Esențial: Putin va fi arestat dacă ajunge în Moldova, unde se odihnesc moldovenii, un nou pod peste Prut

Este o zi interesantă din punct de vedere informațional. Așteptăm declarația oficială a Uniunii Europene de a sancționa moldovenii care destabilizează situația din Republica Moldova. Uite ce știri am selectat pentru ziua de astăzi.  

👤Președintele Federației Ruse Vladimir Putin va fi arestat dacă ajunge în Republica Moldova, declară președinta Maia Sandu. Potrivit ei, Republica Moldova este semnatară a acordului Curții Penale Internaționale, care a emis mandat internațional de arest pe numele lui Putin. 

 🚩Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Gheorghe Cavcaliuc urmează să fie incluși pe lista sancțiunilor europene pentru destabilizarea Republicii Moldova. Alți doi moldoveni urmează să fie sancționați pentru acțiuni contra Ucrainei. Lista trebuie să fie aprobată de Consiliul UE (țările membre). 

🚗Peste Prut a fost deschis un nou punct de trecere a frontierei. Punctul Leova – Bumbăta este deschis traficului internațional rutier. Acesta va lucra în regim de zi, în intervalul 08:00 – 20:00. Pentru început, acces vor avea doar automobilele cu masa totală de 3,5 tone, pe un pod flotant. 

Sursa foto: Facebook/ Ministerul de Interne
Sursa foto: Facebook/ Ministerul de Interne

Tirex Petrol, unul dintre cei mai mari jucători pe piața petrolieră din Moldova, suspendă activitatea celor 80 de benzinării deținute. Compania spune că nu mai obține profit. Pe de altă parte, ANRE sugerează că de vină este chiar compania – pentru că are prea multe benzinării și acestea nu sunt eficiente.  

😎Unde se odihnesc moldovenii? Egipt, România și Turcia sunt top trei destinații unde au preferat să meargă la odihnă moldovenii în primele trei luni ale acestui an. Statistica arată că 28,4 de mii de cetățeni de la noi au mers la odihnă peste hotare, ceea ce este cu 74,2% mai mult față de perioada similară a anului trecut.  

🌈 CEDO cere României să recunoască familiile formate din persoane de același sex. Curtea a stabilit că România a încălcat drepturile a 21 de cupluri de același sex refuzând să le recunoască juridic. Judecătorii au respins argumentul guvernanților români că legiferarea cuplurilor gay va avea un impact negativ asupra căsătoriei tradiționale, întrucât, „cuplurile heterosexuale se vor putea căsători în continuare”.  

📱A apărut o nouă aplicație bazată pe inteligența artificială, numită „TikTok al știrilor”, care ar putea rivaliza cu Twitter. Artifact, la fel ca TikTok -ul,   folosește învățarea automată pentru a-ți înțelege interesele și, cu ajutorul unui algoritm, îți sugerează povești – dar nu videoclipuri – ci știri.

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  •  Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a vizitat poziții din prima linie, în zona de apărare Vugledar-Mariinka. Președintele s-a întâlnit cu pușcași marini cu ocazia Zilei Corpului de Marină al Forțelor Armate. „I-am premiat pe cei mai puternici. Am onorat memoria celor mai buni”, a spus el.

  • LegiuneaLibertatea Rusieiși Corpul Voluntarului Rus au anunțat extinderea eliberării regiunii Belgorod din Rusia. Membrii celor două structuri spun au reușit distrugă mitul rușii sunt în siguranță și Federația Rusă este puternică. Ministerul rus al Apărării a declarat că a ucis 70 de participanți la „invazie” și nimicit patru vehicule de luptă blindate.
  •  Compania finlandeză Gasum, prin arbitraj, a reziliat acordul cu Gazprom pentru furnizarea de combustibil. Gasum este prima companie europeană care a reziliat un contract pe termen lung cu monopolistul rus. Contractul dintre Gasum și Gazprom era valabil până la 31 decembrie 2031. 

📸imaginea zilei 

Vine vara! Au apărut primele cireșe pe piață.

Sursa foto: Facebook/ Cucoara Daria
Sursa foto: Facebook/ Cucoara Daria

🍡la desert 

Nu rata Gala interpreților care cântă la instrumente populare vechi. La 26 mai, ora 11:00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (str. Kogălniceanu nr. 82), vor evolua instrumentiști profesioniști și amatori, de pe ambele maluri ale Nistrului.

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare