„Du-te la Ileana, că face borș mai bun.” Ileana Gojan gătește zeamă de găină cu borș din huște

Ileana Gojan a fost bucătăreasă întreaga sa viață în colhozul din Fîrlădeni, apoi, cu destrămarea acestuia, în cooperativa agricolă a satului. A hrănit mii de oameni cu prânzuri calde, iar unii îi cereau rețeta pentru că doreau același gust al mâncării și acasă.

Gătește zilnic, deși de mai bine de treisprezece ani, de când și-a pierdut soțul, locuiește singură. Zice că bucătăria îi ține de singurătate. Refuză să cumpere borș-praf de la magazin pentru că, spune ea, nimic nu se compară cu borșul acru din tărâțe pe care îl pune la fermentat timp de două-trei zile, cu apă fiartă cu mărar și alte ierburi din grădina sa. Am gustat și noi zeama de găină pe care a pregătit-o cu borș acru din huște și suntem de acord cu ea, cea mai bună zeamă pe care am mâncat-o vreodată.

Avea oaspeți în ziua în care am vizitat-o – feciorul și fiica sa care s-au căsătorit și locuiesc în sudul țării, o ocazie rară să pună mai mult de o farfurie pe masă. S-a mișcat cu dibăcie prin bucătărie, a tăiat tăiețeii și a dres zeama cu mărar proaspăt adus din grădină. I-am simțit bucuria cu fiecare polonic turnat în farfuriile oaspeților.

Mai mult decât singurătatea din propria casă o sperie și o întristează satul rămas fără oameni, mai ales în serile lungi de iarnă când trec zile la rând fără să întâlnească un om.

Rețeta pentru Zeamă de găină cu borș acru

– Punem la fiert o găină pentru două-trei ore.

– Când carnea e fiartă, adăugăm ceapa, morcovul, rădăcina de țelină.

– Peste zece minute, adăugăm cartofii.

– Dregem zeama cu borșul din tărâțe care a fermentat cel puțin două zile și ne apucăm de tăiat tăiețeii.

– Adăugăm tăiețeii și îi lăsăm să fiarbă până se ridică la suprafață.

– Adăugăm mărar, pătrunjel și lăsăm zeama cu capacul pe ea pentru cel puțin 10 minute. O servim fierbinte cu smântână și ardei iute.

Poftă bună!

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.