Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT

Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge la groapa de gunoi, în oceane, râuri și mări. Mulți ridică din umeri și spun că nu știu cum pot soluționa această problemă, însă, sunt și cei care au început să acționeze. 

Câțiva inventatori au creat un mecanism care ne demonstrează că plasticul folosit poate fi valorificat, reutilizat, chiar și în condiții casnice. Astfel, îți poți lansa o afacere profitabilă și să ai grijă și de mediu.

PE LUNG

„Precious Plastic reprezintă o combinație de oameni, tehnică, platforme și idei pentru crearea unui sistem global alternativ de reciclare a plasticului”, găsim pe site-ul oficial al companiei

Designerul olandez Dave Hickens a creat proiectul Precious Plastic (Plastic prețios) cu scopul de a crește procentul de reutilizare a acestui material. „Scopul proiectului este de a ajuta pe oricine să-și lanseze propria întreprindere de prelucrare a plasticului, în condiții casnice”, spune Hickens. Fondatorul companiei a dezvoltat mai multe mecanisme relativ ușor de asamblat care vă permit să organizați acasă întregul ciclu de producție a pieselor pe care vi le doriți. Este vorba despre o tocătoare, extruder, mașină de modelat și compresor. Instrucțiunile detaliate pentru asamblarea mașinăriei le poți găsi pe site. Tot aici, găsești informație utilă, actualizată de zeci de ingineri care încearcă și mai mult să simplifice acest mecanism. 

Artur Peshekeryan este un tânăr de 25 de ani, pasionat de lucrurile noi și inovative. Timp de mai multe luni, el a căutat pe internet o idee interesantă de afacere care nu ar presupune cheltuieli prea mari. Astfel, a dat peste Precious Plastic. Ideea l-a interesat și, fără să stea prea mult pe gânduri, s-a apucat de treabă. „Pentru că aceasta este afacerea viitorului”, susține el, scrie Takiedela. Asamblarea i-a luat doar două zile, după care a putut să-și pornească afacerea. Artur spune că afacerea nu funcționează chiar așa cum și-ar dori, nu pentru că mecanismul nu ar funcționa, ci pentru că rușii sunt prea conservativi și nu prea acceptă ideea că unele lucruri pot fi confecționate din plastic reutilizat, cum ar fi huse pentru smartphone-uri, jucării, mozaicuri, gresie, mobilă, etc. „Dar asta nu înseamnă că astfel de afacere nu ar fi absolut minunată”, spune el.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.