Esențial: Cum Putin nu a vrut asocierea Moldovei cu UE, moldovenii plătesc tot mai mult cu cardul și cum să te odihnești la „Porțile Raiului”

Summitul a luat sfârșit, dar ecoul acestuia încă se resimte puternic atât la noi, cât și în Europa. Dar uite ce alte subiecte interesante am selectat pentru acest sfârșit de săptămână. 

💂Republica Cehă va inaugura în luna august la Chișinău un nou oficiu pentru atașatul său militar. Acest lucru va face mai simplu și schimbul de informații dintre cele două țări. De asemenea, Cehia va sprijini instalarea unui radar pentru supraveghere a spațiului aerian în Rep. Moldova. 

👀Vladimir Putin a insistat în 2014 ca Republica Moldova să nu semneze Acordul de Asociere cu UE, recunoaște fostul președinte al țării, Nicolae Timofti. Acest lucru s-a întâmplat la summitul CSI de la Minsk. Timofti a povestit că Putin a încercat atunci să-l trateze de pe poziții de superioritate. „Eu i-am explicat că la noi nu e ca în Rusia – că președintele nu poate schimba actele votate de Parlament și i-am spus tranșant că Moldova merge hotărât spre UE”, mai dezvăluie fostul președinte. 

Canada a anunțat că impune sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Constantin Botnari, Gheorghe Cavcaliuc şi Marina Tauber. Este pentru prima dată când în lista sancțiunilor occidentale apar Veaceslav Platon, Constantin Botnari și Vladimir Andronachi. 

 🌐Guvernul Marii Britanii va aloca £10,5 milioane (circa 11,5 mln euro) Republicii Moldova pentru a ajuta refugiații ucraineni din țara noastră. 

💳Hai cu cardul! Plățile efectuate de către moldoveni cu cardul au ajuns la 53 de miliarde de lei în primul trimestru din 2023, cu 16,7 miliarde de lei mai mult față de anul trecut. Experții spun că după pandemie moldovenii aleg tot mai des plata cu cardul și nu exclud că în acest an vom avea, pentru prima dată de la apariția cardurilor în 1997, o scădere a volumului de bani retrași la bancomate.  

🥀Hai la Porțile Raiului! Locuitorii satului Căplani din raionul Ștefan Vodă au transformat un loc din apropierea localității într-o zonă turistică numită „Porțile Raiului”. Locul se află în apropiere de pădure, lângă o stâncă, unde curg 20 de izvoare.  

 

🍺O berărie din Germania a anunțat că vrea să devină prima fabrică de bere ecologică din lume și să lanseze berea sub formă de praf. Berea va putea fi fabricată în condiții de casă cu doar două ingrediente – pulberea de bere și apă. Băutura nu va conține alcool. 

 🔔Sunetele de notificări de la gadgeturile noastre ne provoacă stres și ne epuizează, atenționează cercetătorii. Când cantitatea de informații pe care trebuie să o procesăm depășește capacitatea noastră mentală și sărim de la o sursă de informație la alta se creează un sentiment  de „pierderea controlului”. Aceasta este o situație de stres, „a cărei formă extremă este epuizarea”. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Toate adăposturile antiaeriene și structurile de protecție din Ucraina vor fi verificate la ordinul președintelui Volodimir Zelenski. Asta după ce ieri trei persoane, inclusiv o fetiță de nouă ani, au fost ucise la Kyiv în urma căderii resturilor de la rachetele rusești. În acel moment, persoanele au fugit la un adăpost antiaerian care s-a dovedit a fi închis. 
  •  În noaptea de 2 iunie, trupele ruse au atacat orașul Kyiv cu 15 rachete de croazieră și 18 drone kamikaze. Apărarea aeriană a Ucrainei a precizat că toate țintele aeriene au fost distruse. Două persoane au fost rănite. Aceasta a fost al șaselea atac aerian în șase zile, iar rușii își schimbă armele de fiecare dată. 
  •  SUA a anunțat că a încetat să prezinte Rusiei informații despre starea și localizarea armelor sale strategice, inclusiv rachete și lansatoare, după ce  Rusia și-a suspendat participarea la Tratatul privind reducerea armelor strategice ofensive. De asemenea, Washingtonul va revoca vizele eliberate specialiștilor ruși pentru inspecțiile prevăzute în temeiul tratatului. 

📸imaginea zilei 

De prin Chișinău.

Sursa foto: Facebook/ Alex Buretz
Sursa foto: Facebook/ Alex Buretz

🍷la desert 

Dacă ai chef să guști un vin bun, vino la Festivalul „DeVin&DeGust”, pe 3 și 4 iunie, pe strada Pietonală „Eugen Doga” din capitală. Vor fi prezente  peste 25 de vinării, iar accesul este gratuit. 

Pe 3 și 4 iunie, la Cetatea Getică aflată pe malul Răutului la Trebujeni, va avea loc Festivalul Antic „Dacia Liberă, unde peste 80 de actori vor deveni daci, tarabostes, sarmați, carpi, Iele, Sânziene sau legionari romani și vor reconstitui cele mai fascinante momente din istoria strămoșilor noștri geți și interacțiunile lor cu imperiul roman. 

La  3 iunie, la Artcor, în cadrul Festivalului Industriilor Creative va avea loc un concert al trupei Via Dacă. 

Pe 4 iunie, la Artcor va avea loc atelierul „Fotografia de-altădată” cu fotograful român Octavian Bâlea.

Ne auzim luni cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare