Cum a fost la tabăra de scris organizată de Moldova.org

În această săptămână, la Butuceni, a avut loc tabăra de scris, prima parte a Școlii de Scris organizată de Moldova.org.

Paisprezece participante au învățat timp de patru zile tehnici narative, au exersat scrisul, au construit personaje și au început munca la primele eseuri personale din cadrul proiectului.

Pe lângă tehnici (ascultarea activă, „intervievarea în buclă pentru a înțelege”, scara abstractizării, „arată-mi, nu-mi spune”), participantele au fost provocate să găsească răspunsuri la întrebări ca „cum te simți când cineva scrie despre tine?”, „ce face o poveste să fie bună?”.

„Scrisul este despre emoții și pe parcursul acestor zile am văzut cum emoțiile participantelor noastre s-au transformat în cuvinte, în începuturi de eseuri personale, în începuturi de povești despre alții. Am văzut cum s-au dus lupte interioare cu propriile prejudecăți, am văzut foarte multe grijă pentru participante”, spune Ana Gherciu, directoarea pe de dezvoltare Moldova.org și una dintre mentorele taberei.

„A fost frumos și terapeutic, dar mi-a schimbat mult și percepția asupra unui text. Orice subiect pe care mi-aș dori să-l explorez pare complex și mă sperie un pic. Am plecat cu un caiet plin de notițe, revelații și trucuri pe care aș vrea să le testez și pe textele mai vechi”

Organizarea ȘCOLII DE SCRIS de Moldova.org este posibilă datorită susținerii din partea Institute of War and Peace Reporting (IWPR) în cadrul unui grant oferit pentru Moldova.org.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.