ESENȚIAL: Avem o rută nouă pentru gazele naturale, trei condiții de aderare la UE îndeplinite și gospodarul din Căușeni care crește fructe exotice în grădină 

Săptămâna se încheie cu evenimente interesante și cu oportunități pentru Republica Moldova.

🛧 Cetățeanul străin care a sărit de pe trapa avionului a intrat în procedura de azil în Republica Moldova. Acesta a sărit de pe trapă, întrucât nu voia să se întoarcă în țara de origine pentru că s-ar afla în pericol. Poliția de Frontieră anunțase anterior că i s-a refuzat intrarea în Republica Moldova pentru că nu avea acte valabile. Persoana străină a fost preluată de către reprezentantul Inspectoratului General pentru Migrație pentru a fi cazată și a i se aplica procedurile specifice azilului. 

⚡ Republica Moldova va primi un împrumut în valoare de 120 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD) pentru implementarea proiectelor de reformă în sectorul energetic. Pe lângă împrumut, țara noastră va beneficia și de un program de asistență tehnică, finanțat printr-o donație de cinci milioane de euro, acordată prin intermediul Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene. 

⛽ Încă o rută de transportare a gazelor naturale va fi disponibilă pentru Moldova. Autoritatea de reglementare în domeniul energiei НКРЕКП a demarat procedura de aprobare a tarifului de intrare în punctul de interconectare Oleksiivka, pe direcția din Moldova spre Ucraina. Asta înseamnă că participanții de pe piața gazelor naturale vor putea utiliza punctul Oleksiivka pentru transportul gazelor naturale din Moldova în Ucraina, inclusiv pentru stocarea gazelor naturale în depozitele de gaze din Ucraina (care sunt cele mai mari din Europa), precum și pentru posibilitatea importului de gaze naturale în Ucraina prin gazul moldovenesc.  

👩🏿‍⚖️ Consiliul Suprem al Magistraturii nu a reușit să desemneze un judecător la Curtea Constituțională. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a considerat că niciunul dintre cei 11 candidați pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională nu au capacitățile necesare pentru exercitarea acestei funcții. Decizia a fost luată la ultima reuniune.  

Citește aici: Ce este puterea judecătorească și cum e construită în Moldova? 

🏅 Locul trei pentru atletul Andrian Mardare la Jocurile Europene de la Cracovia-Malopolska 2023, divizia a doua, a anunțat Comitetul Național Olimpic și Sportiv. El a înregistrat rezultatul 80.16 metri la aruncarea suliței, fiind devansat de lituanianul Edis Matusevicius (84.22) și ucraineanul Artur Felfner (82.24). Iar tandemul Daniela Cociu – Maria Olărașu a fost la o secundă distanță de medalia de bronz la canoe, Jocurile Europene de la Cracovia-Malopolska pe distanța 500 metri. Ele au înregistrat rezultatul 2:00.121, fiind întrecute de reprezentantele Ucrainei, Spaniei și Ungariei. 

🥝 Un bărbat din Căușeni crește în grădina proprie rodii, kiwi, lămâi și curmale. Jurnaliștii de la Studio-L din Căușeni au făcut un reportaj despre bărbatul care de 10 ani experimentează în grădină.  

🙏 Ucraina a implementat până acum pe deplin două din șapte, Moldova trei din nouă și Georgia trei din douăsprezece condiiții de Comisia Europeană ca condiții anul trecut pentru aderarea la UE, a confirmat joi comisarul pentru extindere, Olivér Várhelyi. „Pentru Moldova, cea mai mare parte a muncii trebuie concentrată în jurul corupției și în lupta împotriva crimei organizate”, a declarat acesta, menționând tot aici și lupta împotriva criminalității financiare, spălarea banilor și reformele administrației publice. 

😔 La șapte ani de la Brexit, peste 50% dintre britanici cred că Regatul Unit a greșit când a ales să părăsească UE. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.525 de adulți la începutul lunii iunie. 34% din persoanele intervievate continuă să creadă că Brexit-ul a fost decizia corectă. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

Dacă acțiunile lui Putin și „ale păpușilor lui” duc la contaminarea radioactivă a teritoriului aliaților NATO, acestea vor fi considerate un atac asupra NATO”, este o rezoluție apărută recent în SUA. Proiectul de lege a fost prezentat de senatorul republican Lindsey Graham și de democratul Richard Blumenthal. „Amenințarea ca Rusia să folosească arme nucleare este reală. Dacă faceți asta și urmați aceste ordine – vă puteți aștepta la un răspuns serios din partea NATO. Veți fi în război cu NATO”, a spus Graham. 

Forțele armate avansează și reușesc în zonele Melitopol și Berdian. Acolo,  rușii suferă pierderi grele. În direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka, Mariinsk forțele armate ucrainene rețin ofensiva inamicului. 

Trupele ucrainene pot străbate liniile rusești și pot ajunge în Peninsula Crimeea ocupată până la sfârșitul verii, dacă sunt suficient sprijinite cu ajutorul militar extins al Occidentului”, declarația aparține fostului comandant al armatei americane în Europa Ben Hodges.  

Al 11-lea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei intră în vigoare, anunță Ministerul de Externe al Estoniei. Pachetul include: 

  • interzicerea transportului petrolului de-a lungul ramului de sud a conductei Drujba; 
  • restricționarea intrării în zona euro pentru remorci de marfă rusești; 
  • sancțiuni împotriva a 70 de persoane fizice și 30 de persoane juridice; 
  • măsuri împotriva ocolirii restricțiilor introduse anterior. 

📸imaginea zilei 

Câțiva locuitori ai satului Budești, Chișinău s-au implicat în amenajarea unor spații comune de odihnă. Cetățenii au instalat un proiector la care urmăresc meciuri de fotbal, filme și desene animate.  

Fotografie de Sergiu Brînza 

🍨 la desert 

La desert, alege unul dintre cele zece festivaluri despre care am scris că vor avea loc vara asta: „SânzIEne Unghenene”, Ziua Portului Popular, Festivalul Pescarilor de la Nistru și altele. Vezi AICI lista de recomandări.

Dar dacă vrei să rămâi în Chișinău, încearcă târgul meșterilor populari. 

Târgul Meșterilor Populari este organizat în contextul Zilei Naționale a Portului Popular duminică, 25 iunie, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Scopul evenimentului este promovarea meșteșugului confecționării portului tradițional și transmiterii sale la generațiile viitoare. 

Organizatorii încurajează vizitatorii să poarte în ziua evenimentului costum popular. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare