Comuniştii vor dialog, dar fără democraţie şi fără angajament

De Valentina Baciu

Duminică, Agenţia de Stat „Moldpres” a difuzat o declaraţie a Comitetului Central al PCRM prin care se anunţa că „anume Partidul Comuniştilor a iniţiat reformele privind modernizarea europeană a Moldovei, anume Partidul Comuniştilor a iniţiat transformarea mijloacelor de informare de stat în companie publică de radioteleviziune, în anii de guvernare anume acest partid a întreprins eforturi legislative enorme pentru armonizarea legislaţiei RM şi a Uniunii Europene, pentru liberalizarea economiei”. Declaraţia mai conţinea şi anunţul că Partidul Comuniştilor este pregătit „să poarte un dialog cu reprezentanţii partidelor de opoziţie” şi că-i deleagă pe Maria Postoico, Vladimir Ţurcan şi Mark Tkaciuk să poarte negocieri. Opoziţia este mirată de fariseismul declaraţiei prin care comunişii refuză să-şi ia vreun angajament.

Este o reacţie întârziată şi de ochii lumii

Mihai Ghimpu, preşedintele PL

Organele de conducere ale Partidului Liberal au decis că formaţiunea noastră nu va participa la votarea unei conduceri comuniste. În bună parte, noi suntem cei care am luptat împotriva comunismului toată viaţa, dar cel mai important e că aceşti comunişti nu sunt oamenii care înţeleg ce înseamnă democraţia, libertatea cetăţeanului, economia liberă. Ei nu conştientizează aceste lucruri pentru că ei sunt crescuţi strâmb, ca arborii care n-au avut lumina soarelui. Ei folosesc democraţia doar pentru prosperarea personală. Dacă respectau aceste valori, trebuia ca, înainte de toate, Parlamentul de la Chişinău să discute rezoluţia Parlamentului European (PE), nu să ne spună nouă ce au făcut ei. Noi ştim ce au făcut, dar mai avem şi rezoluţia PE, care arată că tocmai nu au făcut nimic în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, presă liberă, justiţia independentă, funcţionarea instituţiilor democratice, autonomia locală ş.a. Odată ce ei nu recunosc acele fapte constatate, nu de Opoziţie, dar de PE şi trec peste rezoluţie, cum putem să mai credem în ei? Ei spun una, ne arată statistici, cifre – vorbe multe şi frumoase – dar realitatea este cu totul alta. Ce avem noi astăzi din ceea cu ce se mândresc ei? Avem pensii, salarii bune, locuri de muncă? Muncim acasă sau în străinătate? Avem presă liberă? Avem justiţie independentă? Avem o economie liberă care să ne garanteze o stabilitate economică şi oamenii să creadă în ziua de mâine? Sau invers, avem o dictatură? Doar minciună?

Dialogul trebuia să pornească de la condiţiile Opoziţiei

Vlad Filat, preşedintele PLDM

Este o declaraţie mult prea întârziată. În mod normal, comuniştii trebuiau să pornească de la condiţiile care au fost înaintate de Opoziţie deja de atâta timp şi să acţioneze în consecinţă. Condiţiile înaintate de noi erau absolut rezonabile, lucru confirmat şi de rezoluţiile PE şi APCE. Au urmat însă declaraţii de împăcare şi un şir de acţiuni contrare declaraţiilor, printre care comportamentul şefului statului şi al televiziunii publice. Pentru noi deja orice dialog şi orice discuţie cu comuniştii ar avea sens prin prisma declanşării alegerilor anticipate. Este un punct de vedere pe care ni-l asumăm. Reiterez poziţia Partidului Liberal Democrat: doar alegerile anticipate libere şi corecte ar oferi şansa să avem un parlament legal constituit, reprezentativ, care ar alege un preşedinte pentru toţi cetăţenii RM, nu numai pentru Voronin, şi un guvern democratic. Doar în aceste circumstanţe noi suntem disponibili să discutăm, pentru a crea condiţiile necesare ca să avem alegeri libere şi corecte. Alte soluţii şi variante nu ne interesează.

Este regretabil că, la începutul sec. XXI, RM mai este dirijată de Comitetul Central

Serafim Urecheanu, preşedintele AMN

Această declaraţie este o farsă întârziată a comuniştilor. Eu personal, în prezenţa dlor Chirtoacă şi Filat, pe data de 7 aprilie, la 16.30, în clădirea guvernului, le-am spus celor trei „şoimi ai patriei” – Voronin, Greceanâi şi Lupu – să facă o dezminţire la acuzaţiile precum că a fost o lovitură de stat, organizată de Opoziţie, şi că noi suntem fascişti. Voronin mi-a răspuns că eu întotdeauna mă folosesc de informaţii de la piaţă şi că nu a existat o astfel de declaraţie. Noi şi atunci, şi mai târziu ne-am comportat europeneşte şi am vrut să contribuim la normalizarea situaţiei, le-am înaintat nişte precondiţii pentru a ne aşeza la masa de negocieri. A trecut o lună şi 18 zile şi alte două săptămâni de la adoptarea celor două rezoluţii de către APCE şi PE şi n-am primit niciun semnal de la tovarăşi şi doar ieri (duminică – n.r.) am văzut la televizor această declaraţie a Comitetului Central. Este regretabil că, la începutul sec. XXI, RM mai este dirijată de Comitetul Central şi nu de parlament. Acum ei vor să direcţioneze toată mass-media lor şi să „demonstreze” că ei vor să negocieze, dar Opoziţia nu este patriotică şi nu vrea. Dacă ar fi fost voinţă, în jumătate de oră s-ar fi îndeplinit precondiţiile noastre. Cât timp trebuia pentru o declaraţie? Dar pentru a avea acces la mass-media? Un telefon la mass-media de la Voronin, la această companie numită publică, şi în cinci minute se rezolva. Noi ştim cum el vrea să conlucreze cu Opoziţia. În seara zilei de 5 aprilie, Voronin a declarat clar că n-o să poarte discuţii cu partidele, dar cu oameni aparte, bineînţeles, având în vederea coruperea, ca în 2005.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.