Esențial: Cum sunt mutilați copacii în Chișinău, un meteorit pe cerul României și seară de povești cicliste

Mâine ne așteaptă o zi „de foc” 🌞: meteorologii au emis Cod Galben de caniculă, iar temperatura maximă a aerului va cuprinse între +33 și +37°C. Până atunci, uite ce subiecte am selectat pentru ziua de astăzi. 

 🛑 Tot mai departe de CSI. Guvernul a aprobat astăzi denunțarea altor trei acorduri. Documentele vizează domeniul educațional, economic și activitatea trupelor de grăniceri ale statelor CSI. Iată alte decizii aprobate de miniștri: 

  • La Băcioi va fi creată o tabără militară modernă conform standardelor militare occidentale. Guvernul a decis ca două loturi de teren cu destinație agricolă, din extravilanul comunei Băcioi, să fie transmise Ministerului Apărării, pentru dezvoltarea infrastructurii militare.  
  • Familiile victimelor atacului de la Aeroportul Internațional Chișinău vor primi câte un milion de lei, din fondul de rezervă al Guvernului. 
  • Podul rutier peste râul Nistru Cosăuți – Yampil va avea o lungime de peste 1400 de metri, două benzi de circulație și două trotuare pietonale pe ambele părți. Construcția va fi dată în exploatare în 2025. 
  • Guvernul a aprobat două noi forme de subvenționare a fermierilor – postinvestiție și subvenționarea investițiilor pe etape.  

🌳 Cum sunt mutilați copacii în Chișinău. Ecologiștii sunt revoltați de felul în care rădăcinile copacilor din capitală sunt afectate în timpul reparațiilor trotuarelor. Inspectorii de mediu din cadrul Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău au declanșat o serie de controale suplimentare în strada 31 August, din municipiul Chișinău, în scopul evaluării daunelor suferite de arbori. Un material la această temă citește aici. 

Sursa foto: Facebook/ Seed It Forward
Sursa foto: Facebook/ Seed It Forward

🏡 A cui e clădirea? Un incendiu izbucnit în clădirea istorică amplasată la intersecția străzilor Veronica Micle cu Vasile Alecsandri a trezit discuții aprinse pe rețelele sociale. Incendiul a fost lichidat, iar victime nu au fost înregistrate. În același timp, internauții se întreabă de ce clădirea, monument istoric, este abandonată și distrusă. Anterior primăria Chișinău promitea o transforme într-un centru cultural în cinstea compozitorului Eugen Doga. 

Sursa foto: Facebook/ Sergiu Musteata
Sursa foto: Facebook/ Sergiu Musteata

🥉 Cu medalii din Japonia! Lotul olimpic al R. Moldova a obținut trei medalii de bronz și trei mențiuni de onoare la Olimpiada Internațională de Matematică de la Tokyo. Medaliații cu bronz sunt: Dan Cernatinschi, Dragoș Port și Alin Popescu, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Constantin Babuc, Marius Cerlat și Robert Barbuța.

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

🍓 Căpșuni profitabile! Ana Gavriluța din satul Copanca, raionul Căușeni, care cultivă căpșuni în câmp deschis, a reușit timp de opt ani majoreze de la 30 ari până la 5 hectare suprafețele cultivate, iar pasiunea a devenit o afacere profitabilă. A construit două sere a câte 10 ari fiecare, pe care le-a dotat cu echipament de irigare și folie de mulcire, care ajută la încălzirea solului și combaterea dăunătorilor. Din cele două sere, antreprenoarea culege zilnic în perioada de recoltare până la 400 kg de căpșune, pe care le vinde la piețele din Chișinău și online.

Sursa foto: PNUD Moldova
Sursa foto: PNUD Moldova

🌠 Un meteorit pe cerul României. Ieri seara pe rețelele sociale, sute de oameni au raportat au văzut o lumină strălucitoare pe cer. Salvamontiștii români au crezut este un avion cu probleme tehnice. Situația la început era incertă, întrucât nu era declanșată o alerta de aeronavă cu probleme sau prăbușită. Ulterior, presa din Bulgaria a scris meteoritul ar fi căzut în Bulgaria, unde în regiunea Vidin s-a auzit un bubuit puternic. 

😢 Scriitorul de origine cehă Milan Kundera a murit la vârsta de 94 de ani. Autorul romanelorIgnoranța”, „Iubiri caraghioase”, „Cartea râsului și a uităriișiInsuportabila ușurătate a ființei”, a fost renumit în întreaga lume pentru cărțile sale traduse în patruzeci de limbi. Kundera a primit în 2020 premierul Franz Kafka în semn de recunoaștere pentru întreaga sa carieră. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Bune, dar nu ideale. Volodimir Zelenski a calificat rezultatele summitului NATO de la Vilnius drept bune, dar acestea ar fi ideale dacă Ucraina ar fi invitată să se alăture Alianței. „Cu toate acestea, pentru prima dată, partenerii și-au exprimat încrederea în viitorul Ucrainei în NATO”, a declarat Zelenski. 
  • Țările G7 au adoptat o declarație privind garanțiile de securitate pentru Ucraina și au promis că vor oferi sprijin militar țării în mod „permanent”. G7 a spus că va oferi trupelor ucrainene „echipament militar modern pe uscat, în aer și pe mare”. „Se va acorda prioritate apărării aeriene, artileriei și armelor cu rază lungă de acțiune, vehiculelor blindate și altor capacități cheie, cum ar fi avioanele de luptă”, se arată în declarație. 
  • 6 persoane au fost rănite azi în urma unei explozii în regiunea Zaporijjea, inclusiv un copil. Deși sursa exploziei nu a fost confirmată oficial, presa locală a scris despre rămășițele unei drone rusești care au explodat într-un parc din oraș.

📸imaginea zilei 

Fotografie de Alexandru Lebedev.

🍦la desert 

 Ai nevoie de inspirație ca să urci pe bicicletă? Mâine, 13 iulie, la Zpațiu (Șciusev 103), vei avea posibilitatea să asculți oamenii care au trăit călătorii incredibile pe bicicletă. Printre cei invitați va fi Tigran, care de 15 ani pornește în călătorii lungi cu bicicleta prin munții Alpi și țări precum Norvegia și Olanda și  Serghei și Tatiana Malyshev, un cuplu inedit, care au cutreierat Moldova, Ucraina, România și țările baltice pe bicicletă și care vor povesti despre experiența de a călători cu doi copii mici pe bicicletă. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale! 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare