cup. Ea a fost selectată dintre 7500 de participanți, din 50 de țări.  

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Culturii
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Culturii

🪑 Mai multe bănci instalate sâmbătă de-al lungul străzii Pan Halippa, unde nu există „un pic de umbră” și „cu view spre o șosea plină cu mașini” au trezit nemulțumirea internauților. După ce au devenit subiect de ironii și nedumerire, băncile au fost demontate și evacuate. Astăzi Primăria a anunțat că acestea au fost montate pe aleea pietonală ce face legătură între str. Pan Halippa și str. Vasile Alecsandri. Și de data aceasta locația a trezit comentarii ironice.

Sursa foto: Facebook/ Primăria Chișinău
Sursa foto: Facebook/ Primăria Chișinău

👟 Sportivii moldoveni care practică biatlon își vor îmbunătăți eficiența grație inteligenței artificiale. Președintele Federației Moldovenești de Biatlon, Dmitri Torner, spune că o nouă aplicație va identifica erorile de la antrenamente și oferi recomandări. Tehnologia presupune o cameră instalată pe traseu, care va monitoriza sportivii și va transmite datele în timp real în aplicație. 

 🛍️ Noua Zeelandă a devenit prima țară din lume care și-a extins interdicția asupra pungilor subțiri din plastic, care sunt de obicei folosite pentru a ține fructe sau legume în supermarketuri. Se așteaptă că noua interdicție va conduce la evitarea utilizării a 150 de milioane de pungi de plastic anual. Din 2019, când Noua Zeelandă a interzis pungile de plastic mai groase s-a evitat utilizarea a mai mult de un miliard de astfel de pungi. 

Revoluție în fotbal! FIFA este gata să schimbe regula ofsaidului, la propunerea lui Arsene Wenger (73 de ani), care lucrează acum la FIFA. Acesta a propus ca tușierul să ridice fanionul pentru ofsaid doar în momentul în care atacantul este cu toată suprafața corpului în fața fundașului, nu doar cu o parte, ceea ce avantajează jucătorii aflați în ofensivă. Noua regulă se va implementa la unele jocuri din Olanda, Italia și Suedia, iar dacă se va dovedi un succes, ideea lui se va aplica la nivel global și va schimba fotbalul. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Timp de o săptămână, Armata Ucrainei a eliberat 37 de kilometri pătrați din teritoriile ocupate. Trupele ucrainene continuă să avanseze în direcția Bahmut și în direcția sud, unde au fost eliberați 28,4 kilometri pătrați de teritoriu. În sud, forțele de apărare ale Ucrainei continuă ofensiva în direcțiile Melitopol și Berdeansk. 
  • Vladimir Putin ar putea ordona organizarea unei explozii la centrala nucleară de la Zaporijjea pentru a-și consolida poziția distrusă, scrie Times. Armata lui Putin nu a reușit de multă vreme să arate vreun succes real pe front, ceea ce dăunează imaginii lui, iar evenimentele din 24 iunie, potrivit Times, au demonstrat și mai mult precaritatea poziției lui Putin. Un alt argument în susținerea acestei poziții ar fi retragerea treptată a militarilor și a personalului din stație. 
  • Un centru internațional de anchetă însărcinat cu investigarea invaziei ruse în Ucraina se deschide la Haga. Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a infracțiunii de agresiune contra Ucrainei (ICPA) reunește procurori de la Kyiv, din Uniunea Europeană și SUA și de la Curtea Penală Internațională (CPI). Crearea acestui centru  este considerat ca o primă etapă înaintea creării unui tribunal special pentru a judeca oficialitățile ruse pentru declanșarea războiului din Ucraina. 

📸imaginea zilei 

Crește pâinea în satul Florica, raionul Căușeni. 

Sursa foto: Facebook/ Igor Cașu
Sursa foto: Facebook/ Igor Cașu

🍓la desert 

Proiectul documentar „Drumul Războiului”, realizat de jurnaliștii Andrei Captarenco și Viorica Tataru, continuă prin lansarea unei expoziții multimedia inedite, care va avea loc pe 5 iulie, ora 17:00, în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei.  

La expoziție vor fi prezentate toate materialele adunate de cei doi jurnaliști în cele mai afectate zone de război ale Ucrainei, iar la etajul trei al Muzeului Național de Artă va fi creat un spațiu imersiv unde vor fi reproduse culori sumbre și sunete de ambianță care vor transpune virtual vizitatorii în epicentrul războiului. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare