Esențial: Cele mai bune țări ca să-ți crești copiii, un sorocean de 17 ani a inventat o mână robotică și cea mai melancolică fotografie din Moldova

Chiar și în zilele în care îți pare că ai citit toate știrile, viața te poate surprinde. Asta încercăm să facem și noi, cu știrile esențiale, pe care poate nu le-ai observat. 

😥O femeie de 36 de ani și 2 copii minori din Moldova au decedat în localitatea Hatay, Turcia. După seismele devastatoare, Ambasada RM a contactat 48 de moldoveni din lista celor aflați în regiunile afectate. 17 dintre aceștia au spus că sunt în siguranță, 4 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică. Alți doi studenți moldoveni, aflați în Turcia prin programul Erasmus, au fost evacuați de partea română, având dublă cetățenie.  

🤖Artiom Onilov, un băiat de 17 ani din Soroca, a creat un braț artificial, în dorința de a ajuta persoanele cu dizabilități. Artiom a utilizat trei tehnologii moderne: decupatorul laser, imprimanta 3D și circuitele inteligente Arduino, care pot fi programate pentru a oferi un comportament specific. Invenția i-a adus locul I în cadrul Solidarity FabLab și un premiu de 20.000 de lei. 

🔨Domnica Manole ar putea încasa 800 000 de lei, în calitate de despăgubiri morale. Președinta Curții Constituționale a fost cercetată într-un dosar penal, când a admis cererea Platformei DA împotriva Comisiei Electorale Centrale privind inițierea unui referendum național. Decizia, cu drept de atac, a fost luată azi, 8 februarie, la Judecătoria Chișinău.  

📞Bărbații din Moldova se sinucid de aproape șapte ori mai des decât femeile, conform datelor OMS. Psihologii spun că rata atât de mare este cauzată în primul rând de stereotipurile sociale, cum ar fi: „un bărbat ar trebui să fie puternic și să nu spună nimănui despre problemele lui”. Pe de altă parte, un răspuns acceptabil de societate este consumul de alcool, spune un psiholog citat de Newsmaker.  

🤸Care e cea mai bună țară pentru a-ți crește copiii? Cercetătorii au răspunsul: Japonia, Estonia, Spania, Finlanda și Țările de Jos. La stabilirea acestui top, dedicat în special familiilor emigrante, s-au luat în considerare aspecte cum ar fi sănătatea copiilor, calitatea educației sau cantitatea spațiilor verzi sau a terenurilor de joacă. Japonia are cele mai scăzute rate de obezitate și mortalitate infantilă, un nivel extrem de scăzut de poluare a aerului sau a apei. În Estonia gradul de alfabetizare este mai bun decât orice țară în afara Asiei. Pentru copiii din Spania bunăstarea mintală este la un nivel înalt și își fac prieteni ușor.
 

📸 Au fost alese cele mai spectaculoase poze la concursul Sony World Photography Awards 2023. La concurs au participat peste 415.000 de imagini din peste 200 de țări și teritorii. Pozele au concurat la patru categorii:  Profesional, Deschis, Studenți și Tineri. Te las cu câteva imagini care ne-au impresionat. 

UCRAINA 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, efectuează o vizită în Marea Britanie. La Londra, președintele ucrainean a vorbit cu prim-ministrul Rishi Sunak și a ținut un discurs în parlamentul britanic. De asemenea, s-a întâlnit cu regele Carol al III-lea. 

Ucraina a reușit aducă acasă 128 de copii, care anterior fuseseră duși cu forța în Rusia. Potrivit Ukrinform, peste 16.000 de copii ucraineni s-ar putea afla în Rusia. Autoritățile de la Kiev au acuzat Moscova a dus în Rusia copiii de pe teritoriile ocupate 

📷 imaginea zilei 

Portretul Mădălinei, o fată din satul Vărăncău, realizat de fotografa Maria Guțu a fost inclus în lista scurtă, Premii regionale, de la Sony World Photography Awards 2023, despre care ți-am scris și mai sus. 

Revista Forbes scrie că acest portret face parte dintr-o serie intitulata Homeland, care explorează legăturile dintre tinerii din zona de Nord a Moldovei. „O treime din populația Moldovei a emigrat, iar numărul cetățenilor care pleacă crește în fiecare an”, scrie revista. 

🍫 la desert 

Joi, 9 februarie, are loc lansarea celei de-a patra ediții a volumului „Cartea foametei”, care cuprinde mărturii adunate de Larisa Turea în ultimele decenii. „Cartea foametei” este o adevărată mostră ascunsă din istoria noastră recentă, pe care îți recomandăm să o citești. Te las cu un fragment:  

„În sat la noi erau cam vreo sută de văduve de război. Convingerea mea este că războiul a adus cu mult mai puține pagube, tragedii, drame satului nostru decât foametea, seceta. Războiul a mistuit o sută de bărbați tineri, voinici și au rămas o sută de vădane, pe când foametea a cosit cu mult mai multe suflete. Cifra aceasta n-o știe nimeni nici în satul nostru, ba și la centru te-i mira să știe cineva numărul exact al celor decedați în timpul foametei”. Este mărturia lui Ion Stici, din satul Văratic, Râșcani și un fragment din „Cartea Foametei”, de Larisa Turea. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare