Circumscripția 39, Sărata-Galbenă / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 39 include localitățile din r-nul Leova: Ceadîr, Cneazevca, Colibabovca, Covurlui, Orac, Sărata-Răzeși, Sărăteni, Sărățica Nouă, Tomai, Tomaiul Nou. Din r-nul Cimișlia: Albina, Gradiște, Gura Galbenei, Hârtop, Ivanovca Nouă, Lipoveni, Porumbrei. Din r-nul Hâncești: Bozieni, Caracui, Călmățui, Cărpineni, Cioara, Dancu, Fârlădeni, Leușeni, Mingir, Negrea, Pogănești, Sărata-Galbenă, Voinescu.

Lista secțiilor de votare din circumscripția 39 Sărata-Galbenă

1. Ghenadie Buza, candidat PDM


Ghenadie Buza este președintele raionului Hâncești. Este de profesie medic-chirurg. Potrivit unui candidat din partea PLDM, Buza s-a dat drept persoană social-vulnerabilă pentru a încasa din Fondul de rezervă al raionului destinat săracilor şi sinistraţilor 20 de mii de lei. Ghenadie Buza ar fi unul dintre cei mai bogați președinți de raioane. Acesta deține, potrivit declarației de avere din 2017, patru terenuri, o casă de aproape 300 de mii de lei, dar și alte bunuri.

Conducătoarea grupului de inițiativă este Valentina Tonu, Șefa Direcţiei Învăţământ Hânceşti. Un alt membru al grupului este Vasile Moraru, inspector al Inspectoratului Ecologic de stat.

2. Olesea Brînză, candidat PSRM


Olesea Brînză are 30 de ani și este Secretar executiv PSRM al OT Hîncești. Este consilieră în primăria Obileni. A fost profesoară de biologie și geografie în gimnaziului din Obileni.

3.Victor Terente, candidat al Partidului Politic „Șor”

Victor Terente are 40 de ani și este președintele unei companii.

4. Chiril Moțpan, candidatul blocului ACUM

Chiril Moțpan este secretarul general al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr. A fost șef al serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Interne. Este locotenent-colonel.

5. Simion Roșca, candidatul PL

Simion Roșca este născut în 1956 în Sărata-Galbenă, Hâncești. Este doctor în filosofie. În prezent este conferențiar universitar la IRIM și ASEM. A fost vicerector al Institului de Relații Internaționale din Moldova (IRIM). De asemenea, a fost șef catedră Științe Socio-Umane la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”.

6. Vasile Colța, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Vasile Colța are 65 de ani și a fost primarul orașului Hâncești înainte de a deveni deputat în 2005 (2005-2009). În 2006, Colța a fost reţinut de vameşii români la punctul vamal Albiţa-Leuşeni, în timp ce încerca să aducă prin contrabandă în România 11 mii de pachete de ţigări. Atunci, deputatul a fost exclus din Alianța Moldova Noastră, condusă de Serafim Urecheanu.

Mai mult, În 2005, la solicitarea Procuraturii Generale, deputatului i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. Colţa era cercetat în 5 dosare penale: de abuz în serviciu şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari, pe care se crede că le-ar fi comis în perioada activităţii de primar la Hânceşti. De asemenea, deputatul a fost suspectat de implicare într-un accident de circulaţie, produs în vara anului 2006. Totuși, în 2007 Colța a scăpat basma curată.

7. Dumitru Covaș, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Deocamdată, nu am găsit nicio informație despre acest candidat.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.