Cum Anonymous și „armata IT” a Ucrainei luptă împotriva Rusiei

Imediat după declanșarea atacurilor rusești asupra Ucrainei, comunitatea de hackeri Anonymous a declarat „război cibernetic” guvernului rus. Mesajul care însoțea hashtagul #Ucraina a apărut pe contul de Twitter al grupului. Totodată, în lupta contra atacurilor Rusiei, Ucraina a anunțat că creează o armată IT, unde fiecare va avea o misiune, fie de protejarea infrastructurii cruciale din Ucraina, fie de efectuarea misiunii de spionaj cibernetic a forțelor ruse. Între timp, Poliția cibernetică a Ucrainei declară că dușmanii suportă pierderi financiare grave.

În prezent, a picat site-ul agenției de presă tass.ru. Cei de la agenția guvernamentală spun că site-ul oficial a fost supus unui atac cibernetic, iar atacatorii au postat pe el informații care nu sunt adevărate. „În ultimele zile, site-ul web al agenției TASS a fost supus unor atacuri masive constante de hackeri. Astăzi, atacatorii au reușit să depășească protecția. În prezent, se lucrează pentru a restabili funcționalitatea site-ului web TASS”, se arată într-o declarație a agenției. De asemenea, tot astăzi au picat site-urile altor instituții media ruse importante: 1tv.ru, rtr.ru, kommersant.ru. 

Anonymous contra Rusiei

Pe 24 februarie, Anonymous a declarat război cibernetic împotriva guvernului rus în semn de dezacord cu atacul militar împotriva Ucrainei. În seara din aceeași zi, deja existau dificultăți în accesarea site-urilor web ale Roskomnadzor, președintelui Federației Ruse, Guvernului Federației Ruse, Dumei de Stat, Consiliului Federației, Serviciilor de Stat și altele. Hackerii au precizat că operațiunile lor sunt îndreptate împotriva guvernului rus, dar că, în mod inevitabil, va fi perturbat și sectorul privat.

De asemenea, cei de la Anonymous au revendicat și responsabilitatea atacului asupra site-ului canalului rusesc Russia Today, dar și asupra altor portaluri loiale Kremlinului. 

Centrul Național de Coordonare pentru Incidente Informatice creat de FSB a declarat imediat un nivel critic de amenințare cu atacuri cibernetice asupra resurselor informaționale rusești.

Sâmbătă hackerii au publicat un apel către liderul de la Kremlin, în care cere demisia acestuia. Ei spun că vor arăta toată murdăria pe care Putin încearcă să o ascundă de la populație și despre care minte în mod constant. „Vom arăta fiecare schelet din dulap. Acum cerem să restaurăm drepturile poporului ucrainean”, se spune în mesaj.

Ulterior, Anonymous a anunțat că spart site-ul web al Ministerului rus al Apărării și a divulgat o bază de date care conține numere de telefon, e-mailuri și numele angajaților. Instituția însă a negat această informație, spunând că arhiva publicată conține informații din scurgeri mai vechi de date.

Totodată, duminică s-a susținut că grupul de hackeri a spart unele canale de televiziune de stat ruse, postând conținut pro-Ucraina, inclusiv cântece patriotice și imagini de la invazie.

Potrivit informațiilor oficiale, grupul Anonymous este format din hackeri entuziaști din întreaga lume, care luptă pentru dreptate și libertate. Se știe că activiștii s-au unit pe forumul 4chan în 2003, dar comunitatea mondială a aflat pentru prima dată despre ei abia în 2007, după ce au organizat o campanie la scară largă împotriva Bisericii Scientologiei, când au distrus site-ul acesteia folosind atacuri DDoS și chiar au organizat proteste reale.

Semnul distinctiv al lui Anonymous este masca Guy Fawkes, care a apărut pentru prima dată în romanul grafic al lui Alan Moore „V for Vendetta”. În acest roman, un revoluționar misterios încearcă să distrugă regimul totalitar al unui regat distopic, obținând sprijinul poporului. Se mai cunoaște că Anonymous nu are lideri sau partid de guvernământ. Acesta este un grup de hackeri care lucrează pentru un obiectiv comun.

Hackerii ucraineni au reacționat din prima la atacurile armatei ruse

Joi dimineața, în timp ce forțele ruse atacau orașe din Ucraina, pe forumurile hackerilor a apărut un mesaj de consolidare a comunității cibernetice. „Comunitatea cibernetică ucraineană! Este timpul să ne implicăm în apărarea cibernetică a țării noastre”, se arăta într-o postare de pe forumurile de specialitate. În mesaj, hackerilor și experților în securitate cibernetică li se solicita să trimită o cerere prin Google docs în care să fie enumerate specialitățile lor.

Iegor Aușev, co-fondatorul unei companii de securitate cibernetică din Kiev, a declarat atunci pentru Reuters că a scris postarea la solicitarea unui înalt oficial al Ministerului Apărării, care l-a contactat joi. Firma lui Aușev este cunoscută pentru colaborarea cu guvernul Ucrainei în domeniul securității datelor celor mai importante instituții.

Aușev a spus că voluntarii vor fi împărțiți în unități cibernetice defensive și ofensive. Unitatea de defensivă va fi folosită pentru a apăra infrastructura, precum centralele electrice și sistemele de apă. Într-un atac cibernetic din 2015, atribuit pe scară largă hackerilor din Rusia, 225.000 de ucraineni au pierdut conexiunea la electricitate.

Unitatea ofensivă, potrivit lui Aușev, urma să ajute armata Ucrainei să desfășoare operațiuni de spionaj digital împotriva forțelor ruse invadatoare. 

Armata IT a Ucrainei 

Între timp, în această sâmbătă vicepremierul ucrainean Mîhailo Fedorov a declarat despre lansarea unei „armata IT” pentru a respinge atacurile cibernetice rusești. 

„Ucraina va crea o «armata IT» pentru a lupta împotriva intruziunilor digitale ruse”, a declarat oficialul de la Kiev. Astfel, Ucraina le-a cerut hackerilor să ajute la protejarea infrastructurii cruciale și să efectueze misiuni de spionaj cibernetic împotriva forțelor ruse.

„Construim o armată IT”, a scris Fedorov pe Twitter, citând un canal din aplicația de mesagerie Telegram care lista mai multe site-uri web cunoscute din Rusia, care urmau să fie ținta acestor atacuri. Printre cele 31 de mari întreprinderi și organizații guvernamentale ruse listate, erau și gigantul energetic Gazprom, al doilea cel mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, trei bănci și mai multe site-uri guvernamentale.

Site-ul oficial al Kremlinului și al biroului președintelui rus Vladimir Putin, Kremlin.ru, a picat deja sâmbătă într-un atac cibernetic, nefiind nici astăzi funcțional. La momentul actual, site-urile Gazprom.ru, Magnit.ru, Sberbank.ru, dar și cel al serviciilor de stat Gosuslugi.ru, nu merg.

Presa ucraineană mai scrie că poliția cibernetică a Ucrainei, împreună cu voluntarii cibernetici, continuă să atace resursele web ruse. Specialiștii cibernetici efectuează atacuri cibernetice masive asupra resurselor web ale Federației Ruse, dar și ale Belarusului. Astfel, duminică, în timpul referendumului din Belarus, se anunțase că au picat site-ul Băncii Centrale de la Minsk, dar și al altor instituții publice din Belarus.

„Dușmanii noștri suferă pierderi financiare uriașe în încercarea de a elimina consecințele”, spune poliția cibernetică din Ucraina.

Astfel, printre site-uri care nu funcționează acum în Rusia, figurează Comitetul de anchetă al Federației Ruse, al FSB-ului, dar și ale altor sisteme informatice guvernamentale și critice importante pentru Federația Rusă și Belarus.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.