Cum să ai grijă de sănătatea ta mintală în zece pași

Pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și criza economică din țară au pus o presiune mare pe reziliența noastră. Pentru a preveni riscul de apariție a bolilor de sănătate mintală, psihologa Ina Crasnojon vine cu zece sfaturi pe care poți să le aplici începând chiar de astăzi.

Formează-ți o rutină zilnică diversificată. Persoanele cu un regim diversificat riscă mai puțin să se confrunte cu o problemă de sănătate mintală. Când îți organizezi rutina zilnică, include activități care te ajută să ai o stare de bine. Fă-ți o evaluare la finalul zilei, pune accentul pe lucrurile pe care ai reușit să le faci. Această practică te va motiva să fii mai bun(ă) mâine.

Apelează la grupul de suport. Indiferent de situațiile stresante cu care te confrunți, este bine să ai în preajmă un grup de suport la care să apelezi atunci când nu te simți bine. Încearcă să ai una sau două persoane de la care poți cere ajutorul atunci când ai insomnii, nu mai ai chef să te ridici din pat, te confrunți cu stări depresive, etc. Fie că e vorba de prieteni, membrii familiei, rude sau vecini și colegi.

Oferă ajutor. Când oferim sprijin oamenilor, corpul nostru se încarcă cu endorfine, substanțe chimice produse în mod natural de sistemul nervos, pentru a face față durerii sau stresului. În momentul în care suntem implicați în acte de binefacere sau oferim ajutor altor persoane, nu doar devenim mai buni, dar și ne încărcăm bateriile.

Practică cât mai multe activități în aer liber, plimbări, exerciții. Acestea vor pompa adrenalină în corpul tău. Deseori, persoanele care se confruntă cu diverse probleme de sănătate mintală renunță la toate activitățile pe care le au. Totuși, mișcarea, ca parte din regimul zilnic, s-ar putea să te mențină într-o stare de bine și să creeze un punct de reper – ceva concret de făcut în fiecare zi.

Planifică-ți eficient sarcinile. Încearcă să nu stabilești standarde foarte înalte și așteptări ireale. Atunci când nu realizezi lucrurile pe care ți le-ai propus, s-ar putea să fii dezamăgit. De aceea, planificarea eficientă și realistă te poate ajuta să-ți atingi scopurile mai ușor.

Acceptă că nu ești perfect(ă). Este greșit să credem că putem să le reușim pe toate sau să ne comparăm mereu cu ceea ce vedem pe rețelele de socializare. Fiecare eșuează și nu este cazul să ne învinovățim de fiecare dată asta se întâmplă.

Oferă cât mai multe încurajări oamenilor din preajma ta și învață-te să le primești înapoi. În momentul în care vei manifesta bunătate și deschidere față de cei din jur, ei te vor răsplăti la fel. Încurajează-ți colegii, fă complimente, pune accentul pe lucrurile bune din viața ta și a oamenilor din jurul tău.

Nu-ți fie frică să ceri ajutor atunci când ai nevoie de el. Găsește câteva persoane de încredere din mediul tău cărora le poți vorbi deschis despre stările prin care treci. Aceștia ar putea chiar să-ți spună despre schimbările fizice, cognitive, emoționale și comportamentale pe care tu poate că nu le observi sau nu le conștientizezi.

Obișnuiește-te să-ți faci pauze vesele. Indiferent de ceea ce se întâmplă în lume, nu trebuie să uiți că ai nevoie de emoții pozitive. Se recomandă să introduci niște pauze vesele cu activități care să-ți distragă atenția de la munca intelectuală în rutina zilnică. Aceste pauze sunt benefice, în special, pentru persoanele care trec prin situații stresante deoarece le ajută să se detașeze.

Încheie ziua cu ceva plăcut. Gândește-te la lucruri simple și accesibile, dar care îți aduc plăcere: un masaj, muzică, câteva minute petrecute în natură sau un ceai gustos. Gândește-te la momentele plăcute care ți s-au întâmplat pe parcursul zilei și la toate persoanele din viața ta pentru care ești recunoscător. Aceste activități te pot ajuta să-ți menții sănătatea fizică și psihică pe termen îndelungat.

În Republica Moldova există 40 de centre de sănătate mintală, care oferă suport psiho-emoțional persoanelor aflate în dificultate. Lista centrelor poate fi accesată aici.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.