Cât costă să închiriezi o mașină în Moldova

Serviciul de închiriere a automobilelor este unul din domeniile care s-a dezvoltat cel mai rapid în ultimii ani în Moldova. Până nu demult, cetățenii noștri închiriau mașini doar la evenimente speciale. Acum motiv pentru închirierea mașinilor sunt comoditatea și rapiditatea. Cei mai frecvenți clienți sunt moldovenii reveniți pentru un timp scurt în Moldova, dar și cei de pe loc – pentru a călători pentru afaceri sau turism.

Moldova.org îți propune să vezi care sunt condițiile de închiriere a mașinilor, dar și prețurile orientative ale mai multor tipuri de mașini.

De obicei, companiile ce prestează servicii de închiriere a mașinilor în Moldova au câteva condiții obligatorii. Acestea variază de la o companie la alta, dar iată cele mai des întâlnite:

  • Clientul trebuie să aibă o vârsta minimă împlinită de 21 ani (la unele companii vârsta minimă este de 23 de ani);
  • Să dețină un act de identitate valabil pentru Moldova (pentru cetățenii moldoveni) sau pașaport (pentru cetățenii străini);
  • Să aibă permis de conducere auto valabil;
  • Să dețină permisul de conducere de minim doi ani (la unele companii – trei ani).

Suma de garanție – o condiție obligatorie

Pe lângă achitarea serviciului de chirie, compania îți va cere să ai și un card bancar, ca să achiți și garanția sau gajul – o sumă de bani blocată pe card pe toată durata închirierii. De obicei aceasta variază între 100 și 300 de euro și este stabilită de companie în funcție de marca automobilului, experiența de șofat și vârsta persoanei care închiriază automobilul. Suma de garanție este returnată integral la data expirării contractului, în cazul în care mașina se returnează fără daune. Aceasta nu se returnează în cazul în care clientul a pricinuit daune autoturismului din neglijență.  

Cât costă să închiriezi un automobil

Prețul variază în funcție de marca automobilului, anul de fabricație a acestuia și perioada de închiriere. Pentru închirierea mașinilor pentru un termen mai lung companiile fac reduceri. Ofertele afișate reprezintă prețurile la momentul publicării materialului (15 august 2023).  

Iată câteva exemple: 

Dacia Logan MCV (cutie manuală) – de la 16 la 25 euro/zi. 

Skoda Octavia – de la 25 euro (cutie automată) – 40 euro/zi. 

Toyota Prius – de la 20 euro (cutie automată, carburant: hibrid) – 24 euro. Prețul poate ajunge până la 45 de euro/zi.

Volkswagen Golf  de la 27 de euro/zi până la  – 31 euro /zi (cutie automată).

Hyundai – de la 35 euro/zi până la 45 euro/zi.

BMW X5 – de la 70 euro/zi până la 100 euro/zi.

Porsche Cayenne – de la 75-80 euro până la 180 euro pe zi. Suma de garanție este de circa 1000 euro.

Regulile pe care trebuie să le respecți

Companiile impun mai multe reguli pe care trebuie să le respecți în cazul în care decizi să închiriezi automobilul. De obicei, în contractul încheiat cu clienții, companiile cer în primul rând restituirea automobilului închiriat la expirarea termenului stabilit în contract și în starea în care i-a fost transmis. Unele companii precizează că dacă va fi depășită cu 4 ore ora de expirare a contractului fără a fi avizată compania, mașina va fi declarată drept furată la organele de drept.

În plus la aceasta companiile:

  • cer respectarea prevederilor codului circulației rutiere;
  • interzic transmiterea automobilului altor persoane;
  • cer să nu folosești automobilul în calitate de TAXI sau pentru instructaj auto;
  • să nu repari automobilul fără acordul companiei;
  • cer ca automobilul să fie returnat curat în interior și exterior.

 4 recomandări din partea șoferilor experimentați

  1. Apelează la companiile specializate pentru a evita capcanele escrocilor, dar și a eventualelor situații neplăcute. În cazul în care ai optat pentru o anumită companie, verifică opinia clienților pe pagina companiei de pe rețelele sociale.
  2. Solicită ridicarea mașinii la sediul companiei, în cazul în care nu vii de peste hotare. Dar, să știi că, de cele mai multe în oferta companiilor se arată că mașina poate fi luată de la aeroport.
  3. Discută despre asigurarea auto și eventuale situații neprevăzute, înainte de a semna contractul.
  4. Testează automobilul pentru a verifica starea lui, în momentul când îți este predat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.