Esențial: Serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale la Ungheni, cât costă să faci un deepfake și muzeul care a răspuns activiștilor

Vine weekendul. Vestea bună e că vara e tot mai aproape. Vestea nu prea bună e că trecem la ora de vară și „dormim mai puțin”. Iată cu ce informații încheiem săptămâna. 

 👉 Anatolie Topală a anunțat prioritățile Ministerului Educației: 

  • școlile din țară vor avea catalog electronic. Acum acesta e funcțional în 560 de instituții; 
  • în 70 de școli vor fi create laboratoare IT; 
  • școlilor le vor fi transmise 5000 de laptopuri; 
  • va creat sistemul e-admitere pentru învățământul superior, care va permite depunerea actelor în regim online. Și diplomele de licență vor fi eliberate în format digital. 

Despre alte priorități în domeniu vezi aici. 

 🙏La Ungheni a fost inaugurat primul serviciu specializat pentru victimele violenței sexualeAcesta oferă fiecărei persoane adulte care a fost victimă a violenței sexuale posibilitatea de a beneficia de asistență medicală, legală, psihologică și socială într-o singură locație. 

 🔨A început reparația clădirii Circului din Chișinău. Uniunea Europeană a alocat peste 1.800.000 euro pentru proiect deocamdată, dar costul final este estimat acum la peste 11.000.000 de euro. 

Sursa foto: Facebook/ Delegația UE în RM
Sursa foto: Facebook/ Delegația UE în RM

 😥PDM a plecat, dar problemele au rămas. În timpul guvernării PDM, democrații din Rezina au vrut locuințe sociale. Au găsit un bloc în paragină, au aplicat la un proiect european și au început lucrările. Proiectul a înghițit peste 46 de milioane de lei, iar pentru încheierea lucrărilor mai sunt necesare alte câteva milioane de lei. S-a constatat însă că blocul avea proprietari încă din timpul Uniunii Sovietice. Citește investigația aici.  

🤞CNA vrea argumente pentru retrocedarea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău Mitropoliei Basarabiei! CNA spune că deși scopul proiectului este unul bine conturat, consideră că aprobarea acestuia va putea fi apreciată ca un precedent judiciar și că în viitor vor putea fi alte solicitări de acest gen.  

🔧De ce ai nevoie pentru a crea un video deepfake? De 11 dolari și  8 minute, răspunde un profesor de la Universitatea din Pennsylvania, SUA. El a demonstrat cum pot fi create imagini, text, audio și video extrem de credibile cu ajutorul ChatGPT, Bing sau DALL-E, accesibile oricui. Reamintim că recent au apărut imagini false generate de AI care îl arată pe Donald Trump arestat și o fotografie falsă cu liderul chinez Xi Jinping și Vladimir Putin. 

💻De la 1 aprilie, locuitorii din Luxemburg vor primi din partea statului compensația integrală pentru costul tuturor contraceptivelor, cu excepția prezervativelor. Compensația va fi acordată fără restricții de vârstă. Rambursarea integrală acoperă, de asemenea, vasectomia și sterilizarea feminină. 

😏Muzeele contraatacă! Muzeul de arte din Viena, unde ecologiștii au stropit un tablou de Gustav Klimt, a lansat recent expoziția „Câteva grade în plus”, unde toate lucrările au fost afișate sub un anumit unghi de înclinare.  

Un vizitator al muzeului Leopold se uită la tabloul „Un băiat la izvor” de Albin Egger Lienz, REUTERS /Leonhard Foege
Un vizitator al muzeului Leopold se uită la tabloul „Un băiat la izvor” de Albin Egger Lienz, REUTERS /Leonhard Foege

 

UCRAINA 

 

  • În noaptea spre vineri, Moscova a efectuat un atac masiv asupra teritoriilor ucrainene. Armata rusă a folosit o gamă largă de arme, inclusiv bombe aeriene ghidate. Acestea sunt foarte periculoase pentru că sunt capabile să zboare pe distanțe lungi. Peste 10 bombe ghidate au atacat obiective din regiunea Sumî. Nouă civili au fost uciși, iar 26 de persoane au fost rănite. 
  • Bunuri ascunse în valoare de 12 milioane de dolari ale fostei prezentatoare TV Oksana Marcenko, soția politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk,  au fost arestate de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Marcenko este suspectată că a finanțat grupări rusești. Anterior, acesteia i-au fost arestate alte proprietăți, în valoare de 153 de milioane de dolari. 
  • În Crimeea, șeful administrației locale numit de Moscova, Serghei Aksionov, a  creat o nouă grupare de mercenari numită „Convoi”. Aksionov este un apropiat al lui Evgheni Prigojin, șeful grupul de mercenari Wagner. Noua grupare reprezintă un fel de rezervă a armatei ruse. Membrii săi încheie două contracte – cu gruparea, dar și cu Ministerul Rus al Apărării. 

📸imaginea zilei 

Azi venim cu rubrica parcă nu-i în Moldova”. O tumbă de afiș s-a transformat într-un obiect de artă urbană.

Sursa foto: Facebook/ Andrei Jicol
Sursa foto: Facebook/ Andrei Jicol

🍡la desert 

Teatrul Eugene Ionesco te invită la premiera spectacolului „Gaițele” (sau „Cuibul de viespi”), o comedie tragică în două acte. Spectacolul poate fi urmărit pe 25, 26 martie, la 18:30, 17:30. 

Sigur ai chef să asculți un țambal cinstit duminica asta. La Sala cu Orgă îl poți vedea pe Alexandru Șura, după 8 ani de pauză. Duminică, 26 martie, 18:30. 

Ne auzim luni cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare