Cum a fost tulburat Prutul și n-am avut apă la Cahul. Explicăm

La mijlocul săptămânii trecute, cahulenii au fost anunțați că apa potabilă va fi sistată din cauza poluării râului Prut. Întreprinderea Municipală „Apă-Canal Cahul” a publicat și o înregistrare video ca dovadă: apa care ar fi trebuit să ajungă în paharele oamenilor este cafenie și tulbure. 

„Era stratificată, era apă limpede și era argila care nu se amesteca”, a constatat Dionis Guglea, directorul întreprinderii. 

 

În noaptea de 11 august angajații întreprinderii municipale au depistat o turbiditate crescută a apei pompate din Prut. „Filtrele erau bătute și noi am oprit livrarea apei. Teoretic, noi putem să o prelucrăm. Doar că din cauza argilei, nu se reușea prelucrarea ei calitativă”, explică directorul întreprinderii.  

Turbiditatea apei din Prut era de 1700 mg/litru, motiv pentru care a fost sistată pomparea apei din râu. După sistarea apei, au fost curățate foarte bine filtrele și rezervoarele. A doua zi după masă, când apa „se mai liniștise”, au reluat pomparea apei din râul Prut, însă a fost nevoie de folosirea unei concentrații mai mari de coagulant și alte produse pentru a prelucra și limpezi apa. 

Analizele realizate de Centrul de Sănătate Publică Cahul au arătat că apa preluată pe data de 12 august „corespunde normelor de inofensivitate microbiologică”. 

18 mii de consumatori din Cahul și din zece alte localități din apropierea municipiului consumă apă din râul Prut 

 

Și la Leova au fost probleme 

De obicei, atunci când se înregistrează turbiditate ridicată a apei din Prut, acest lucru este depistat în primul rând de stațiile de pompare din Ungheni și Leova.  

Ceea ce a fost neobișnuit de această dată este că Întreprinderea „Apă Canal Leova”, aflată la o distanță de 75 km mai la nord de Cahul, a înregistrat asemenea evenimente abia în zilele următoare. Potrivit directorului Victor Antoniu, pe 12 și pe 13 august au fost câteva valuri de apă tulbure, cărora le-a putut face față. Însă în dimineața zilei de 14 august, turbiditatea era atât de mare, încât specialiștii întreprinderii au fost nevoiți să oprească pomparea apei din râu. 

Turbiditatea apei din Prut era de 861 mg/l a fost atunci când S.A. „Apă Canal Leova” a decis sistarea pompării apei din râu 

Directorul spune că întreprinderea poate să prelucreze și să limpezească apa atunci când aceasta are o turbiditate de până la 300 mg/l. Mai greu se descurcă până la 600 mg/l, însă atunci când acest nivel este și mai ridicat, deja este imposibil. Atunci când s-a decis sistarea operațiunii de pompare până se va duce „valul de apă poluată”, se știa că cei cele două mii de metri cubi de apă din rezervoare va fi suficientă pentru următoarele 20-24 de ore.  

Totuși, peste aproximativ zece ore, operațiunea a fost preluată, întrucât apa se limpezise. „Probabil că a fost din cauza ploilor mari de săptămâna mai trecută”, presupune Victor Antoniu.  

Peste 4.600 de case din raionul Leova sunt conectate la apeduct 

Din Prut se alimentează cu apă potabilă orașul Leova, o parte din satul Iargara, satul Hănăsenii Noi. În luna august urmează să fie conectate și satele Cupcui, Filipeni, Romanovca, Sărata Nouă și întregul sat Iargara cu ajutorul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. 

La Ungheni apa a fost limpede 

Însă la Ungheni săptămâna trecută a fost liniște. Ultimul val de apă cu o turbiditate ridicată a fost pe 5 august. Directorul adjunct al întreprinderii municipale „Apă-Canal Ungheni”, Cristofor Croitoru, spune că, de obicei, cauza principală a măririi turbidității apei în râul Prut este ploaia abundentă. Potrivit specialistului, „apa se scurge și de pe dealuri, de pe terenurile din preajmă care au o înclinație spre râu. Când plouă puternic, apa spală în calea ei tot ce găsește și transportă nămolul în râu. Pe deasupra, tulbură și nămolul deja existent”. Bărbatul confirmă că problema constă în lipsa arborilor pe versanți, care ar opri alunecarea solului. 

Citește și: Cum ar putea copacii să salveze râurile noastre 

Potrivit unui ghid pentru elaborarea unor planuri de siguranță a apei și a sistemelor de sanitație, apa poate avea o turbiditate mare din cauza scurgerilor și eroziunii solului după ploi torențiale. 

400 mg/l este turbiditatea maximă pe care o poate prelucra stația de prelucrare a Î.M. „Apă-Canal Ungheni” 

„La sfârșitul lunii iulie, când au fost ploi mari, am avertizat populația că există probabilitatea să fie sistată apa, pentru că se mărește turbiditatea în râul Prut și utilajul nu reușește să prelucreze această apă”, explică managerul întreprinderii de la Ungheni. Însă atunci nu a mai fost nevoie de a sista livrarea apei, pentru că resursele de apă din cele două rezervoare au fost suficiente. 

15 mii de beneficiari sunt deserviți de întreprindere  

 Totuși, am contactat Serviciul Hidrometeorologic de Stat să ne spună dacă au avut loc izolat ploi în zona râului Prut și anume la Leova și Cahul pentru a explica de ce pe cursul râului din zona acestor regiuni turbiditatea apei a fost ridicată, iar la Ungheni nu. Ghenadie Roșca, șeful direcției Prognoze Meteo, ne-a informat că pe parcursul săptămânii trecute nu a căzut „nicio picătură de apă pe teritoriul Republicii Moldova”. 

Afluenții Prutului 

Ca să înțelegem de ce s-a creat această situație, l-am contactat pe Gherman Benejenaru, doctor în geografie și specialist în hidrologie. Acesta ne sugerează să vedem dacă nu au fost ploi în România, în zona Moldovei. „Afluenți avem nu doar din Republica Moldova, dar și de pe teritoriul României. Aceia sunt mai lungi și au suprafețele bazinelor de recepție mai mari, de unde pot colecta apele pluviale. În principiu, afluenții Prutului de pe teritoriul Republicii Moldova sunt foarte scurți și ploile care cad aici nu tare influențează turbiditatea Prutului. În schimb, o influență mai mare o au afluenții care vin din România”, explică specialistul. 

La nivel teoretic, specialistul presupune că turbiditatea în Prut a crescut în urma ploilor care au avut loc în România săptămâna trecută. „Dacă în acest debit mic al Prutului vine un volum mare de nămol din partea dreaptă, de pe teritoriul României, e normal ca turbiditatea să fie înaltă”, constată specialistul. 

Doctorul în geografie argumentează că există legătură între debitul râului și turbiditatea apei. „Cu cât debitul de apă este mai scăzut și cade o ploaie, cu atât turbiditatea poate să fie mai înaltă. Pur și simplu nu reușește să dizolve nămolul, nu reușește să sedimenteze, că e apă puțină în Prut”. 

De ce au fost afectate localitățile după Leova, iar în Ungheni apa a fost curată avem un răspuns teoretic. Gherman Benejenaru sugerează că ar putea fi râul Jijia din România, unul dintre cei mai puternici afluenți care se revarsă în Prut aproape de Nemțeni, Hîncești, sat aflat la o distanță de aproape 55 km spre sud față de Ungheni și la aproape 50 km distanță față de Leova. 

La Cantemir murdăria se oprește în „coturi”? 

Totuși, între raioanele Leova și Cahul, pe cursul râului Prut este amplasată și Întreprinderea Municipală „Apă-Canal Cantemir”, care este responsabilă de aprovizionarea cu apă a localităților din regiune. În timp ce pe data de 14 august în Leova a fost sistată pomparea apei din cauza turbidității crescute, Cantemir a avut parte de apă curată. Turbiditatea înregistrată în acele zile a fost de până la 70 mg/l.  

Șefa stației de tratare a apei din cadrul Întreprinderii Municipale „Apă-Canal Cantemir”, Lidia Rotaru, are o explicație. „Începând de la Leova până la Cantemir sunt atâtea coturi! Eu lucrez de 43 de ani în acest domeniu și am avut multe situații când la Leova turbiditatea apei putea fi ridicată, iar la noi să vină acest val peste trei-patru zile sau deloc. Se oprește murdăria, mâlul, într-un cot, până o mână apa”, explică specialista. Amintește că pe parcursul acestei veri a fost o singură dată când au oprit stația de tratare, pentru că apa era foarte tulbure. În aceiași perioadă, apa la Leova era curată și stația funcționa.  

De fapt, apa pompată la Cantemir a fost mai tulbure și în prima săptămână a lunii august – cifrele au ajuns și până la 300mg/l, dar nu a fost nevoie să fie sistată pomparea, pentru că stația de tratare este modernă și o poate curăța. 

Doctorul în geografie, Gherman Bejenaru, infirmă teoria Lidiei Rotaru. Specialistul explică că în coturi rămân doar crenguțele, peturile, adică doar gunoiul solid, și nu poate fi vorba de „oprirea particulelor în suspensie în coturi”.  

Ca să înțelegem de ce la Leova turbiditatea a fost ridicată cu câteva zile mai târziu decât la Cahul, iar la Cantemir apa a fost mult mai limpede, expertul în hidrologie spune că „trebuie de analizat cifrele, de văzut în ce loc este situată stația de pompare comparativ cu viteza apei. Cifrele trebuie să fie comparabile, adică trebuie să fie prelevate din locuri identice, în condiții identice”, iar după studierea acestora ar putea fi făcută o concluzie. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.