Esențial: Rusia ne roagă să nu îi dăm bani acum, companiile aeriene ar putea transmite datele despre pasageri și apune epoca media a lui Plahotniuc

E vară, iar știrile, la fel ca momentele răcoroase, devin tot mai rare. Dar nicio grijă, pentru noi e un prilej bun să găsim și să-ți aducem informații tot mai inedite.  

👉 UE oferă detalii despre pachetul de sprijin anunțat de Ursula von der Leyen la 31 mai la Chișinău. Acesta are cinci priorități: facilitarea dezvoltării economice, sprijinirea reformelor prin consolidarea capacității administrative, asigurarea securității energetice, consolidarea securității Moldovei, combaterea manipulării și dezinformării. 

🛑 Un cetățean al Rusiei, care are conexiuni cu trupele pro-ruse din Dombas, a încercat să între pe teritoriului Republicii Moldova. Aceasta a fost depistat în fluxul de pasageri de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Polițiștii de frontieră nu i-au autorizată trecerea frontierei de stat și a fost întors pe cale aeriană în statul de pornire. 

 🚩Companiile aeriene ar putea fi obligate să transmită datele personale ale pasagerilor către o unitate din cadrul Poliției de Frontieră, specializată în lupta cu terorismul și criminalitatea. Companiile vor trebui să transmită datele despre pasagerii zborului între 48 și 24 de ore până la ora programată a zborului. Aceste date vor fi păstrate pentru o perioadă de 5 ani, timp în care vor putea fi analize și utilizate în investigații. 

🙏 Moldova, rugată de Rusia să nu achite o datorie de $14,5 mln. În 2022, țara noastră urma să achite două tranșe dintr-un credit luat din Rusia încă în 2000. Însă Moscova, ca să nu piardă banii, ca urmare a sancțiunilor impuse de SUA și alte state occidentale, a rugat Chișinăul ca să îi țină la păstrare. Plățile urmează a fi efectuate, dar după ce vor fi ridicate sancțiunile impuse sau când va fi stabilită o altă modalitate de plată. 

📺 Apune epoca media a lui Plahotniuc? Posturile TV, Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Mega TV, Canal 5 și Familia, asociate anterior cu Vladimir Plahotniuc, nu difuzează deja de câteva luni conținut nou, inclusiv știri. Directorul Prime și Publika TV a explicat pentru NM că aceasta situație este un „moment tehnic”. Proprietarul Canal 5 a refuzat să răspundă la întrebări la telefon, iar compania Telestar Media, care deține posturile TV Canal 2 și Canal 3, a inițiat procedura de faliment. General Media Group Production, care producea content pentru toate posturile TV menționate, a inițiat de asemenea procedura de faliment. 

🖍️ A apărut cartea de colorat pentru copiii de toate vârstele PASĂREA MĂIASTRĂ ȘI CĂMAȘA FERMECATĂ. O carte care oferă celor mici șansa să descopere puterea magică a cămășii tradiționale românești. Povestea creată de Elena Briciuc – Solonari ne spune despre Pasărea Măiastră, care este fiica Soarelui și a Lunii și care a fost ascunsă de Sf. Vineri și surorile ei în Pomul Vieții. Tot sfintele i-au cusut Măiestrei o cămașă fermecată, care au ajut-o să învingă balaurul. Cartea va putea fi cumpărată la Festivalul IA MANIA de pe 1 Iulie.

Sursa foto: Facebook/ Elena Briciuc - Solonari
Sursa foto: Facebook/ Elena Briciuc – Solonari

🙂 Descoperire rară pe un deal din Fălești. O statuetă antropomorfă, care reprezintă un bărbat și care a fost creată acum circa 6.000 de ani, a fost găsită de arheologi în apropiere de satul Glinjeni. Figurina misterioasă este făcută din lut ars, fiind una rară, pentru că mai des sunt găsite cele care reprezintă femei. 

😔 România a rămas fără bani pentru refugiații ucraineni. Aceștia nu au mai primit din luna aprilie banii promiși de guvernul român sub forma unui ajutor financiar pentru fiecare familie. Mulți declară că singura variantă este să se întoarcă în Ucraina, „fix acolo de unde au fugit”. 

🔚Manifest împotriva călătoriilor. Un articol recent din The New Yorker susține ideea nepopulară că actul de a călători este supravalorat, citând mai mulți autori consacrați, care susțin că așteptările pe care le avem de la această activitate, de a obține cunoștințe și a reveni acasă schimbați, nu se împlinesc aproape niciodată. Mai mult, turismul schimbă mai mult locul de destinație decât călătorul. O lectură contra curentului, numai bună pentru perioada vacanțelor și a călătoriilor.  

 RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • De la Prigojin la Putin! Kremlinul a decis să preia controlul asupra mercenarilor Wagner din străinătate și a anunțat deja autoritățile din Siria, Republica Centrafricană și Mali că a preluat controlul asupra mercenarilor. Circa 6.000 de mercenari ruși se află în Africa și Orientul Mijlociu. Cu ajutorul acestora Kremlinul vrea să-și întărească influența. 
  • Autoritățile de la Kyiv anunță că luptele aprige în jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk continuă. O înregistrare cu drona arată că orașul practic a fost distrus. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, comentând filmarea, a spus că acum Bahmut „cu greu mai poate fi numit oraș”.

  • Unde e Surovikin? Generalul Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon” pentru tacticile sale în timpul conflictului în Siria, ar fi fost reținut. Potrivit FT, comandantul adjunct al grupului comun de trupe ar fi fost reținut, după rebeliunea mercenarilor Wagner. Surovikin întreținea relații bune cu Evgheni Prigojin și ar fi știut despre intenția acestuia. Kremlinul a refuzat să comenteze această informație.  

 📸imaginea zilei 

Vremea dudelor.

Sursa foto: Facebook/ Alina Matei/ Susținem afacerile locale din R. Moldova
Sursa foto: Facebook/ Alina Matei/ Susținem afacerile locale din R. Moldova

🍓la desert 

NXNHouse, renumita casă de pe strada Eminescu 36, construită în stilul construcționismului își deschide larg ușile pentru un tur interactiv al casei, care în prezent este un centru de artă și un loc de atracție pentru muzicieni și artiști. Seara programului va include concerte, jam sessions și prestații ale DJ-ilor, precum și colaborări artistice comune.  

Evenimentul va începe pe 30 iunie la 15:00 și va dura până la 03:00 pe 1 iulie. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare