Alegeri
Circumscripția 27, Chișinău, sectorul Buiucani / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.
În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.
Circumscripția 27 din sectorul Buiucani al Capitalei cuprinde următoarele secții de votare: 71 – 92, 94, 96, 247.
1. Veaceslav Nedelea , candidatul Partidului Democrat
A studiat drept, istorie și administrare publică. A fost lector superior la ULIM și la Academia de Administrare Publică. Între 2004-2007 a ocupat funcția de primar interimar al orașului Durlești. Între 2013-2016 a fost șef al Direcției de Poștă Chișinău, Î.S.„Poșta Moldovei”, având în subordine 820 angajați. Veaceslav Nedelea a devenit deputat din partea PD în mai 2018, când i-a luat locul lui Nicolai Dudoglo. Are 55 de ani.
2. Radu Mudreac, candidatul Partidului Socialiștilor
Din decembrie 2014 este deputat în Parlament în cadrul fracțiunii Partidului Socialiștilor. Într-o investigație din toamna lui 2016, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că deputatul Radu Mudreac a contribuit la formarea bugetului electoral al lui Igor Dodon la prezidențialele din 2016 cu 74.600 de lei. La parlamentarele din 2014, acesta a vărsat în bugetul PSRM 168.700 de lei. Mudreac a fost anterior director general al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală (2008–2010). Familia Mudreac deține o cotă de 50 % în compania Gradioni, care, potrivit portalului mold-street.com, a ridicat un centru comercial chiar în inima Capitalei, pe strada Tighina 46, în imediata apropiere a Pieței Centrale.
3. Cristian Botnarenco , candidatul Partidului Șor
Este președintele Organizației Teritoriale Buiucani și cel mai tânăr consilier din Consiliul orașului Orhei. Are 23 de ani. A absolvit Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din sectorul Buiucani, iar mai apoi a studiat economia.
4. Ilian Cașu, candidatul Partidului Nostru
S-a născut la 6 februarie 1972, în satul Sadaclia, Basarabeasca. Între 1989–1994 a studiat engleză şi franceză în cadrul Facultății de Limbi Străine de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. Între 1996–1998 face studii de masterat la Universitatea din Mississippi, SUA, iar mai târziu face doctorantura în politologie fără susţinerea tezei la Universitatea Syracuse, New York. A fost profesor de politologie în cadrul aceleiași universități. Între 2004–2007 a fost analist politic și liber profesionist colaborând cu Radio Europa Liberă, Vocea Americii, BBC. Între 2007–2014 a fost consultant politic la Ambasada Turciei de la Chişinău. În 2015 a participat la alegerile locale pentru Primăria Chișinău din partea formațiunii politice Partidul Nostru, condusă de Renato Usatîi. Cașu este și vicepreședinte al partidului, dar și consilier municipal în Chișinău.
5. Vladimir Bolea, candidatul ACUM
Are studii în drept economic și istorie. De la 24 de ani se implică în activități antreprenoriale. Este fondator și director al unui SRL din domeniul comerțului. Este instructor în economie la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Deține și funcția de președinte al Organizației Teritoriale PAS în Chișinău. Are 48 de ani.
6. Augustin Volconovici, candidatul Partidului Comuniștilor
Este fiul lui Liviu Volconovici, fostul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Înainte ca acesta să devină ministru, a ocupat postul de rector al Universităţi Agrare (UASM). În acea perioadă, Augustin a devenit profesor la UASM. Tânărul este şi secretar general al organizaţiei primare a Partidului Comuniştilor. În prezent, Volconovici este consultant principal în cadrul Direcției politici de dezvoltare regională din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.
7. Ion Casian, candidatul Partidului Liberal (Nu a fost înregistrat)
Din ianuarie 2015 este deputat în Parlament din partea Partidului Liberal ocupând și funcția de vicepreședinte al comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice. Din 1979 până a deveni deputat a fost avocat. Este membru al Uniunii Internaţionale a Avocaţilor din Franţa. Deține acțiuni la câteva întreprinderi.
Alegeri
Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii Dorin Chirtoacă a anunțat că liberalii vor ataca cu recurs la CSJ această hotărâre, deși sunt „ siguri ca decizia va fi identică”.
„Concluzie: avertismentul dat de CEC pe 8 februarie PSRM-ului a fost de ochii lumii. Plahotniuc si Dodon vor să ne aibă de proști încă o dată. Nimeni nu are de gând să scoată PSRM-ul din cursă. Se repetă sceneta de la prezidențialele din 2016”, a comentat Dorin Chirtoacă.
Potrivit lui, în asemenea condiții, aceste alegeri nu mai pot fi libere și corecte.
Președintele PL a cerut excluderea socialiștilor pe motiv că președintele Igor Dodon, deși a declarat că nu participă în campanie, a anunțat sprijin deschis pentru socialiști.
Dorin Chirtoacă a declarat că „avem o paradă a evenimentelor electorale, care trebuiesc taxate. Partidul Socialiștilor și Igor Dodon folosesc întreaga mașinărie a instituției prezidențiale în scop electoral”.
Alegeri
Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea minciunilor pentru ca să zăpăcească oamenii, ca să le obțină votul prin minciună”, a declarat astăzi lidera PAS Maia Sandu la o conferință de presă.
În acest context, Blocul ACUM va cere la CEC excluderea PDM din cursa electorală.
Co-președinta Blocului, Maia Sandu, susține că, după anunțul de ieri al companiei Facebook și după ce trolii au fost deconspirați, în Internet a apărut un video și poze prin care încearcă să se demonstreze că ea ar fi lesbiană.
Politiciana a declarat că nu este ea în imagini.
„Eu nu sunt nici în video, nici în acele poze. Nu sunt lesbi și nu am fost niciodată, spre regretul trollilor și al stăpânilor lor. Mai mult, e o minciună prost fabricată. Acest video este filmat în orașul Munchen, în care eu nu am fost niciodată”, a declarat ea.
Candidatul ACUM, Sergiu Litvinenco, a precizat că va cere retragerea PDM din cursa electorală, după ce compania Facebook „ a constatat că este vorba despre o rețea care a acționat concertat, în cadrul Guvernului și înșiși exponenți PDM au recunoscut acest fapt”.
În total, potrivit lui Litvinenco, cei de la ACUM vor depune șapte contestații CEC privind utilizarea resurselor administrative de către PDM. „Zilnic, vedem cum o bună parte din funcționarii de stat, secretari de stat, șefi de instituții, din banii publici, în timpul orelor de serviciu, cu automobilele de serviciu, merg în satele RM cu Plahotniuc, Candu și Filip”, a mai spus el.
Alegeri
Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Călin Vieru, candidat independent în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul trei, după candidatul ACUM Andrei Năstase și candidatul PDM Constantin Țuțu.
Totodată, el a menționat că obiectul său nu este de a învinge, ci de a vesti prin mass-media și întruniri electorale „apropiata marea venire”, făcând referire la unirea cu România.
„Este un lucru evident, fiindcă dânșii sunt în politică de mai mulți ani de zile, au resurse , au apărut mereu pe sticlă. Eu sunt de doar două săptămâni, dar obiectivul meu nu este de a bate acum contra-concurenții. Obiectivul meu este de a vesti prin mass-media și întruniri apropiata marea venire”, a spus Călin Vieru.
Acesta a menționat că, acum, acest fenomen care se numește unionism a devenit „un produs organic al sufletului basarabean”.
„Unionismul nu mai este o sperietoare. Acest fenomen abia se înfiripă. Iată de ce trebuie susținut prin vocea mea și cea a unioniștilor. Ca lumea să înțeleagă că acest lucru se va întâmpla , problema stă doar în seama timpului”, a mai spus Călin Vieru.
Cine sunt candidații în circumscripția nr.33 și mai multe detalii detalii despre acești puteți citi AICI.